La consellera de Territori i el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible acorden constituir la comissió que farà el seguiment polític i governamental del desplegament del traspàs

Capella: “El traspàs integral de Rodalies es posa en marxa la primera setmana de febrer”

·El 18 de gener es constituirà a la seu del Departament de Territori la comissió tècnica sobre la millora de l’aeroport de Barcelona – El Prat

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha anunciat que “la primera setmana de febrer es posa en marxa el traspàs integral de Rodalies” amb la constitució de la comissió política i governamental que el començarà a fer efectiu. El Departament ha arribat a aquest acord durant la primera reunió que ha mantingut avui a Madrid amb el nou Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible. La trobada ha servit, així, per a establir els primers passos per avançar en l’acord de traspàs de Rodalies, un dels de la investidura del president del govern espanyol.

A partir d’aquesta primera comissió política, se’n formaran, durant el primer trimestre d’enguany, els grups de treball que desplegaran l’acord de traspàs. Aquests grups treballaran en la creació de la nova empresa que prestarà els serveis de Rodalies; la definició i gestió del traspàs d’infraestructures associades –com les vies i les estacions– i la transferència dels recursos econòmics necessaris, entre d’altres aspectes.

Un altre dels acords assolits avui, ha remarcat la consellera, fa referència a l’aeroport de Josep Tarradellas Barcelona – El Prat. Així, ha anunciat que “el 18 de gener es constituirà la comissió tècnica sobre la millora de l’aeroport de Barcelona – El Prat”, prevista en els acords per a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat. D’aquesta manera, el Departament ha aconseguit que el Ministeri fixi la data per aquesta reunió, com la consellera havia reclamat per carta i que corresponia, per competències, a l’Estat.

En la reunió que han mantingut la consellera Ester Capella el ministre Óscar Puente, també han tractat sobre la tramitació de les encomanes de gestió per a l’execució d’obres de millora en infraestructures a Catalunya i per a les quals la Generalitat rebrà més de 900 MEUR. En aquest sentit, la consellera ha exposat que el Consell de Ministres ha d’aprovar els Convenis corresponents, que sí ha aprovat la Generalitat, per a les obres de pacificació de l’N-II i de millora de l’accessibilitat de la C-32 al Maresme i de construcció de dos intercanviadors ferroviaris FGC-Rodalies al Vallès Occidental. Un cop s’aprovin, els documents es podran signar. De la seva banda, els Convenis per a l’execució de nous enllaços a l’AP-2 i l’AP-7 i de millores a l’N-260 (Eix Pirinenc) resten subjectes en aquests moments “a un canvi legislatiu, en relació a la Llei de Carreteres”.

També ho està el Conveni sobre la ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar del Vallès. Sobre aquesta actuació, la consellera ha posat de relleu que “la Generalitat compleix; hem acordat que el Ministeri ens farà una proposta de text de conveni que s’ajusti al protocol que vam signar el 7 de juliol”. En el cas que el canvi legislatiu no s’aprovi, el Ministeri “s’ha compromès a buscar les vies necessàries perquè la modificació de la Llei de Carreteres sigui fiable i aquest conveni sigui una realitat”.

En la reunió d’avui, a més de la consellera Capella Farré i el ministre Puente Santiago, han assistit, per part de la Generalitat, el secretari general del Departament, Joan Jaume i Oms, i el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas i Alcantarilla. Aquesta trobada també es produeix com a continuació de la que va mantenir el president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez Pérez-Castejón.