Ferrocarrils i l’Observatori Dona Empresa i Economia de la Cambra de Barcelona impulsen el Tren de la igualtat per conscienciar sobre la importància d’assolir l’equitat de gènere

• El tren, que circularà per les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia, mostra les principals iniciatives que ha dut a terme Ferrocarrils els darrers anys en l’àmbit de la igualtat
• Més de 80 homes i dones de Ferrocarrils i d’altres empreses i organitzacions compromeses amb l’equitat de gènere han participat en la presentació del Tren de la igualtat, que en el viatge inaugural ha fet el trajecte entre Pl. Catalunya i Les Planes
• El Pla d’Igualtat de Ferrocarrils i l’Estratègia d’Activisme tenen com a objectiu d’assolir l’equitat de tracte i d’oportunitats dins i fora de l’empresa, eliminant qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe i assolir la paritat a l’empresa l’any 2025

? El nombre dones a Ferrocarrils ha crescut un 135% els darrers vint anys, mentre que el d’homes ho ha fet un 20%

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i l’Observatori Dona Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona han presentat avui el Tren de la igualtat, amb motiu del Dia Internacional de les Dones. El tren, vinilat amb les diferents iniciatives que Ferrocarrils realitza en el marc del seu Pla d’Igualtat amb l’objectiu d’assolir l’equitat de tracte i d’oportunitats dins i fora de l’empresa, eliminant qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe, circularà per les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia per conscienciar sobre la importància d’assolir la igualtat de gènere en tots els àmbits de la societat.

Durant la presentació, la presidenta de Ferrocarrils, Marta Subirà, ha destacat que el Tren de la igualtat “és un acte de reconeixement a la gran tasca que s’ha fet els darrers anys a Ferrocarrils de la Generalitat en temes d’igualtat i un acte de reivindicació de l’equitat de gènere”. Subirà, que ha detallat les principals fites assolides a Ferrocarrils en l`àmbit del Pla d’igualtat, com la incorporació de més dones a l’empresa, especialment en el col·lectiu de lideratge, la reducció de la bretxa salarial, i les accions contra l’assetjament al transport públic, ha reivindicat “involucrar tothom, ja sigui de dins de l’empresa i de fora en aquesta fita”.

“Totes les aportacions ens ajuden a créixer”, ha remarcat. I ha afegit: “Volem fer pedagogia i fer-la des dels diferents àmbits on cadascuna de nosaltres, des de la seva responsabilitat individual i col·lectiva, pot actuar. I crear aliances amb altres empreses operadores per promoure estratègies compartides, per avançar juntes en l’objectiu comú de la Igualtat en el sector del transport públic”.

“Des de la conselleria d’Igualtat i Feminismes, felicitem FGC per aquesta iniciativa”, ha compartit la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo.
“Felicitats per donar visibilitat a les situacions de violència i desigualtat en què encara ens trobem les dones i pel reconeixement tant important que esteu fent per tal que ens sentim més segures, però sobretot perquè esteu contribuint a trencar amb la idea que les violències i desigualtats que patim formen part de la normalitat”.
La presidenta de l’Observatori Dona Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona, Roser Xalabarder, ha destacat: “Cal ajudar les empreses a fer els plans d’igualtat, perquè la llei no sigui una obligació sinó una manera de transformar-les de dalt a baix. Calen més dones als llocs de decisió que cridin a altres dones”.

A l’acte, hi han assistit més de 80 persones, entre les quals la directora de l’ODEE, Anna Mercadé, referent en l’àmbit del feminisme i, entre d’altres, Creu de Sant Jordi 2020 i promotora de les primeres associacions de dones emprenedores; Cristina Oliva, directora del Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra i consellera de l’ODEE; Eli Abad, sòcia Fundadora de Between Tecnology, empresa de serveis i consultoria de tecnologies de la informació; Mar Gaya, administradora i directora d’Igualando, consultora en temes d’igualtat i consellera de l’ODEE, i Eliane Guiu, sòcia fundadora de la consultora de sostenibilitat Besost i consellera de l’ODEE.

De Ferrocarrils hi han participat membres de la plataforma HeForShe, moviment mundial impulsat per Nacions Unides que busca el compromís dels homes per assolir la igualtat de gènere; dones maquinistes i agents d’estació que s’han incorporat recentment a l’empresa després d’un procés de selecció de formació on s’han reservat el 40% de les places per a dones; altres dones acreditades per l’ODEE com a dones directives; membres del Pla d’Igualtat d’FGC, així com diferents directors i directores de Ferrocarrils. L’acte l’ha presentat l’actriu Núria Deulofeu, que és la dona que posa veu als missatges que se senten per la megafonia de trens i estacions de Ferrocarrils.

A l’exterior del tren es mostren les principals iniciatives que ha dut a terme Ferrocarrils els darrers anys en l’àmbit de la igualtat. FGC, que es defineix com una empresa feminista, està compromesa en avançar cap a la igualtat efectiva dins de la companyia amb l’objectiu d’esdevenir una empresa paritària l’any 2025, impulsant un canvi cultural basat en valors feministes com l’equitat de gènere, la corresponsabilitat, l’empoderament femení o el compromís contra les violències masclistes. L’objectiu és assolir el 2025 un mínim del 40% de dones treballant a FGC i també dins del col·lectiu de lideratge.

Actualment treballen a Ferrocarrils més de 600 dones, un 31% de la plantilla. Els esforços realitzats els darrers anys han permès anar incrementant aquest percentatge de manera que el nombre dones a Ferrocarrils ha crescut un 135% els darrers vint anys, mentre que el d’homes ho ha fet un 20%. Entre el col·lectiu de lideratge, l’increment de dones entre 2000 i 2021 ha estat d’un 300% i el d’homes, un 7%.
FGC vol continuar sent capdavantera entre les empreses del sector, promovent la presència de la dona en un sector fortament masculí. Per això, la reducció de la bretxa salarial també és un dels objectius de la companyia. De fet, FGC té un dels percentatges més baixos del país. Segons les darreres dades del Departament d’Empresa i Treball, la bretxa salarial de gènere a Catalunya se situa en el 20,6% l’any 2019, quan a Ferrocarrils aquell any era del 6,94%. A 2021, ja és del 6,66%.

Ferrocarrils va aprovar el seu primer Pla d’Igualtat l’any 2008 i des de llavors forma part del seu full de ruta, com ho és la sostenibilitat o l’ètica. Fruit d’aquest pla i dels successius (l’actual és del 2018-2022) s’han dut a terme diferents iniciatives per avançar cap a la igualtat de gènere.

• 40% de dones en les convocatòries de cursos de formació per incrementar plantilla: El 2021 es van realitzar dues convocatòries per a realitzar cursos de formació, una per a maquinistes i l’altra per a agents d’estació. En tots dos casos es va reservar un 40% de les places per a dones, és a dir, la convocatòria incloïa una mesura de discriminació positiva perquè el 40% de les persones que accedissin a aquest curs de formació fossin dones. En el cas del curs de formació de maquinistes, es van seleccionar 56 dones (5 de les quals gràcies a la quota del 40%) i 84 homes. En el cas del curs d’agent d’estació, per primera vegada el nombre de dones va ser superior al d’homes, és a dir, un 52% de les 1.378 persones candidates ja van ser dones.

• FP Dual: FGC fa campanya als instituts per fer cursos de formació en àrees de manteniment en el marc de l’FP Dual. Des del curs 2016-2017 fins al 2020-2021 s’han format 55 alumnes: 9 dones (16%) i 46 homes (44%). Entre els anys 2017 i 2021, de tot aquest alumnat, 24 s’han acabat incorporant a la plantilla d’FGC després de participar en una convocatòria pública: 3 dones (12,5%) i 21 homes (87,5%). Aquestes tres dones s’han incorporat com a operàries especialitzades a l’àrea de Material Mòbil, una a canvis cíclics i dues a revisió central, unes àrees amb uns equips amb una baixa presència de dones.

• Introducció de la perspectiva de gènere a la contractació: Des de l’any 2020 FGC ha incorporat com a element diferenciador en els seus procediments de licitació pública, criteris d’adjudicació que afavoreixen l’equilibri de la presència de dones en l’execució dels contractes, fent present l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 5 de Nacions Unides, basat en el principi d’igualtat en les seves contractacions.
L’any 2020, en més del 70% de les licitacions es van incorporar, com a criteris d’adjudicació, els plans d’igualtat, la presència de dones en els equips de treball i en posicions de rellevància i de presa de decisions, així com el foment d’iniciatives de formació en la matèria. L’any 2021 han estat el 85% de les licitacions. FGC, com a entitat pública que licita un elevat volum de contractes anualment pot, a través de la incorporació d’aquestes mesures, incidir en la transformació de les empreses, en el marc de la igualtat.

• Estratègia contra l’assetjament: FGC ha treballat per a l’erradicació de l’assetjament tant en l’àmbit intern de la companyia com en l’àmbit extern de les persones usuàries. Precisament ahir, FGC va rebre el premi Women in Rail per al lluita contra l’assetjament que atorga el sector ferroviari europeu amb el suport de la Comissió Europea, en reconeixement a les accions realitzades per l’empresa contra l’assetjament en el lloc de treball i/o a les estacions o a l’interior dels trens. En aquest sentit, es poden destacar diverses iniciatives:
? Actualització del protocol intern contra l’assetjament per raó de gènere. S’han inclòs persones de referència, que han rebut un curs específic de la Universitat Oberta de Catalunya i que estan distribuïdes pels centres de treball que tenim arreu del territori (Rubí, Martorell, àmbit Turisme, estacions de muntanya).
? Campanyes internes explicant què és assetjament laboral. Són campanyes de conscienciació sobre l’assetjament sexual o per raó de gènere en el lloc de treball, amb l’objectiu de difondre el protocol d’actuació en aquests casos. Així, des del 2020, 600 treballadors i treballadores han rebut formació de sensibilització, prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe dins de l’empresa, en base al protocol existent.
? Campanyes externes anuals contra actituds incíviques envers les dones en l’àmbit del transport públic.
? En col·laboració amb la Direcció General d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior, personal d’FGC ha realitzat un curs per aprendre a identificar situacions abusives i saber com actuar i com atendre les persones que hagin patit violència masclista. Des del 2020, 600 persones han realitzat aquesta formació.

També s’ha dut a terme una auditoria de seguretat amb perspectiva de gènere amb l’objectiu d’introduir criteris de gènere en les estacions.

D’aquesta auditoria n’han sorgit iniciatives com:
? Incorporació de pictogrames inclusius als trens d’FGC.
? Millora de la il·luminació a les estacions per incrementar la sensació de seguretat.
? Millora de la senyalització dels Punts d’Informació d’Estacions, que serveixen també de punts de socors.
? Nous dissenys dels plànols de zona que incorporen la indicació de nous serveis i que informen, també, de les distàncies des de l’estació a altres punts d’interès com ara parades de bus més properes, zones de vianants o llocs turístics.
? L’APP FGC té una funcionalitat específica, dins de les alertes d’incivisme, per avisar de possibles actituds de violència masclista que es puguin produir a trens i estacions.
? Campanyes de tolerància 0 contra l’assetjament.

• Cursos de sensibilització: Entre els mesos de febrer i març de 2022, un total de 331 persones de manteniment (323 homes i 8 dones) operaris/àries, tècnics/ques i supervisors/es de les àrees de Xarxa ferroviària, Material mòbil i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions rebran formació sobre Igualtat i no discriminació dins la formació prevista al Pla d’Entrenament Permanent d’aquest any.
Aquesta formació vol ajudar a sensibilitzar els homes d’FGC en la igualtat i el feminisme i que s’incorporin a la lluita per a la consecució de la igualtat i a l’assoliment de l’empoderament real de les dones. El contingut d’aquesta formació inclou des de l’explicació de conceptes bàsics sobre la igualtat, la no discriminació directa i indirecta o la integració en la perspectiva de gènere, fins a la persistència de les desigualtats a la nostra societat, el respecte a la diversitat per raó de gènere, raça, ètnia o orientació sexual, i la política d’FGC davant les situacions de discriminació en qualsevol dels grups d’interès que té la companyia. Les exposicions teòriques es combinen amb dinàmiques de grup i espais de participació i reflexió. Són formacions que es fan en horari de matí, tarda i nit, repartides en 35 sessions.

• Altres iniciatives d’FGC en el marc de l’estratègia d’activisme i el Pla d’Igualtat:
? Jornada Ana Aresté: Més de cinquanta dones d’FGC van participar el 2021 en la “Primera Jornada Anna Aresté, dones empoderades”. L’objectiu d’aquesta jornada va ser crear un grup intern de dones per impulsar, des del seu propi empoderament, les polítiques d’igualtat de l’empresa. Aquesta primera jornada va estar destinada a les dones que formen part del col·lectiu de lideratge. El nom de la jornada és un reconeixement a una dona empoderada d’FGC, Anna Aresté, que l’1 d’abril de 1979 es va convertir en la primera dona cap d’estació de FGC i de l’Estat espanyol. Sempre va lluitar perquè les dones poguessin treballar en llocs tradicionalment ocupats per homes.
? Jornada HeforShe: Una cinquantena d’homes de Ferrocarrils es va sumar al novembre de 2021 al moviment HeForShe de Nacions Unides, a través d’una jornada que es va organitzar per a donar a conèixer aquesta iniciativa. Aquesta jornada va estar destinada a els homes que formen part del col·lectiu de lideratge. HeForShe és un moviment mundial de solidaritat que busca el compromís dels homes i involucrar-los com agents de canvi per assolir la igualtat de gènere i reivindicant els drets de les dones i convergir cap a una societat equitativa en la qual es comparteixi una visió de respecte i equitat per a poder implementar solucions per al benefici de tota la societat.
9 de març de 2022