Renfe inverteix 6,7 milions d’euros en la instal·lació de sistemes de cronometria digital i pantalles multimèdia en estacions de Rodalies

En el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Unió Europea – NextGenerationEU
· Es millora i reforça la informació i atenció al client, en el marc del Pla de millora Transformem Rodalies i del Pla Estratègic de Renfe per impulsar la transformació digital

Barcelona, 15 de febrer de 2022.
Renfe ha licitat, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU, contractes per al subministrament, instal·lació i manteniment d’un sistema de cronometria digital en estacions gestionades per Renfe Viajeros, i per a pantalles multimèdia, majoritàriament a les seves estacions de Rodalies i de Renfe Ample Mètric, per un import d’1,2 milions i 5,5 milions d’euros respectivament.

L’objecte de l’Acord Marc del contracte del sistema de cronometria és l’adquisició de subministraments de sistemes electrònics de cronometratge, serveis de reparació i manteniment d’equips de precisió mitjançant la contractació d’entitats que operen als sectors de l’aigua, l’energia, el transport i els serveis postals (Sectors Especials). El període d’execució del contracte és de vuit anys.

Pel que fa a la licitació del subministrament, instal·lació i manteniment de pantalles multimèdia, l’actuació s’emmarca en el Pla de millora Transformem Rodalies, alhora que respon a una de les palanques en què es basa el Pla Estratègic de Renfe, com és l’impuls a la transformació digital; i a un dels seus pilars, consistents en situar el client al centre de totes les seves decisions. El termini fins a la seva posada en funcionament és de 30 mesos. Amb aquesta actuació, Renfe dotarà les estacions de cartelleria multimèdia, on es mostrarà tota la informació d’interès per als viatgers de forma visual i continuada, com horaris i trens, esdeveniments o qualsevol altre servei o informació rellevant. Els nous equipaments permetran substituir la informació en paper situada a les vitrines de les estacions, assegurar que totes mostren la informació actualitzada, realitzar canvis o actualitzacions de manera immediata i simultània a totes les estacions on es disposi d’aquest sistema, tenir l’opció de personalitzar els continguts per a cada estació i millorar-ne la imatge.

Renfe i la seva transformació digital
Seguint en la línia de la digitalització, Renfe ha invertit uns altres 18,4 milions d’euros en la millora dels sistemes de comunicacions de 266 trens d’ample convencional de servei públic per a Rodalies i Mitjana Distància. El termini d’execució de l’encàrrec és de 48 mesos.

El sistema digital dual GSM-R (Sistema Global de Comunicacions Mòbils per a Ferrocarrils) de veu permet la comunicació contínua, minimitzant les interferències, entre els trens i els centres de control de trànsit. És el mateix que s’utilitza a l’alta velocitat i semblant al de la telefonia mòbil, però amb canals i protocols específics, s’usa en radiotelefonia per a la transmissió d’informació relativa a l’explotació ferroviària.

Amb la instal·lació d’aquest sistema es fa un pas endavant en l’evolució i la digitalització, millorant les prestacions del sistema analògic anterior conegut com a ‘tren-terra’, molt més restrictiu.