El Govern assumeix el servei de Rodalies de Lleida, que operarà FGC

19/10/2021
· El vicepresident Jordi Puigneró reitera que aquesta “serà la legislatura del traspàs i la millora de Rodalies” i emplaça l’Estat a fer efectiu el traspàs de Rodalies perquè “la ciutadania no es mereix el servei que està prestant Renfe”
· El Consell Executiu també ha aprovat el Pla Normatiu de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, que inclou 209 noves iniciatives legislatives, i preveu aprovar-ne 177
· El Govern valora la “importància” de la declaració de l’esquerra abertzale, un posicionament “històric i necessari” per al procés per la pau al País Basc
· El Govern assumeix el servei de Rodalies de Lleida, que operarà FGC
· El Govern ha acordat avui que serà Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i no pas Renfe qui operarà el servei de Rodalies a la demarcació de Lleida. El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró ha reiterat que aquesta “serà la legislatura del traspàs i la millora de Rodalies” i que amb la transformació de la línia R12 en un sistema de Rodalies que gestionarà des de FGC “millorarem el servei i doblarem la freqüència de pas”. Amb aquesta decisió, doncs, FGC assumeix la prestació del nou servei a les Terres de Ponent de les línies RL3 i RL4. Puigneró ha expressat la voluntat que “aquest traspàs sigui l’avançada del traspàs total i efectiu del servei de Rodalies a Catalunya”.

Durant la seva intervenció en la roda de premsa posterior al Consell Executiu Jordi Puigneró ha assegurat que l’acord d’avui “és l’avançada del model de Rodalies que volem. Un model operat i gestionat des de Catalunya” i ha emplaçat l’Estat a fer efectiu el traspàs “complet” de Rodalies, “no el traspàs de fireta del 2009” perquè “la ciutadania no es mereix el servei que està prestant Renfe”.

Segons el vicepresident la gestió per part de la Generalitat permetrà fer un salt endavant i impulsar millores substancials com ara doblar la freqüència; millorar la puntualitat en hores punta; incorporar nous trens, més còmodes, més segurs i més digitals; millorar la connectivitat i la vertebració territorial i impulsar el foment del transport públic.

La reunió del consell de Govern d’avui ha aprovat el pla de negoci i ha autoritzat la contractació i el manteniment integral dels nous trens per valor de 65 milions d’euros. Es preveu que les noves línies entrin en funcionament el 2024 i que el corredor Lleida-Manresa assoleixi més de 450.000 viatgers el 2026, xifra que suposarà un increment del 55% de la demanda ferroviària respecte al 2018.

Per a la prestació d’aquests nous serveis, el Govern ha autoritzat la despesa pluriennal per l’adquisició de quatre trens elèctrics i el seu manteniment per un període de 15 anys. El subministrament de les noves unitats està valorat en 44 milions d’euros i el manteniment, en 21,1 milions

El nou sistema permetrà:
· Doblar les expedicions entre Lleida i Cervera, en passar de les 6 actuals per sentit en dia laborable a les 12 previstes.
· Incrementar les expedicions entre Cervera i Manresa, de les 3 actuals fins a les 5 previstes.
· Millorar la cadència dels trajectes, per tal que estiguin millor distribuïts al llarg del dia.
· Millorar l’oferta en hora punta del matí
· Afavorir una major fiabilitat, puntualitat i qualitat del servei
· Incrementar les opcions de connectivitat amb el Bages des de l’àmbit de Lleida i facilitar la connectivitat amb el nucli de Rodalies de Barcelona mitjançant un intercanvi d’entre 5-10 minuts.
· Millorar la coordinació i connectivitat a Lleida, tant amb els serveis d’alta velocitat com amb la línia Lleida-Balaguer-la Pobla.
· Afavorir l’eficiència i la velocitat comercial amb parades discrecionals en estacions que tinguin una demanda més baixa.
· Coordinar-se i complementar-se amb el transport públic per carretera d’una manera més eficient.

Pla Normatiu de l’Administració de la Generalitat
El Consell Executiu també ha aprovat el Pla Normatiu de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, un mecanisme de planificació que permet ordenar i coordinar la producció normativa del Govern en el període 2021-2023, i que, en paraules de la portaveu del Govern, “ha de servir per racionalitzar-la i millorar-ne la qualitat”. Es tracta d’un “instrument per al bon Govern”, en la mesura que facilita als departaments la tasca tècnica de tramitació de les normes, alhora que s’informa la ciutadania i els agents econòmics i socials sobre les propostes normatives que es preveu impulsar i el calendari aproximat de consultes i tramitació.

El document, que s’estructura d’acord amb els cinc eixos establerts al Pla de Govern, inclou 209 noves iniciatives legislatives, i preveu aprovar-ne 177, de 34 d’aquestes ja se n’ha iniciat la tramitació. A més a més la nova planificació inclou, com a novetat, la revisió de determinats àmbits de l’ordenament jurídic i d’avaluacions de normes vigents, en concret preveu la revisió de 8 iniciatives ja aprovades.

Els objectius d’agrupar en un únic pla totes les propostes normatives són millorar la qualitat de la producció normativa; facilitar la intervenció de tots els agents implicats en el procediment d’elaboració de normes; optimitzar els processos de consulta pública i la qualitat de la participació I incrementar la transparència de l’activitat normativa i la seva avaluació.

Declaració “històrica” de l’esquerra abertzale
Durant la seva intervenció posterior a la reunió de l’Executiu, la portaveu ha informat que el Govern “vol posar en valor la importància” de la declaració feta ahir per l’esquerra abertzale, un posicionament que és històric, que era necessari i que representa un pas endavant més en aquest procés per la pau al País Basc. La força de les paraules, sempre, arreu i amb tothom”

Ampliació al 100% de l’aforament en recintes esportius tancats
Amb relació a la situació de la pandèmia, la portaveu del Govern ha informat que el Govern ha acordat ampliar al 100% la capacitat en recintes esportius tancats, com pavellons i gimnasos, que fis ara era del 80%. D’altra banda està previst que el proper cap de setmana els locals d’oci nocturn puguin ampliar l’aforament fins al 80%. Tot i això Patrícia Plaja ha insistit que “cal ser prudents” perquè encara no ha arribat el moment de poder autoritzar l’aforament complet en discoteques i altres locals de festa, però “seguim avançant”, ha assegurat la portaveu.

Retorn de la paga extra del 2014 als empleats públics
Tal com ja es va informar ahir en el marc de la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics, el Govern ha ratificat avui l’acord per retornar, en la nòmina del mes de novembre, la totalitat de la paga extra dels 2014 als empleats públics. Això suposa el pagament de 533 milions d’euros i permet avançar un any el compliment total signat amb els sindicats pel retorn de les pagues. “El Govern s’hi va comprometre i avui aquest compromís s’ha fet efectiu”, ha conclòs la portaveu.

Altres Acords
El Govern també ha aprovat la creació de la Comissió Interdepartamental per a l’Impuls i el Seguiment de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius. L’Estratègia, impulsada i coordinada pel Departament d’Igualtat i Feminismes, incorpora accions en l’àmbit laboral, educatiu i sanitari. Tal com es va avançar es distribuiran de forma gratuïta productes d’higiene menstrual i s’impulsaran altres mesures que preveuen, entre d’altres, garantir el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs amb equitat territorial.

L’Executiu també ha acordat traspassar al Conselh Generau d’Aran les funcions de gestió relacionades amb grans carnívors de la fauna salvatge i, finalment, ha nomenat Jordi Muñoz nou director del Centre d’Estudis d’Opinió.