FGC llança la campanya ‘Més feminisme, més igualtat’ inspirada en l’activista Rosa Parks per al Dia Internacional de les Dones

5/03/2021
· L’Estratègia d’Activisme d’FGC marca com a objectiu assolir la paritat al conjunt de l’empresa i també al col·lectiu de lideratge l’any 2025
· Ferrocarrils ha renovat i incrementat l’enllumenat de les 80 estacions de les línies metropolitanes amb 20.200 punts de llum per millorar la seguretat de les usuàries
· La darrera convocatòria per accedir al curs de formació de maquinistes d’FGC contempla un 40% de places per a dones

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) commemora aquest any el Dia Internacional de les Dones recordant l’activista Rosa Parks, la dona negra de 42 anys que l’any 1955 no va cedir el seu seient de l’autobús a un home blanc, tal i com marcava la llei en aquell moment, i que va encetar el moviment americà contra les lleis discriminatòries que hi havia en aquell moment. Parks es va convertir en una figura d’importància cabdal en la lluita contra el racisme i en favor dels drets civils als Estats Units.

La fotografia de Rosa Parks, sota el lema ‘Més feminisme, més igualtat’ i amb el missatge ‘Fem lloc per a un món igualitari inspirant-nos en activistes com Rosa Parks’ s’ha col·locat a les tertúlies dels trens d’FGC així com als opi de les estacions. Junt amb aquesta acció, FGC també regalarà 1.000 llibres digitals sobre la història de Parks. Per aconseguir-ne un només cal registrar-se a www.fgc.cat abans del 31 de març.

“Rosa Parks és una dona referent pels seus actes i conviccions i ens hem inspirat en ella com a símbol de perseverança en la lluita pels drets civils, la llibertat i la igualtat entre dones i homes; una lluita que té un moment simbòlic memorable al transport públic. Més enllà d’aquesta acció emmarcada en el Dia Internacional de les Dones, a Ferrocarrils estem compromesos amb el feminisme i amb la lluita compartida entre tots per un món igualitari i lliure de discriminacions. Per això, un dels eixos principals de la nostra Estratègia d’Activisme és el feminisme”, explica el president d’FGC, Ricard Font.

FGC una empresa feminista, i paritària l’any 2025
En aquest sentit, FGC es defineix com una empresa feminista i es compromet a avançar en la igualtat efectiva dins la companyia amb l’objectiu d’esdevenir una empresa paritària l’any 2025, impulsant un canvi cultural basat en valors feministes com l’equitat de gènere, la corresponsabilitat, l’empoderament femení o el compromís contra les violències masclistes. L’objectiu és assolir el 2025 un mínim del 40% de dones treballant a FGC i també dins del col·lectiu de lideratge. Actualment, la plantilla de dones a FGC és del 30%, quan l’any 2000 era del 18%. I al col·lectiu de lideratge, ara és del 24% quan al 2000 era del 9%.

Ferrocarrils ja treballa en accions per aconseguir la paritat. Un exemple és la darrera convocatòria per accedir a cursos de formació de maquinistes, on s’ha reservat un 40% de les places per a dones. A la convocatòria s’hi van presentar 1.190 persones i la primera prova de selecció permetia el pas de 140 persones candidates. La prova es va realitzar aquest dimarts i es van seleccionar 56 dones (5 de les quals gràcies a la quota del 40%) i 84 homes. Quan acabi tot el procés, podran fer el curs 105 persones: 42 dones i 63 homes.

D’altra banda, l’any 2020 FGC ha incorporat com a element diferenciador en els seus procediments de licitació pública, criteris d’adjudicació que afavoreixen l’equilibri de la presència de dones en l’execució dels contractes, fent present l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 5 de Nacions Unides, basat en el principi d’igualtat en les seves contractacions.

El resultat ha estat que en més del 70% de les licitacions s’han incorporat, com a criteris d’adjudicació, els plans d’igualtat, la presència de dones en els equips de treball i en posicions de rellevància i de presa de decisions, així com el foment d’iniciatives de formació en la matèria.

FGC, com a entitat pública que licita un elevat volum de contractes anualment pot, a través de la incorporació d’aquestes mesures, incidir en la transformació de les empreses, en el marc de la igualtat.

La directora d’Organització i Persones d’FGC, Juliana Vilert, destaca que el Pla d’Igualtat d’oportunitats de dones i homes de la companyia “conté més de 68 actuacions per donar solucions concretes, com ara fer del transport públic un lloc de tolerància zero a la violència masclista, la millora de les eines i actuacions per donar més seguretat a les dones a les nostres instal·lacions i l’equilibri en les oportunitats entre homes i dones d’accés i promoció als diferents llocs de treball, així com la reducció de la bretxa salarial”.

Auditoria de seguretat amb perspectiva de gènere per incorporar millores
Fruit d’aquesta vocació d’empresa feminista, FGC va realitzar l’any 2019 una auditoria de seguretat amb perspectiva de gènere amb l’objectiu d’introduir criteris de gènere en la millora de les estacions. Una de les conclusions de l’auditoria va ser disposar d’un entorn senyalitzat, visible, vital, vigilat, equipat i comunitari per garantir la percepció de seguretat de les usuàries i treballadores de Ferrocarrils. Per això, FGC ja ha renovat i incrementat l’enllumenat de totes les estacions de la xarxa, aprofitant també per substituir les bombetes convencionals per altres de baix consum. En total, al maig d’aquest 2021 s’hauran instal·lat més de 20.200 llums led a les 80 estacions de les línies metropolitanes.

Un altre dels projectes sorgits de l’auditoria de seguretat amb perspectiva de gènere és la millora de la senyalització als Punts d’Informació d’Estacions (PIE), que serveixen també de punts de socors. Així, quan la persona pitja l’intèrfon per demanar ajuda, automàticament es connecta a una càmera de vigilància visible des del Centre de Control d’FGC i pot parlar directament amb el personal de l’empresa. “El 60% de les persones que fan servir el transport públic són dones i hem de garantir que es moguin de forma lliure i segura”, indica Vilert.

Per aquest mateix motiu, l’aplicació per a mòbils d’FGC té una funcionalitat per alertar de possibles actituds de violència masclista que es puguin dur a terme als trens i a les estacions. Les persones usuàries que pateixen o presencien aquest tipus de comportaments poden alertar directament el Centre de Comandament Integrat d’FGC, indicant el número de tren o l’estació on es troben, per tal que es gestioni la incidència de manera immediata, s’asseguri una ràpida atenció a la víctima dels fets i es garanteixi l’activació dels recursos de seguretat de què disposa FGC i/o els cossos policials en cas que existeixi un risc per a les persones.