TMB organitza una hackató per dissenyar l’experiència del metro del futur

21 de setembre del 2020
· Els dos equips guanyadors desenvoluparan les seves propostes juntament amb personal de l’empresa i les validaran amb usuaris reals

L’urbanisme, els usos i la mobilitat de les ciutats han patit importants transformacions els darrers anys. Aquests canvis s’han accelerat amb l’arribada del coronavirus i és necessari cercar i aplicar idees innovadores perquè el transport públic continuï sent el referent en mobilitat. Amb aquesta intenció, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha obert les inscripcions (fins al 30 de setembre inclòs) per participar en una hackató virtual.

El repte a què s’enfrontaran els participants (equips multidisciplinaris de fins a quatre persones) serà dissenyar l’experiència del metro del futur. La intenció és trobar solucions als desafiaments actuals i futurs de les ciutats per fer del metro l’opció de mobilitat preferida.

Oberta a estudiants, professionals i emprenedors
El concepte hackató combina hack (en el sentit d’exploració d’idees noves i disruptives) i marató (perquè l’esforç de generació de propostes es concentra en poc temps). Els participants (fins a 80 agrupats en 20 equips) poden ser estudiants, joves professionals o emprenedors de disciplines diverses (dissenyadors gràfics, desenvolupadors, dissenyadors de serveis, analistes de dades, enginyers…) i no és necessari que tinguin experiència en esdeveniments similars, ni coneixements tècnics o de programació.

Sota el lema “IMB, Idees que Mouen Barcelona”, es vol facilitar un entorn on les persones posin les seves capacitats al servei d’un bé comú aportant solucions per millorar l’experiència dels usuaris del metro i integrar-lo millor a la ciutat.

Propostes amb aplicació real
Una vegada seleccionats els participants, el 16 d’octubre se celebrarà l’Inspiration Day, una jornada virtual en què es presentarà el repte i els assistents podran escoltar les intervencions d’experts de TMB per enfocar la cerca d’idees. Posteriorment, es realitzarà una sessió d’ideació en què s’empraran tècniques de Design Sprint i Design Thinking per abordar el repte plantejat.

Els equips tindran sis dies per publicar les seves propostes (en format vídeo de màxim tres minuts) a la plataforma creada per a l’esdeveniment. El jurat de TMB escollirà dos equips guanyadors. També concedirà la menció especial del públic a la proposta que hagi rebut més votacions per part dels ciutadans, que posarà fi a la fase 1 de la hackató. El premi principal serà atorgat als dos primers classificats, que formaran equips mixtos amb personal de TMB per desenvolupar les seves idees mitjançant l’execució de dos Design Sprint. Aquest procés finalitzarà amb la construcció de dos prototips que seran validats amb usuaris reals.

Inscripcions obertes
Des d’avui fins al 30 de setembre, els equips poden inscriure’s al web de la hackató. Les altres dates clau són l’Inspiration Day (16 d’octubre) i el dia que es comunicaran els guanyadors (el 30 d’octubre). A causa de les actuals recomanacions sanitàries i de salut pública, tot el procés es realitzarà de forma remota, i els participants rebran un kit de benvinguda a casa. Tots ells obtindran un diploma virtual de participació que podran vincular al seu perfil de LinkedIn.