TMB crea una aplicació de realitat augmentada que ajuda a moure’s amb transport públic

·Amb un telèfon mòbil connectat a Internet es poden planificar rutes, localitzar parades i saber quan arribarà l’autobús
· Una altra aplicació, també descarregable gratuïtament, serveix per orientar els usuaris del Barcelona Bus Turístic
· Comencen a implantar-se en parades de bus els codis QR, que es poden llegir amb el mòbil per obtenir tota la informació del servei Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha desenvolupat aplicacions de realitat augmentada per a telèfons mòbils intel·ligents o smartphones (l’iPhone, per exemple) que fan més fàcils els desplaçaments amb transport públic, perquè donen la informació al carrer, en el moment en què és més útil.
S’entén per realitat augmentada la superposició d’informació virtual (aquí són línies, parades, estacions, temps de trajecte…) en la visió del món real, en aquest cas la trama urbana de Barcelona i l’àrea metropolitana captada a través de la càmera del telèfon.

Des de fa uns dies està disponible l’aplicació TMB Virtual en una versió per als telèfons iPhone 3GS i iPhone 4, descarregable de franc a través de l’iTunes Store d’Apple, i una altra per als que fan servir el sistema operatiu Android (HTC i altres), que es pot baixar de l’Android Market. Un cop instal·lada, i a través d’un menú tàctil molt intuïtiu, dóna accés a diverses funcions que fan molt més fàcil agafar l’autobús, el metro, el tren i el tramvia, i també combinar-los entre si. A l’apartat de configuració es pot triar l’idioma, entre català, castellà i anglès.

El telèfon es converteix en brúixola
Una de les funcions, anomenada On sóc, ajuda a trobar les parades de bus i metro que hi ha més a la vora. Només cal enfocar la càmera del telèfon en qualsevol direcció, i a la pantalla hi apareixen, superposats a la imatge real, cartells indicatius de les parades, les línies i la distància en metres a cadascuna. Posant el telèfon en posició horitzontal, l’aparell es converteix en una brúixola i cada parada es mostra com una fletxa que assenyala el camí per arribar-hi. Una altra possibilitat és dibuixar directament el trajecte amb Google Maps. Un cop sobre la parada, es desplega la informació sobre les línies que hi passen, el temps d’arribada del proper bus i les alteracions del servei que l’afecten, si n’hi hagués.

També és molt útil la funció de planificació de rutes Vull anar, semblant a la de la web de TMB del mateix nom, amb l’avantatge que el telèfon registra automàticament la posició de l’usuari al carrer i pot agafar aquest punt com a origen del trajecte. És perfecta per comparar les diferents opcions que hi sol haver per fer un viatge, des de l’emplaçament de l’usuari a qualsevol carrer o plaça de l’àmbit metropolità. Els suggeriments inclouen el temps total necessari, sumant els recorreguts a peu i el trajecte en transport públic.

Menú principal i diverses funcions de l’aplicació TMB Virtual per a iPhone El servei TMB iBus dóna la previsió de temps d’arribada dels autobusos a una parada, a partir de la informació recollida pel sistema de localització de la flota. És un sistema que ja funcionava a la web i via SMS, i que s’inclou ara al TMB Virtual amb una presentació més atractiva i més possibilitats de cerca per geolocalització.

Finalment, un botó condueix a la guia de Punts TMB d’informació i atenció al ciutadà, amb especificació de la situació exacta i dels horaris d’obertura, per no perdre el temps a l’hora de fer tràmits o aconseguir plànols i guies.

En els primers dies de disponibilitat, l’aplicació, desenvolupada per Geomobile, ha estat descarregada 4.967 vegades de la botiga virtual d’Apple i 566 de la d’Android.

Atraccions al voltant de les parades del Bus Turístic
Una variant del TMB Virtual és l’aplicació de realitat augmentada Bus Turístic, que pretén ajudar els clients del Barcelona Bus Turístic a treure tot el suc de la seva estada a la ciutat, en aquest cas sense connectar-se a Internet. El telèfon mostra, sobre la imatge real de ciutat, les parades més properes indicant la distància en metres a cadascuna i la línia que hi passa.

Una altra funció permet consultar un gràfic amb les tres rutes i les 44 parades del Barcelona Bus Turístic, i per a cada parada desplega i situa els punts d’interès del voltant, com ara museus, monuments, edificis històrics i atraccions de tota mena.

D’aquesta manera es poden seleccionar ràpidament les visites que interessa fer.

Imatges captades de l’aplicació que orienta sobre les rutes i parades del Barcelona Bus Turístic

Avança el projecte TMB Connecta
L’aprofitament de les possibilitats de comunicació interactiva dels nous dispositius mòbils forma part del projecte TMB Connecta, que comporta la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació més avançades per potenciar la satisfacció dels usuaris del transport públic. Dins d’aquest projecte s’està enllestint el nou portal web corporatiu de forta vocació multimèdia i interactiva, que s’estrenarà aquesta tardor, s’han creat perfils proactius de TMB a les principals xarxes socials i s’està dissenyant un pla de màrqueting relacional online. També s’han buscat aliances estratègiques amb agents de referència en el món d’Internet, com ara Google, per al desenvolupament de noves eines i aplicacions.

Pel que fa als dispositius mòbils, a banda de desenvolupar aplicacions, TMB també està preparant la implantació de codis QR per facilitar l’accés més ràpid a la informació sobre les seves xarxes de transport de superfície. Els codis QR són etiquetes, en aquest cas enganxades a les parades d’autobús, que contenen dades (com els codis de barres, però bidimensionals) i que poden ser llegides per la càmera d’un telèfon mòbil. La lectura del codi provoca que el telèfon obri automàticament una pàgina del navegador en què hi ha la informació de les línies que hi paren, els temps d’arribada dels pròxims autobusos i les possibles alteracions del servei.
Barcelona, 20 de setembre de 2010