El llibre Ferrocarril Turístic de l’Alt Llobregat, ben aviat disponible a la botiga FGC del Carrer Pelai i a les llibreries de la Generalitat

fgc2L’obra, de l’autor Rafael Pradas, forma part de la col·lecció de llibres històrics de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que ja compta amb volums dedicats al Funicular de Vallvidrera i a la línia Lleida-La Pobla de Segur

Barcelona, 6 d’abril de 2009
El llibre Ferrocarril Turístic de l’Alt Llobregat, de Rafael Pradas, que ben aviat estarà disponible a la botiga FGC del carrer Pelai i a les llibreries de la Generalitat, és un document sobre el passat i el present del Tren del Ciment. L’obra neix fruit de la voluntat d’FGC de retre un particular homenatge a un territori d’un valor paisatgístic únic i d’un passat industrial gloriós.Dues parts diferenciades:
El llibre El Ferrocarril Turístic de l’Alt Llobregat té dues parts diferenciades.
Per un costat Rafael Pradas ens apropa la història del ferrocarril antic. Ens referim a la línia que anava de Guardiola de Berguedà fins la fàbrica de ciment Asland del Clot del Moro, al terme de Castellar de N’Hug. Una línia que es va crear a principis de segle amb vocació industrial i que va acabar esdevenint servei de transport de passatgers a partir del 1914. L’obra no només centra la seva atenció en el tren, sinó que també relata la història de la industrialització de l’Alt Berguedà.
A la segona part del llibre, l’autor escriu sobre el present. Pradas fa una descripció de la comarca i del tren actual. Detalla la reconversió de l’antic ferrocarril en servei turístic i estudia la contribució del Tren del Ciment a la dinamització de l’entorn.

Col·lecció de llibres històrics d’FGC:
Amb l’edició d’aquest llibre, FGC continua la col·lecció de llibres històrics que va estrenar l’any 2006 l’obra sobre el centenari del Funicular de Vallvidrera amb l’objectiu de crear vincles de proximitat entre una part de la història del nostre país i els lectors.
És, a més, la segona obra d’aquesta col·lecció de l’autor Rafael Pradas, que ja va escriure el llibre sobre la línia Lleida-La Pobla l’any 2007.
Una de les prioritats, des de sempre, de Ferrocarrils de la Generalitat ha estat i és vetllar per la conservació i la difusió del nostre patrimoni històric, que és el de tots. I ho fem convençuts que només es pot estimar i respectar allò que es coneix.

El Tren del Ciment, passat i present:
Amb 3,5 km de recorregut, el Tren del Ciment uneix La Pobla de Lillet amb el Museu del Ciment a Castellar de N’Hug. Des d’aquest tren, el paisatge i les sensacions que s’hi viuen són excepcionals, amb un recorregut que transcorre gairebé íntegrament per dins del parc natural del Cadí-Moixeró, amb parada als Jardins Artigas, atribuïts a Antoni Gaudí.

Antecedents històrics:
• A principis del segle XX, Eusebi Güell constitueix la Compañía General de
Asfaltos y Cementos Portland (Asland), i construeix una fàbrica de ciment a Castellar de n’Hug, a 32 km de l’estació més propera de ferrocarril.
• Per fer el transport, es va haver de construir una petita línia de ferrocarril industrial entre la fàbrica de ciment i l’estació de Guardiola de Berguedà, del ferrocarril de via estreta de Manresa a Berga i Guardiola.
• El servei de viatgers en aquesta línia es va inaugurar l’1 d’agost de 1914 entre Guardiola i la Pobla de Lillet, mentre que el tram de la Pobla de Lillet a Castellar de n’Hug no es va inaugurar fins 10 anys després, l’1 d’octubre de 1923.
• Els anys 20 van ser la millor època per al ferrocarril. En canvi, els anys 50, degut al creixement del transport per carretera, la línia va entrar en un període de decadència, i es va clausurar el 14 d’octubre de 1963.

El Nou Ferrocarril:
• Durant la dècada dels 90 i fins a l’actualitat es realitzen algunes de les accions d’aquest llarg procés, que tindran com a resultat la recuperació de l’antiga línia de viatgers entre La Pobla de Lillet i Castellar de n’Hug (Clot del Moro).
• L’1 de juliol de 2005 entra en servei el nou Ferrocarril Turístic de l’Alt Llobregat que uneix La Pobla de Lillet amb el Museu del Ciment Asland, dins del terme municipal de Castellar de n’Hug.