FGC, amfitriona dels òrgans directius de la Unió Internacional de Transport Públic (UITP)

• Els dies 16, 17 i 18 d’octubre, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha acollit les reunions dels Comitès de Direcció i Executiu de la UITP.
• Aquesta trobada ha reunit 80 representants de les principals empreses i associacions dedicades al transport públic d’arreu del món.
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha acollit les reunions del Comitè de Direcció i del Comitè Executiu de la Unió Internacional del Transport Públic (UITP) durant els dies 16, 17 i 18 d’octubre. Durant aquests dies s’han abordat temes relatius a l’excel·lència en el transport urbà i les tendències del sector.

Aquesta trobada ha reunit 80 representants de les principals empreses i associacions dedicades al transport públic d’arreu del món sota la presidència de Pere Calvet, director general d’FGC i president de la UITP des del mes de maig d’enguany.

Els actes han comptat amb el suport i participació del Conseller de Territori i Sostenibilitat, Sr. Josep Rull i de la Regidora de Mobilitat a l’Ajuntament de Barcelona, Sra. Mercedes Vidal

Un nou Secretari General
A la reunió del Comitè Executiu s’ha acordat l’elecció d’un nou secretari general de la UITP. L’actual secretari General, el Sr. Alain Flaush serà substituït en acabar l’any pel sr. Mohamed Mezghani, que fins ara ocupava la posició de Secretari General Adjunt. El relleu es produirà oficialment en una cerimònia que tindrà lloc a Brussel·les però el sr. Mezghani ja ha apuntat algunes de les seves prioritats per al període que tot just comença. Entre aquestes, consolidar l’expansió i la posició de referència que la UITP ha assolit gràcies a la tasca del sr. Alain Flausch (per exemple és un dels organismes consultius de referència per a Nacions Unides o la Comissió Europea) i, al mateix temps, incrementar la generació de valor per als socis a través de la creació i difusió de coneixement i la reestructuració interna per orientar la organització a resultats i afavorir el contacte amb els socis i els seus interessos.

 

La reunió del Comitè de Direcció (Policy Board)
La reunió del Comitè de Direcció ha estat moderada per Pere Calvet com a president de la UITP i, a més d’una part dedicada a informacions internes sobre l’associació, ha tractat com a temes principals:
– Experiència integral del client (“End to end customer experience”).
S’han tractat aspectes d’excel·lència en atenció al client des de la perspectiva de l’operador de transport així com la consideració de la qualitat i mesura del servei en els contractes de transport públic.
– Cultura d’excel·lència en el servei. S’ha presentat un document de “punts d’acció” dedicat a la construcció d’una cultura d’excel·lència en el servei i els aspectes i reptes corporatius que això suposa.
– Integració del transport públic en l’entorn urbà. Una sessió s’ha dedicat específicament a la discussió del contingut d’una publicació treballada per la Comissió de Transport i Vida Urbana en relació a les àrees per a vianants. Així mateix, s’han presentat els avenços en el desenvolupament de l’Indicador d’Innovació en la Mobilitat Urbana (UMii, Urban Mobility Innovation Index) que es basa en un indicador complex que ha de permetre la comparació i aprenentatge de bones pràctiques entre ciutats que impulsi innovació en els serveis i sistemes de mobilitat urbana. (Més informació a www.umi-index.org).
– Els canvis i tendències en transport públic per 2019. Les diferents percepcions dels experts en relació a l’evolució que es preveu a curt termini en el transport públic s’han posat en comú en una intensa sessió d’intercanvi d’informació i realitats des de les diferents perspectives presents a la sala. Aspectes com els canvis socials i d’hàbits dels usuaris o la creació, gestió i posada en valor de les dades que els usuaris generen han estat abastament debatuts durant la sessió.
– Manifest de Rosario. Durant la reunió diferents socis de la UITP s’han adherit al denominat “Manifest de Rosario”, aprovat en el context de la recent XV Assemblea de Llatinoamèrica celebrada a Rosario, Argentina els passats 5-6 d’octubre. Es tracta d’una aposta clara i decidida per liderar estratègies que condueixin cap a ciutats més sostenibles, generadores de creixement i inclusives. Fins ara, més de 50 institucions de tot el món s’hi ha adherit.

La sessió de l’hoste local
Acollir la reunió del Comitè de Direcció de la UITP és una oportunitat per mostrar la realitat del transport públic local al conjunt dels assistents. Aquesta realitat es mostra a través de diferents visites tècniques organitzades específicament i, especialment a través de presentacions davant el plenari del Comitè de Direcció.

Tres presentacions s’han encarregat de transmetre aquesta realitat:
El Sr. Xavier Flores, Director General d’Infraestructures de Mobilitat ha presentat l’estratègia i projectes del Govern de la Generalitat en relació a la provisió i gestió d’infraestructures i serveis tant al conjunt de Catalunya com, específicament, a la Regió Metropolitana de Barcelona. Entre d’altres aspectes s’ha posat èmfasi en desenvolupaments infraestructurals, el repte de la gestió i nous projectes tecnològics com la T-Mobilitat.

El Sr. Albert Tortajada, Director d’FGC Infraestructura i Internacional, ha presentat el cas d’FGC i el posicionament de la companyia tant pel que fa a la provisió d’un servei de transport d’alta qualitat com en la gestió des serveis de caire turístic i de muntanya. S’ha destacat com des del seu origen fa més de 150 anys la innovació i la qualitat al servei del client han estat un referents en l’activitat d’FGC. En aquest sentit, FGC manté una activa participació en projectes de recerca i grups de treball tant d’àmbit nacional com internacional.

El Sr. Marc Grau, director de metro a Transports Metropolitans de Barcelona, TMB ha realitzat una presentació de l’empresa, centrant-se en els aspectes de mobilitat urbana, tant de superfície com subterrània. Així, ha plantejat els grans reptes que l’empresa ha identificat com són l’evolució en l’experiència del client, l’evolució cap a una concepció de la mobilitat com un servei (MaaS, Mobility as a Service) però preservant el paper estructurant per a la ciutat del transport públic d’alta capacitat. Així, s’ha destacat la necessitat d’observar i aprendre d’experiències més enllà del sector del transport.

Conclusions
La trobada ha estat una excel·lent oportunitat per copsar el dinamisme i els reptes inherents al sector del transport públic. Representants de companyies de referència d’arreu del món han pogut conèixer de primera ma la realitat del transport púbic a Barcelona i Catalunya. Durant la reunió s’han acordat posicionaments, s’han establert contactes d’alt nivell i s’ha avançat en les línies estratègiques per a la organització els propers anys. Els assistents han reflectit la responsabilitat que tenen tots els agents del sector en la provisió d’un servei que és decisiu per a la sostenibilitat de les zones urbanes en particular i, de forma global, del conjunt de la societat. Aquest és un repte i una responsabilitat compartida arreu del món i posar en comú experiències i coneixements és un aspecte clau en l’establiment d’estratègies i solucions d’èxit. El paper d’una organització global com la UITP, com a punt de generació i difusió de coneixement dins del sector però també d’informació i influència en l’establiment de polítiques i presa de decisions, és, doncs, més important que mai.

La UITP
La Unió Internacional del Transport Públic (UITP) és l’associació de referència en el sector del transport públic amb més de 130 anys d’història. Actualment la composen més de 1.400 empreses de 96 països diferents i s’estructura des de la seva seu a Brussel·les a través de 14 oficines regionals arreu del món.
18 d’octubre de 2017