L’Ajuntament reclama a Adif els resultats de l’auditoria i els procediments judicials de La Sagrera i exigeix reprendre’n les obres

AJUNTAMENT DE BARCELONA.- NOTA DE PREMSA

22 de juliol 2016. El Consell Plenari aprova una proposició que demana disposar d’aquesta informació per tal que el consistori pugui analitzar i valorar les accions jurídiques que corresponguin

A més, l’Ajuntament exigeix al Ministeri de Foment que les obres no s’alenteixin encara més a causa de la situació judicial oberta envers la infraestructura

El Consell Plenari ha aprovat aquest divendres una proposició segons la qual l’Ajuntament reclama a Adif la informació resultant de l’auditoria i els procediments judicials relatius a les obres de La Sagrera. El text ha rebut el suport de tots els grups municipals i l’abstenció del PP.

L’Ajuntament vol disposar d’aquesta informació per valorar la decisió de prendre les accions jurídiques que consideri. A més, exigeix al Ministeri de Foment que els treballs en l’àmbit de La Sagrera es reprenguin de manera immediata, i que la investigació no s’utilitzi com a pretext per l’aturada o alentiment de les obres, ja que judicialment no se n’ha sol·licitat cap aturada ni suspensió parcial ni global.

La proposta arriba després que el Consell d’Administració de Barcelona Sagrera Alta Velocitat, SA (BSAV) informés, el 7 de juny, de l’existència d’un procediment judicial obert en les obres de la Sagrera, els primers registres del qual es van produir el 5 de maig del 2014, i que Adif hagi encarregat una auditoria interna que ha remès al jutjat corresponent, on s’estan seguint les diligències que s’estimen que duraran uns 18 mesos.

En el debat del plenari, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha deplorat que les expectatives que havia generat el projecte de La Sagrera “s’hagin convertit en frustracions a base d’incompliments constants”, però ha apostat per “acabar amb les lamentacions”. “Cal activar La Sagrera de forma immediata. Aquesta és una crida i un compromís per alçar encara més la veu conjuntament amb tots els grups municipals i elevar el grau d’exigència al Govern de l’Estat”, ha afirmat.

La vocació de la proposició aprovada també és la d’estar al costat dels veïns i veïnes i fer que se sentin acompanyats per l’Ajuntament en les seves reivindicacions. “No volem més excuses, les obres s’han de reactivar de forma immediata”, ha subratllat Sanz, i també ha exigit més transparència en La Sagrera i, tal com recull el text de la proposta, que Adif faciliti tota la informació sobre el procediment obert al voltant de les obres de l’estació.

Des de 2014 no s’ha produït cap certificació d’obra a La Sagrera, fet que posa de manifest que fa més de dos anys que els treballs es troben pràcticament aturats. A més, BSAV, en què l’Ajuntament té un 25% del pes accionarial, està pagant cada any 7 milions d’euros d’interessos –quasi 20.000 euros diaris– del crèdit demanat per executar les obres, el qual s’està assumint directament pels socis.