FGC recupera la locomotora de vapor centenària Monistrol

FGCMontserrat26/07/2016. També ha adquirit el cotxe saló destinat a les visites d’autoritats de l’antic Cremallera de Montserrat.
L’exposició de la locomotora i el cotxe saló s’afegirà a la col·lecció ja existent sobre el cremallera de l’estació Monistrol-Vila.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), sota el lema ‘La Monistrol torna a Monistrol’, ha recuperat la locomotora de vapor Monistrol, construïda l’any 1891, i el cotxe saló per viatgers especials i visites d’autoritats, construït l’any 1928, per afegir-los al conjunt expositiu de l’antic Cremallera de Montserrat de l’estació Monistrol-Vila.

El conjunt de locomotora i cotxe, que és un obsequi que el senyor Ramon Font ha fet a FGC i que fins ara es conservava a una finca de Balsareny (Bages), ha arribat avui a l’estació i estarà preparat per rebre visites a partir del dia 5 d’agost, quan es finalitzi un nou emplaçament davant de la sortida del passadís que va del pàrquing de cotxes a la zona del bar de l’estació, on hi ha les taquilles de venda.

60 anys en funcionament
La locomotora de vapor Monistrol va ser batejada amb el nom del poble d’on procedien la majoria dels treballadors de la companyia ferroviària que gestionava el cremallera, Ferrocarrils de Muntanya i Grans Pendents. Amb més de sis dècades de funcionament, la maquinària va ser la que va aconseguir frenar el cotxe avariat salvant la vida de centenars de persones en el famós accident de Sant Jaume de 1953.

El cotxe saló de viatgers, construït originàriament a Suïssa, es va reformar als tallers d’Enrique Quintana com a segon cotxe per a autoritats. La unitat va donar servei de manera molt ocasional i es va preservar fins el tancament del Cremallera al dipòsit de Monistrol-Vila.

Recuperar la memòria històrica del ferrocarril
Aquestes adquisicions representaran un important afegit a la col·lecció històrica d’FGC que, un cop més, fa una aposta clara i decidida per recuperar la història i el patrimoni de les diferents línies que gestiona.

D’aquesta manera, aquesta nova adquisició completarà l’exposició del cremallera de Montserrat que es pot visitar actualment a l’antiga estació de Monistrol-Vila i que se centra en la història de l’antic cremallera de Montserrat a través de textos, fotografies, cartells gràfics i objectes recopilats i conservats al llarg dels anys. A més, es poden veure imatges del cremallera gràcies a un sistema de vídeo interactiu.