Ajuntament de Barcelona. Obres d’estiu 2016

AJUNTAMENT DE BARCELONA. Nota de Premsa

Aquest estiu s’han planificat un total de 53 obres i actuacions que es concentraran durant els mesos de juliol i agost, amb l’objectiu de minimitzar les molèsties als veïns i veïnes de la ciutat

Les actuacions suposaran una millora de l’espai públic, els serveis i les infraestructures i enguany també inclouran actuacions en l’àmbit de la mobilitat

Entre les obres més destacades hi ha l’impuls de nous carrils bicicleta i la instal·lació del primer punt de recàrrega per a autobusos elèctrics de Barcelona i de l’Estat espanyol

A banda, també s’abordarà la climatització de l’Hospital del Mar, la finalització dels treballs de la xarxa d’Alta Tensió, entre Collblanc i Trinitat, que permetrà que la ciutat compti amb una xarxa elèctrica més resistent, i la millora de l’accessibilitat a diferents estacions de FGC

L’Ajuntament de Barcelona, mitjançant el Comitè d’Obres i Mobilitat, ha dut a terme la coordinació del catàleg d’obres que es faran aquest estiu, per tal de planificar-les i minimitzar així les afectacions sobre la via pública. Aquest 2016 es realitzaran un total de 53 actuacions a la ciutat, que implicaran una inversió pública de 13,5 ME. Les obres tindran lloc durant els mesos de juliol i agost, quan es produeix un descens de la mobilitat i de l’activitat docent i esportiva.

Les actuacions consistiran en urbanitzacions, obres en infraestructures ferroviàries i viàries, pavimentacions, treballs a les xarxes de serveis de la ciutat, i enguany també amb millores en l’àmbit de la mobilitat. L’objectiu d’aquestes actuacions, amb un clar impacte social, és el d’incrementar la qualitat de vida dels veïns i les veïnes de la ciutat. Aquest estiu no s’iniciarà cap obra nova que impliqui una afectació important sobre la mobilitat durant els mesos de vacances.

URBANITZACIONS
Durant aquest període està previst finalitzar diferents reurbanitzacions actualment en execució a la ciutat, com són: els carrers Melcior de Palau i Corral, al districte de Sants- Montjuïc, el carrer Pedraforca, al districte de Nou Barris, i el carrer Borriana (fase 2), al districte de Sant Andreu.

A banda, també es donarà un impuls important a les grans reurbanitzacions que estan actualment en marxa a la ciutat, com són les de la Travessera de Dalt i l’eix Pere IV. En el cas de la Travessera s’acceleraran els treballs per aconseguir passar de la fase 2 (costat muntanya) a la fase 3 (costat mar) a primers d’octubre.

INFRAESTRUCTURES FERRÒVIARIES I VIÀRIES
Al llarg d’aquest estiu també es realitzaran actuacions de millora de l’accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda (PMR) a les xarxes de transport públic col·lectiu. En aquest sentit, està previst executar les obres per col·locar ascensors a les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) del Putxet, Sarrià i de la plaça Catalunya. En el primer cas, al Putxet, les actuacions afectaran un carril en sentit ascendent del c/ Balmes; en el segon cas, a l’estació Sarrià, es produirà un tall de servei total de FGC el dies 13-14 i 15 d’agost; i en el cas de l’estació de plaça Catalunya hi haurà afectacions al carrer Bergara en vorera i al carril de serveis.

Pel que fa a les infraestructures viàries, durant els mesos de juliol i agost prosseguiran els treballs del túnel de Glòries. Les actuacions en aquesta infraestructura continuaran provocant afectacions al costat Besòs, mantenint en tot moment la capacitat viària actual de la Gran Via de les Corts Catalanes. A les Rondes hi ha previstes tasques de neteja a tots els túnels. També s’executarà una actuació de pavimentació i millora del drenatge a la Ronda Litoral (B-10) en sentit Llobregat, a l’alçada de la Plaça de les Drassanes.

Respecte a les pavimentacions de ciutat, aquest any no s’afecten vials especialment significatius des del punt de vista del trànsit, però si que s’actua sobre espais amb una evident necessitat d’intervenció, millorant la seguretat viària de les calçades tant pel transport públic com pel transport privat. Com actuacions més significatives cal destacar la pavimentació de la plaça Prat de la Riba, la reparació del carril bus de l’avinguda Diagonal, entre la plaça Maria Cristina i Pius XII i de la calçada lateral de Gran Via entre Magòria i la plaça Cerdà.

XARXES DE SERVEIS
Les actuacions programades aquest estiu obeeixen a la necessitat de mantenir la funcionalitat i l’operativa de les xarxes de serveis públics i millorar la seva qualitat i seguretat, per tal que puguin oferir el millor servei als ciutadans.

El més destacat són les tasques que es realitzaran al carrer Josep Sunyol, al districte de les Corts, que consistiran en els darrers treballs d’estesa i empiulaments de cablejat d’alta tensió fins a la subestació elèctrica de Collblanc. Un cop finalitzi aquesta actuació, s’acabaran els treballs de la nova xarxa d’Alta Tensió entre les subestacions de Collblanc i Trinitat, i si no hi ha imprevistos, aquesta nova infraestructura podria entrar en funcionament durant la tardor. Amb 13 quilòmetres de longitud, la xarxa travessarà la part muntanya de la ciutat (englobant els districtes de Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Ginardó, Nou Barris i Sant Andreu) interconnectant la subestació de Collblanc amb la de Trinitat. Amb aquesta nova xarxa d’Alta Tensió es donarà compliment a una de les inversions acordades després de l’apagada que es va produir a Barcelona l’any 2007 amb l’objectiu de millorar la cobertura i dotar de més seguretat el servei d’energia elèctrica de tota la ciutat.

A nivell de salubritat i de medi ambient, s’actuarà en infraestructures de sanejament. Entre d’altres tasques, s’ha previst desenvolupar el projecte de clavegueram de l’avinguda Mare de Déu de Lorda, entre els carrers de Panamà i el camí de Mare de Déu de Lorda. Aquesta actuació es realitza aprofitant l’estiu en una zona amb un alt impacte a la mobilitat durant el període escolar. També es desenvoluparan diferents actuacions de millora de la xarxa de clavegueram en vies bàsiques importants i amb una afectació molt notable, com són, l’eix del passeig Sant Joan Bosco, entre plaça d’Artós i el carrer Maria Auxiliadora; el carrer Balmes entre París i Rosselló; i l’eix del carrer Muntaner en dos punts, a la cruïlla Mallorca-Muntaner i a Muntaner, entre el carrer Aragó i Consell de Cent.

A banda, es faran actuacions de millora sobre les xarxes de serveis d’aigua potable i de gas de la ciutat i s’abordarà la climatització de l’Hospital del Mar, mitjançant la xarxa Districlima per tal que el sistema funcioni de forma centralitzada i la calor que es consumeix provingui de la incineradora del Besòs. El nou sistema permetrà millorar l’eficiència, i obtenir un sistema de climatització d’aquest equipament més eficient i més ecològic.

ACTUACIONS DE MOBILITAT
L’Ajuntament de Barcelona aposta per avançar cap a una mobilitat més sostenible i segura a la ciutat i, per aquest motiu, aquest estiu es donarà un impuls important a diferents actuacions relacionades amb aquest àmbit.

S’aprofitaran els mesos de juliol i agost per iniciar nous carrils bici, ja previstos al Pla Estratègic de la Bicicleta, entre els quals hi haurà: Travessera de Gràcia (Bailèn-Cartagena), Marina (av. Diagonal-Travessera de Gràcia) i Cartagena (Consell de Cent-Travessera de Gràcia); Numància (av. Diagonal i Josep Tarradellas); i l’execució d’una via ciclable entre av. Diagonal i Esplugues de Llobregat.

També es farà una millora sobre nou cruïlles semafòriques de la ciutat, amb l’objectiu d’incrementar la seva resistència davant les incidències i tenir-les connectades a la central d’operació de trànsit. Això permetrà una resposta més àgil davant qualsevol avaria que es produeixi en aquests punts.

Finalment, durant aquests mesos s’efectuaran els treballs per instal·lar una nova infraestructura (bàcul) per a recarregar autobusos elèctrics. La instal·lació es farà al carrer del Cisell amb la plaça del Nou. Aquest punt de recàrrega elèctrica al carrer serà el primer bàcul d’aquestes característiques que s’instal.la a Espanya i també un dels primers d’Europa.