Territori i Sostenibilitat publica per primera vegada els laudes de la Junta Arbitral de Transports de Catalunya

TerritoriSostenibilitatL’any 2014 la junta va enregistrar 1001 reclamacions, va celebrar 669 vistes i va dictar 396 laudes
La Junta Arbitral del Transport de Catalunya intervé i resol les demandes derivades de les controvèrsies sorgides en el compliment dels contractes de transport terrestre i de les seves activitats auxiliars i complementaries
L’objecte de les demandes o reclamacions fan referència, normalment, a l’impagament de ports i a la pèrdua o avaria de les mercaderies i el retard en el transport

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha publicat per primera vegada una selecció dels laudes de la Junta Arbitral del Transport de Catalunya amb l’objectiu de donar a conèixer les decisions que pren aquest organisme. La Junta Arbitral del Transport de Catalunya intervé i resol les demandes derivades de les controvèrsies sorgides en el compliment dels contractes de transport terrestre i de les seves activitats auxiliars i complementaries. A més de la seu de Barcelona, actua a les seus de Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa. Durant l’any 2014 la junta va enregistrar 1001 reclamacions, va celebrar 669 vistes i va dictar 396 laudes.

Per a la selecció de laudes que es publiquen s’han escollit resolucions relatives a supòsits que es plantegen amb freqüència i també d’altres per raó de la seva singularitat. Es fa una distinció entre els relatius a les controvèrsies plantejades per empreses, siguin transportistes o carregadores, i les iniciades per reclamacions d’usuaris consumidors. S’hi afegeixen també algunes sentències dictades pels tribunals que es consideren especialment rellevants.

La tasca de les juntes ajuda a minvar el volum de feina dels tribunals de justícia en els plets dels quals són competents; actuen en el marc del sistema arbitral i apliquen la normativa específica de transports. Té avantatges per als usuaris per la seva rapidesa, gratuïtat i simplificació del tràmit de resolució dels litigis.

Són rellevants en l’àmbit del transport i constitueixen una opció real, alternativa a la justícia ordinària, en demandes d’import igual o inferior als 15.000 euros, en les quals opera la presumpció de sotmetiment al seu judici llevat del cas que cap de les parts que intervenen en el contracte hagi manifestat expressament a l’altra la seva voluntat en contra abans que s’iniciï o s’hagi d’haver iniciat la realització del transport o activitat contractada.

Així doncs, resolen reclamacions i intervenen en conflictes, de contingut econòmic, pel que fa als següents transports terrestres (carretera, ferrocarril i cable):
· Urbans (autobús, taxi, tramvia, funicular, etc.)
· Interurbans (autocar, taxi, ferrocarril, etc.)
· De mercaderies (càrrega completa, fraccionada, etc.)
· De viatgers (regular, discrecional, turístic, lloguer de vehicles, etc.)

S’inclouen tant els transports interiors com els internacionals i els intermodals, sempre que una de les modalitats sigui terrestre (carretera-vaixell; ferrocarril-aeri; etc.).

L’objecte de les demandes o reclamacions és molt divers pel que fa a la casuística però normalment fan referència a l’impagament de ports i a la pèrdua o avaria de les mercaderies i el retard en el transport.

1.001 reclamacions al 2014
Durant l’exercici de 2014 i el primer semestre d’enguany, malgrat que s’ha produït un lleuger descens en el nombre de reclamacions davant la Junta Arbitral respecte als anys anteriors, s’ha mantingut un nombre elevat de controvèrsies en comparació al període 1993-2007. Així, l’any passat es van enregistrar 1001 reclamacions, va celebrar 669 vistes i va dictar 396 laudes. I al primer semestre de 2015, 315 reclamacions, 520 vistes i 172 laudes.

Les fluctuacions en les dades des de 2008 fins a l’actualitat van lligades a la crisi del sector del transport. Així, i com ve passant els darrers anys, la crisi fa que sovint reclamant i reclamat s’arribin a acords abans de la celebració de la vista o durant aquesta. Abans, el deute no es perdonava, ara, el creditor prefereix arribar a un acord amb el deutor, encara que sigui per un import inferior, que córrer el risc de perdre-ho tot i que l’empresa desaparegui.

Pel que fa als terminis de resolució de les controvèrsies, la mitjana actual és de 4,5 mesos entre la recepció de les demandes i la notificació dels laudes i, en els casos d’import més baix i de menys complexitat, entre 2 i 3 mesos. Els laudes arbitrals són resolucions definitives directament i tenen la força d’una sentència ferma, per tant no hi ha la possibilitat d’allargar els procediments mitjançant la presentació de recursos davant d’instàncies superiors.

Dels transportistes que presenten demandes davant la Junta Arbitral del Transport de Catalunya, al voltant del 70% són societats i la resta empresaris autònoms. L’import mitjà de les reclamacions per impagament voreja els 6.000 euros.