Transports Ciutat Comtal assumeix l’operació i el manteniment del transport públic de Porto

Transports Ciutat Comtal assumeix l’operació i el manteniment del transport públic de Porto

· La societat participada per Moventia i TMB obté la concessió per gestionar deu anys el metro i els autobusos de la segona àrea urbana de Portugal

Transports Ciutat Comtal (TCC), empresa participada per Moventia i TMB, operarà els transports públics de l’àrea metropolitana de Porto durant els propers deu anys, segons la resolució dictada pels consells d’administració de Metro de Porto i la Societat de Transports Col·lectius de Porto (STCP), que depenen de la Secretaria d’Estat de Transports i Finances del Govern de Portugal. Aquest informe final s’envia ara al Govern, que és qui ha de dictar l’autorització definitiva.

L’oferta presentada per TCC ha resultat guanyadora del concurs convocat per a la concessió dels sistemes de transport de Metro do Porto i l’STCP (autobusos urbans de Porto), el termini d’admissió de propostes del qual va finalitzar el 30 de desembre passat. La concessió implica assumir l’explotació i el manteniment de tots dos sistemes, bus i metro de la ciutat de Porto, per un termini de deu anys, en les condicions fixades en la licitació.

L’STCP presta servei d’autobús a la ciutat de Porto i la seva conurbació, segona àrea metropolitana de Portugal, en la qual viuen 1,5 milions de persones. El 2013 va transportar 78,5 milions de viatgers en les seves 70 línies regulars mitjançant 480 autobusos.
La xarxa del Metro de Porto està formada per 6 línies de ferrocarril lleuger que sumen 67 quilòmetres de longitud, en part subterranis i en part en superfície. Els 102 trens del seu material mòbil donen servei a 81 estacions que el 2013 van registrar 56 milions de validacions.

Alt nivell d’experiència i coneixement
TCC, societat constituïda el 1991 per Moventia i TMB, aglutina els dos principals operadors de transport col·lectiu de Catalunya, per la qual cosa concentra un alt nivell d’experiència i coneixement en el disseny i execució de projectes de mobilitat. A partir d’ara liderarà més la modernització del transport metropolità a Porto com a societat concessionària.

Moventia és el principal grup privat de transport públic de Catalunya. Té una plantilla de 2.750 empleats, i gestiona una flota de 950 autobusos i 41 tramvies, amb els quals transporta més de 104 milions de viatgers l’any. Opera 90 línies urbanes de bus a 17 ciutats i 86 línies interurbanes, a més de la xarxa de tramvies de Barcelona, entre altres serveis.

Per la seva banda, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) és la societat pública que opera al metro de Barcelona, de 102,6 quilòmetres de longitud i 141 estacions, i la xarxa urbana d’autobusos, amb una flota de més de mil vehicles en 100 línies. Amb una plantilla de 7.500 treballadors, va registrar 553 milions de validacions en 2013. En el vessant internacional, TMB ha participat en actuacions de disseny i millora de sistemes de transport d’Espanya, Portugal, França, el Marroc, Algèria, Rússia, Aràbia Saudita, Argentina , Xile, Colòmbia, Panamà i Perú.