Un viatge visual 90 anys enrere a les quatre primeres estacions del Gran Metro

TMB01· Els usuaris amb telèfon mòbil trobaran codis QR per escanejar a Catalunya, Passeig de Gràcia, Diagonal i Lesseps, de la línia 3

Des d’avui els usuaris del metro que disposin d’un telèfon amb connexió a internet poden reviure com eren les primeres quatre estacions de la xarxa, fa 90 anys, escanejant els codis QR que s’han distribuït per les andanes. Es tracta d’una activitat divulgativa emmarcada en el programa d’actes commemoratius del 90 aniversari del suburbà barceloní.

Les estacions que tenen els distintius amb el codi QR corresponent, tres en cada andana, són les quatre que van obrir les portes el desembre del 1924: Catalunya, Passeig de Gràcia (abans Aragó), Diagonal i Lesseps, de la línia 3. La iniciativa ha estat dissenyada i ideada per Andana Central – Associació d’Amics del Metro, en col·laboració amb la Fundació TMB.

L’escaneig del codi amb un telèfon mòbil intel·ligent connectat a internet porta l’usuari a un lloc web on pot veure una selecció d’imatges de la mateixa estació, però fa 90 anys.

Va ser el 30 de desembre del 1924 quan es va inaugurar oficialment el trajecte entre les estacions de Catalunya i Lesseps, de 2,7 quilòmetres, amb parada a Aragó i Diagonal, una part de la primera línia del que llavors s’anomenava Gran Metropolitano de Barcelona (o Gran Metro). L’endemà el van poder estrenar els barcelonins. El 1925 s’hi van afegir les estacions de Liceu i Fontana.

La Fundació TMB organitza diverses activitats commemoratives i de difusió a l’entorn de l’aniversari del metro, que culminaran amb una exposició monogràfica, que es podrà veure a l’Espai Mercè Sala, i un acte institucional al desembre.

El programa, detallat i actualitzat, es pot consultar a la secció especial de la web corporativa de TMB dedicada a la commemoració: http://www.tmb.cat/ca/90-anys-metro.