Trias reclama als governs espanyol i francès que apostin “de veritat” pel Corredor Mediterrani

Nota de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona

– L’alcalde de Barcelona ha participat a la ciutat de Besiers a la 6a cimera de Ciutats per a l’Alta Velocitat i la Interconnexió Ferroviària del Corredor Mediterrani
– La construcció del tram Perpinyà-Montpeller, la principal reclamació de la Declaració subscrita pels alcaldes durant la Cimera

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha remarcat avui a la ciutat de Besiers els avenços en la interconnexió ferroviària d’Alta Velocitat i el Corredor Mediterrani. L’alcalde, que ha participat en la 6a cimera de Ciutats per a l’Alta Velocitat i la Interconnexió Ferroviària del Corredor Mediterrani, ha afirmat que “el treball conjunt i els esforços de les ciutats que conformem aquesta Cimera estan donant molts bons fruits. Ara bé, no podem baixar la guàrdia. Hem de continuar avançant com ho hem fet fins ara. Europa s’ho creu. Ara falta que Espanya i França s’ho creguin de veritat i apostin per aquest Corredor Mediterrani i per aquesta àrea on es concentra l’activitat econòmica”.

L’alcalde ha recordat que “en els darrers mesos hem vist avenços molt importants en la connexió ferroviària d’Alta Velocitat” amb la posada en marxa de la línia entre Barcelona i Figueres i que properament començarà a funcionar l’Alta Velocitat entre Barcelona i Perpinyà, que és “una aposta històrica de Catalunya des de mitjans dels anys vuitanta”. “Han hagut de passar molts anys, però finalment estem a punt de tenir aquesta ruta en marxa. El nostre somni d’unir Barcelona amb Europa amb l’Alta Velocitat està més a prop”, ha dit l’alcalde Trias, que ha reclamat que aquesta connexió sigui una realitat abans de l’estiu.

Tot i això, l’alcalde de Barcelona ha advertit que “encara tenim desafiaments per endavant”, especialment la construcció del tram entre Perpinyà i Montpeller que és “indispensable” perquè tota la connexió entre Barcelona i París en Alta Velocitat sigui una realitat. “Hem de seguir treballant conjuntament per aconseguir que el govern francès reconegui aquesta tram d’execució prioritària”, ha reivindicat l’alcalde.

Xavier Trias ha defensat també la posada en marxa de serveis ferroviaris transfronterers que assegurin “una oferta de serveis de llarg recorregut que connectin les nostres ciutats, d’acord amb la demanda d’aquest espai euroregional”. L’alcalde està convençut que “aquests enllaços ferroviaris poden ser molt importants per al futur del nostre territori ja que poden ampliar l’àrea d’influència de l’Aeroport de Barcelona”.

L’alcalde ha assenyalat que cal continuar treballant també perquè es facin realitat actuacions com els accessos definitius en ferrocarril al Port de Barcelona. En aquest context, l’alcalde ha agraït el compromís del govern espanyol de fer realitat el Corredor Mediterrani i ha recordat el “caràcter estratègic” del transport ferroviari de mercaderies. En aquest sentit ha assegurat que “és una pèrdua de temps i d’oportunitats que les mercaderies vagin per carreta perquè no hi ha la interconnnexió ferroviària pel transport de mercaderies”.

Xavier Trias ha refermat també l’aposta pel gran eix ferroviari transeuropeu FERRMED com a “espina dorsal d’una potent megaregió europea, creadora de riquesa i generadora d’oportunitats per a tothom”. L’alcalde ha expressat el compromís de Barcelona de treballar per “constituir un veritable clúster de ciutats connectades pel gran eix FERRMED per tal de promoure noves estratègies de desenvolupament urbanes i de creació d’oportunitats econòmiques de futur”. L’alcalde Trias ha convidat les ciutats participants a la Cimera de Besiers a participar en el Congrés “EU Core Cities”, que tindrà lloc el 19 de juny a Barcelona en el marc del Saló Internacional de la Logística (SIL).

El grup de Ciutats per a l’Alta Velocitat es va constituir l’any 2008 a iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona. Actualment en formen part 12 ciutats: Barcelona, Besiers, Carcassona, Figueres, Girona, Lleida, Montpeller, Narbona, Nimes, Perpinyà, Tarragona i Tolosa de Llenguadoc. Girona serà la ciutat que acollirà la Cimera l’any que ve.