Territori i Sostenibilitat licita l’adquisició de dos nous trens per a la línia Lleida-la Pobla

L’anunci, que es publicarà el proper divendres, permetrà dotar la línia de nou material mòbil que millori la competitivitat del servei, amb una inversió prevista de 9,4 MEUR
    Els combois, d’ample ibèric, permetran que FGC operi directament o la concessioni a una companyia privada

La Comissió de Seguiment del servei de transports de passatgers Lleida – la Pobla de Segur – Esterri, reunida avui, ha anunciat la licitació, aquest proper divendres, per a l’adquisició de dos nous trens d’ample ibèric que operaran a la línia ferroviària. D’aquesta manera, es dóna un nou impuls a la compra de material mòbil d’acord amb la voluntat del Govern de millorar la competitivitat del servei ferroviari entre Lleida i la Pobla de Segur.

El procés per a ampliar el parc mòbil d’aquesta línia es va iniciar el passat mes de març. Tres mesos després, el Govern va aprovar una despesa pluriennal de 9,4 MEUR per part d’FGC per a l’adquisició d’aquests nous trens, que ara es licita, i que es preveu adjudicar durant el primer trimestre del 2013, perquè puguin entrar en funcionament durant el 2014.

Els nous trens seran d’ample ibèric i de tracció dièsel, atès que la línia Lleida- la Pobla no està electrificada. A més, els nous trens estaran adaptats a persones amb mobilitat reduïda i permetran flexibilitzar l’oferta en funció de la demanda (acoblables), per donar tant servei comercial com turístic.

Per tant, FGC podrà operar a la línia bé directament o bé en règim de concessió a un operador privat –fins al moment, FGC no disposava de trens de l’ample adequat.

Campanya de comunicació durant l’estiu
Amb l’objectiu de millorar la informació a disposició dels usuaris d’aquesta línia, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha dut a terme durant el juliol, agost i setembre una campanya de comunicació i difusió d’aquest servei. Així, s’han elaborat fulletons horaris dels diferents serveis de bus i tren que operen en el corredor Lleida – la Pobla de Segur – Esterri d’Àneu, així com pòsters horaris del servei en general i dels trams Lleida – Balaguer, Balaguer – Tremp, i Tremp – la Pobla de Segur.

Aquest material s’ha distribuit tant a l’interior dels trens, com a les estacions de Lleida – Pirineus, Balaguer i Tremp, i a les bústies de totes les llars dels municipis de la línia (Alcoletge, Vilanova de la Barca, Térmens, Vallfogona de Balaguer, Balaguer, Gerb, Sant Llorenç de Montgai, Vilanova de la Sal, Santa Lianya, Àger, Cellers-Llimiana, Guàrdia de Tremp, Palau de Noguera, Tremp, la Pobla de Segur). La difusió d’aquest material també s’ha dut a terme mitjançant internet, amb trameses electròniques des dels ajuntaments i els Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat, així com la publicació d’anuncis a la premsa comarcal.

5.000 visitants al Tren dels Llacs
Pel que fa al servei turístic del Tren dels Llacs, que recórrer les Terres de Lleida fins als llacs del Prepirineu, enguany ha registrat una ocupació del 85% arribant als prop de 5.000 visitants, un 10% més que el 2011.

En aquesta quarta temporada, el servei s’ha mantingut també durant els mesos d’estiu, la qual cosa ha permès realitzar fins a 26 circulacions entre abril i setembre, enfront de les 21 que es van oferir el 2011. Per al 2013, es preveu ampliar el servei fins al mes d’octubre, per tal d’incrementar el nombre de circulacions fins a les 30, i poder assolir prop de 5.700 viatgers.

Com a novetat, enguany s’han introduït un conjunt de millores per donar valor afegit al servei, com ara incorporar guies turístics i animadors en el trajecte, oferir una degustació gastronòmica d’alguns dels productes típics de la zona, o lliurar un “pack de benvinguda”.