Presentació de la nova planta de tractament d’aigües residuals al Centre Operatiu de Rubí d’FGC

·L’obra permet tractar les aigües contaminades amb l’objectiu de depurar-les per ser abocades al sistema de clavegueram.
·El cost de la inversió ha estat de 211.000 euros.

Barcelona, 11 d’abril de 2012
El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Enric Ticó, i el secretari de Medi Ambient, Enric Llebot, han visitat aquest matí la nova planta depuradora per tractar les aigües residuals al Centre Operatiu de Rubí.

Es tracta de la  instal·lació d’una sèrie d’equips que permet efectuar els tractaments de les aigües contaminades que resulten dels treballs dels tallers de manteniment d’instal·lacions fixes i de manteniment de trens.

El tractament és de tipus Físic-Químic, el que es coneix com a sistema “Batch” o de sistema discontinu, molt efectiu i adequat per les característiques de les aigües del COR.

Funcionament
El que anomenen com a aigües contaminades es canalitzen des dels tallers cap un pou de bombeig, des d’on es bombegen fins a un dipòsit pulmó de 30 metres cúbics que efectua la funció d’homogeneïtzar les aigües i emmagatzemar-les fins que siguin tractades.

Des d’aquest dipòsit pulmó, les aigües es transvasen a un reactor troncocònic i, un cop allà, amb l’aplicació de diferents productes químics es realitzen els diferents processos i enllaços químics de les partícules contaminants que permeten separar les aigües contaminades en dues fases:

La primera, la líquida i ja tractada, apta per al seu abocament al sistema de clavegueram.
La segona, la sòlida, que conté els diferents elements contaminants un cop precipitats. Aquesta segona fase, una alta concentració de contaminants s’envia mitjançant un sistema de bombeig cap a un dipòsit d’adequació previ al seu tractament de deshidratació.

Aquest procés es realitza mitjançant un filtre tipus de premsa de baixa pressió que separa l’aigua del fang, ja llest per filtrar i de la qual se’n generen tortons que seran gestionats en un centre de residus autoritzat.

L’aigua restant d’aquest filtrat es retorna al sistema per iniciar un nou tractament d’aigües residuals i les aigües ja filtrades.

Es preveu que, per la capacitat de generació d’aigües del COR, s’hagi d’efectuar un tractament per setmana, que anirà a càrrec d’una empresa especialitzada, responsable de gestionar tot el procediment.