Exposició ‘Metro-Harraga’, una reflexió entorn als trajectes migratoris, a l’estació de Drassanes

Avui s’ha presentat a l’Arts Santa Mònica (ASM) els projectes guanyadors de la convocatòria MÒNICA AL CARRER, amb una visita inaugural a la intervencióexposició Metro-Harraga, un projecte de l’associació La Muga, que es podrà veure fins al 3 de gener a l’estació de metro de Drassanes (L3).

L’acte d’inauguració ha comptat amb la participació del secretari de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Eugeni Villalbí, del director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Julià Fernàndez, de la directora de Relacions Públiques i promoció corporativa de TMB, Maite Peris, i de Vicenç Altaió, director de l’Arts Santa Mònica.

Metro-Harraga és un projecte seleccionat en la convocatòria Mònica al Carrer, nascuda de la col·laboració entre l’Arts Santa Mònica, l’Agència Catalana de Joventut i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) per a la producció de projectes a l’espai públic de l’estació de Drassanes i el seu entorn. L’objectiu de la convocatòria és facilitar el desenvolupament de projectes d’intervenció cultural a l’espai públic, els quals poden implicar aspectes relacionats amb la creació artística, la comunicació i les ciències.

En aquest sentit, la proposta de Metro-Harraga l’ha duta a terme Miquel Candela, Rachid et Tayeb, David Garcia, Christian Giménez i José Rebollo, i el procés de tutoria ha anat a càrrec de l’artista Claudio Zulián.

Harraga és la persona que s’encén, l’incendiari, i en un sentit metafòric, és aquell que es crema o arrisca la pròpia vida amb la finalitat d’emigrar a Europa per aconseguir millorar les seves condicions. Metro-Harraga reflexiona entorn als trajectes migratoris, mitjançant un procés de treball amb els protagonistes dels viatges que conclou amb una proposta fotogràfica a l’estació de Drassanes, per contraposar històries vinculades al viatge, entès  aquest com a trajecte cap a un objectiu definit: el treball. Així, es presenta, per una banda, el trajecte amb metro, com a quelcom quotidià i rutinari i, per l’altra, els diferents trajectes cap a Europa, que presenten el desplaçament com a qüestió de vida o mort.
Barcelona, 10 de desembre de 2010