Ferrocarrils col·labora amb iryo, Renfe i Euskotren en la creació de l’Associació Espanyola d’Empreses Ferroviàries de Viatgers

• L’Associació té la finalitat de donar suport i defensar el mode de transport ferroviari de passatgers, contribuir a millorar-ne la regulació, fomentar el transvasament modal i donar suport al nou sector d’operadors ferroviari a Europa

El director general d’FGC, Pere Calvet (dreta), juntament amb (d’esquerra a dreta): Javier Seoane, director general d’Euskotren; Isaías Táboas, president de Renfe, i Carlos Bertomeu, president d’Iryo.

El sector ferroviari espanyol de viatgers, representat per iryo, el primer operador privat d’Alta Velocitat d’Espanya participat per Air Nostrum i Trenitalia; Renfe, empresa pública espanyola de transport ferroviari; Euskotren, operador ferroviari de referència a Euskadi, i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), companyia de ferrocarril propietat de la Generalitat de Catalunya, ha anunciat la creació de l’Associació Espanyola d’Empreses Ferroviàries de Viatgers dins del nou mercat únic espanyol liberalitzat des del desembre del 2019.

L’Associació, la finalitat de la qual passa per representar en una sola veu el sector, té per objectiu la contribució als canvis i la millora regulatòria, donar suport i defensar el mode de transport ferroviari pels seus valors ambientals i socials i el foment de les polítiques i canvis normatius que donin suport al transvasament modal d’altres mitjans de transport al tren.

La constitució de l’Associació, que portarà la veu de les empreses dels operadors ferroviaris espanyols a l’àmbit nacional i internacional, s’ha materialitzat amb la signatura dels seus estatuts, que ha tingut lloc avui a Madrid en un acte en què han participat iryo, Renfe, Euskotren i FGC.

A través de la rúbrica duta a terme per Carlos Bertomeu, president d’iryo; Isaías Táboas, president de Renfe; Javier Seoane, director general d’Euskotren, i Pere Calvet, director general d’FGC, Carlos Bertomeu ha assumit la primera presidència de l’Associació i Sonia Araujo, Directora General de Renfe Viajeros, la direcció general de la mateixa.

Entre els àmbits d’actuació de la nova Associació Espanyola d’Empreses
Ferroviàries de Viatgers destaca la intervenció davant de tot tipus d’Administracions Públiques i Organismes oficials nacionals i internacionals amb competències sobre el transport ferroviari i el manteniment i foment de relacions amb aquests, així com amb altres actors del sector del transport, de la mobilitat i el turístic, principalment.

A més, farà estudis d’interès dels seus associats i informarà sobre propostes normatives que els afectin.
Entre les primeres accions del full de ruta de l’Associació hi ha la continuïtat i l’aprofundiment de les mesures dutes a terme per mitigar l’impacte de la crisi del Covid-19 en la demanda o la posada en marxa de mesures que frenin i redueixin el cost de l’energia entre altres. Així mateix, i relacionat amb l’Alta Velocitat, l’Associació treballarà al voltant d’una proposta ferma per adaptar el sistema actual de cànons a un nou model que impulsi l’objectiu comú d’arribar als 50 milions de viatgers anuals a l’Alta Velocitat davant dels 23 milions d’usuaris actuals .

Aquesta veu única del sector també neix amb l’objectiu de millorar la posició competitiva del tren com a mitjà de transport més sostenible i que utilitza energia 100% renovable. Des de l’Associació es pretén contribuir al desenvolupament de la fiscalitat verda per potenciar el canvi modal sostenible, demanar solucions sectorials per a l’actual crisi energètica amb mesures equivalents a les desplegades per al transport per carretera, accelerar l’aprovació de la regulació dels “certificats blancs” d’estalvi energètic i desenvolupar mesures a favor del canvi modal requerit per assolir els objectius de reducció d’emissions compromesos a nivell nacional (PNIEC) i europeu.

Tot això contribuint, a més, a la millora de la regulació aplicable al transport en relació amb el projecte de Llei del Sector Ferroviari, així com al finançament d’Adif i Adif AV per maximitzar la utilització de la infraestructura ferroviària ja construïda i assegurar així la sostenibilitat del sistema a llarg termini.

Carlos Bertomeu, president d’iryo i president de l’Associació Espanyola d’Empreses Ferroviàries de Viatgers, ha posat l’accent que “tenir representativitat és fonamental per defensar de manera conjunta i unificada l’interès comú dels operadors del transport ferroviari de viatgers i impulsar i desenvolupar el ferrocarril com a eix de la mobilitat sostenible”.

Isaías Táboas, president de Renfe, ha declarat que “la liberalització del transport ferroviari de viatgers ha donat lloc a la incorporació de nous operadors que, si bé han de competir al mercat, també tenen interessos comuns per a la millora del funcionament del sector, per la qual cosa resulta interessant participar en una Associació que uneixi els esforços dels associats, de manera que els seus plantejaments tinguin més pes que els que farien cadascun de forma individual”.

Per part seva, Javier Seoane, Director General d’Euskotren, ha destacat “la ferma aposta d’Euskotren pel transport públic com a eix vertebrador de la mobilitat, així com el seu protagonisme en les polítiques de coordinació i interoperabilitat en els seus primers 40 anys d’existència com Societat Pública del Govern Basc”, afegint que “Euskotren fa avui un pas més en aquesta aposta per assolir acords amb altres operadores del sector com a socis creadors de l’Associació Espanyola d’Empreses Ferroviàries de persones viatgeres”.

Finalment, Pere Calvet, director general d’FGC, ha assenyalat que “el tren és una de les eines més potents i eficaces que tenim per lluitar contra el canvi climàtic. Aquesta lluita ens interpel·la a tots i requereix aliances sòlides per fer-hi front a través del compromís d’empreses, administracions i societat. A Ferrocarrils som activistes contra el canvi climàtic i volem liderar totes aquelles iniciatives que contribueixin a fomentar l’ús del tren i contribuir a la descarbonització del planeta”.
12 de maig de 2022