Ferrocarrils organitza la primera jornada Anna Aresté per empoderar les dones i impulsar les polítiques d’igualtat a l’empresa

30/09/2021
· La jornada reuneix els dies 1 i 2 d’octubre a Montserrat més de cinquanta dones en posicions de lideratge i responsabilitat a la companyia per reflexionar i debatre sobre el paper de les dones a l’empresa
· El nom de la jornada és un reconeixement a Anna Aresté que va ser la primera dona cap d’estació d’FGC i de l’estat espanyol l’any 1979

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) organitza els dies 1 i 2 d’octubre a Montserrat la primera edició de la jornada Anna Aresté, dones empoderades, una trobada que té per objectiu crear un grup intern de treballadores que impulsi, des del seu propi empoderament, les polítiques d’igualtat de l’empresa.

Durant aquests dos dies, més de cinquanta dones en posicions de lideratge i responsabilitat a FGC participaran en diferents sessions i activitats per promoure la reflexió i el debat sobre el paper de les dones al mercat laboral, els canvis i millores en les polítiques d’igualtat i el rol de la dona en posicions de lideratge. A més, la jornada també servirà perquè les treballadores puguin conèixer com avança el Pla d’Igualtat de Ferrocarrils i les accions que s’estan desenvolupant.

El nom de la jornada és un reconeixement a una dona empoderada d’FGC, Anna Aresté, que va ser la primera cap d’estació de la companyia i de l’estat espanyol, l’any 1979.

La presidenta de Ferrocarrils, Marta Subirà, destaca la importància de celebrar aquesta jornada i el fet que “totes les treballadores d’FGC treballem unides i siguem un referent per a les noves generacions, per aquelles dones que volen assolir llocs de responsabilitat tradicionalment pensats pels homes i poder contribuir a trencar aquest sostre de vidre que encara és present en molts àmbits de la nostra societat”.

A la jornada també hi participaran el fill de l’Anna Aresté, Jordi Vilaró, i altres dones en representació d’organitzacions i institucions com el Monestir de Sant Benet de Montserrat, la Cambra de Barcelona, l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) o l’Associació 50a50, organitzacions, com explica Subirà, “que contribueixen amb la seva tasca a l’activisme feminista, un activisme del qual Ferrocarrils vol ser un referent per contribuir al canvi, a la no discriminació i a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes”.

L’1 d’abril de 1979 l’Anna Aresté (1944 – 2019) es va convertir en la primera dona a ser cap d’estació a Ferrocarrils. Va ser a l’estació de Sant Cugat on va xiular la seva primera sortida d’un tren.

A FGC hi va treballar durant 29 anys. En aquell temps, l’Anna no ho va tenir fàcil per entrar a treballar a l’empresa, per la seva condició de separada i perquè només s’acceptaven les dones vídues de treballadors o les solteres. La primera feina que va desenvolupar va ser la de taquillera a l’estació de Sant Cugat. Quan en el conveni del 1977 es va eliminar el fet que les dones poguessin accedir a càrrecs superiors, l’Anna es va presentar a la convocatòria per ocupar un lloc de responsabilitat: el de cap d’estació. Va ser la número set de la seva promoció, en la qual només van aprovar deu persones.

L’Anna és un model i referent de les dones que en aquells anys començaven a accedir a posicions de responsabilitat i que aconseguien, amb el seu treball i la seva perseverança, ocupar llocs tradicionalment ocupats per homes. Per això Subirà remarca que “és molt important tenir i reivindicar referents com el de l’Anna, dones que en el seu dia es van imposar d’una forma valenta a les normes i a les convencions socials per aconseguir treballar d’allò que volien”.

Ferrocarrils ha editat un vídeo, amb la col·laboració de la família de l’Anna Aresté i de Cugat Mèdia, que es presentarà durant la jornada i que inclou imatges de la seva vida professional així com declaracions on ella mateixa recorda tot el que va haver de passar per aconseguir ser cap d’estació. A més, el fill de l’Anna, en Jordi Vilaró, participarà a la jornada i posarà en valor la figura de la seva mare.

FGC, una empresa feminista
Ferrocarrils es defineix com una empresa feminista i compromesa amb la igualtat efectiva dins la companyia. L’objectiu de la companyia és assolir el 2025 un mínim del 40% de dones treballant a FGC i també dins del col·lectiu de lideratge que està format per les persones que defineixen les polítiques de l’empresa i que dirigeixen i lideren equips de treball per la consecució d’objectius. Actualment, la plantilla de dones és del 30%, quan l’any 2000 era del 18%. Al col·lectiu de lideratge, ara és del 24% quan al 2000 era del 9%.

Ferrocarrils treballa en diferents accions per aconseguir la paritat. Un exemple són les darreres convocatòries per accedir a cursos de formació de maquinistes i agents d’estacions, on s’ha reservat un 40% de les places per a dones. D’altra banda, FGC ha incorporat com a element diferenciador en els seus procediments de licitació pública, criteris d’adjudicació que afavoreixen l’equilibri de la presència de dones en l’execució dels contractes, fent present l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 5 de Nacions Unides, basat en el principi d’igualtat en les seves contractacions.

La jornada Anna Aresté, dones empoderades també ajuda a reforçar un dels objectius estratègics del Pla d’Igualtat de dones i homes d’FGC consolidant, en la cultura interna, la igualtat de dones i homes, promovent el valor de la igualtat i influint en l’entorn de l’organització. Així, el pla conté més de 68 actuacions per donar solucions concretes, com ara fer del transport públic un lloc de tolerància zero a la violència masclista, la millora de les eines i actuacions per donar més seguretat a les dones a les instal·lacions i l’equilibri en les oportunitats entre homes i dones d’accés i promoció als diferents llocs de treball, així com la reducció de la bretxa salarial.

——————————————————————————————————————————————————————————————————-