Catalunya celebra la Setmana Europea de la Mobilitat 2020 amb més de 500 activitats

· Fins a 200 municipis catalans s’han adherit a la Setmana, implementant un centenar de mesures permanents més enllà dels actes organitzats durant aquesta setmana

15/09/2020. Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat que, sota el lema “Per una mobilitat sense emissions”, promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.

La crisi provocada per la Covid-19, ha alterat el funcionament del país i ha dut a modificar els hàbits de mobilitat, entre d’altres. Diverses ciutats estan ampliant l’espai dedicat a la mobilitat activa i establint noves estratègies més sostenibles per al transport urbà.

Amb el lema ‘Per una mobilitat sense emissions’, la Setmana d’aquest 2020 reflecteix l’ambiciós objectiu d’assolir la neutralitat en les emissions de carboni per a l’any 2050, recollit en el Pacte Verd Europeu. A més, subratlla la importància de l’accessibilitat d’un transport sense emissions i promou un marc inclusiu en el qual participin tots els actors.

Els objectius principals de la Setmana són els següents:
· Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
· Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
· Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
· Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
· Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

A nivell europeu, l’any passat, es van adherir a la Setmana més de 3.100 ciutats i pobles, dels quals 305 eren catalans. Enguany el compromís dels municipis catalans amb aquesta campanya, amb més de 200 adhesions, mostra que Catalunya continua sent un referent a escala europea en la promoció de la mobilitat sostenible, segura i saludable. A més, els municipis catalans han implementat un centenar de mesures permanents.

Pel que fa a les activitats promogudes per la Comissió Institucional de la Setmana, a hores d’ara aquest 2020 es faran prop de 500 activitats entre caminades, activitats relacionades amb la bicicleta, accions relacionades amb el transport públic i activitats sobre la qualitat de l’aire i el soroll. Les accions estan repartides per tot el territori. Enguany, 43 municipis celebraran un dia sense cotxes.

Cal recordar que en les activitats que comporti la participació de grups de persones, serà necessari atendre les recomanacions de les autoritats sanitàries. Sabem que és un moment difícil per a moltes de les ciutats i pobles que han participat en aquesta campanya al llarg dels anys i els agraïm la seva participació especialment aquest any.

La Setmana a les xarxes socials
En el marc de la Setmana, el Departament de Territori i Sostenibilitat organitza de nou el concurs fotogràfic a través de la xarxa social Instagram, “Clic Mob!”, del 16 al 28 de setembre. Els participants han de publicar imatges sobre el transport i la mobilitat sostenible i les activitats que es realitzen durant la Setmana amb l’etiqueta #Mobilitat2020.

Els participants podran optar a un dels tres premis següents:
· Primer premi: Un abonament de transport públic per a tot un any.
· Segon premi: Una estada a la Vall de Núria. Vàlid per una estada d’una nit per a dues persones a l’Hotel Vall de Núria en règim de dormir més esmorzar. Cal consultar disponibilitat abans de fer la reserva. Vàlid per a la temporada d’hivern 2020/2021.
· Tercer premi: Un bitllet a Port Aventura per a dues persones. Vàlid per a dos bitllets combinats amb el parc Port Aventura World. Inclou el desplaçament d’anada i tornada des de qualsevol estació de Rodalies de Catalunya i l’entrada d’un dia al parc.

Més de 20 anys celebrant la mobilitat sostenible
L’any 1999 es va celebrar per primer cop el Dia sense Cotxes, aleshores batejat com el Dia de l’Autoreflexió. Aquell mateix any es va constituir una comissió institucional, formada per diferents entitats públiques i privades catalanes per tal de promoure l’ús del transport públic sostenible i respectuós amb el medi ambient entre els ajuntaments, i coordinar accions conjuntes. Dos anys més tard, el 2001, atès el gran èxit de participació del Dia de l’Autoreflexió, es va decidir estendre el programa d’activitats a tota una setmana. Per tant, l’any vinent Catalunya celebrarà 20 anys de la Setmana de la Mobilitat.

L’any 2018 la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura va passar a anomenar-se Setmana Europea de la Mobilitat.

Per consultar tota la informació, la Setmana Europea de la Mobilitat compta amb un web adaptable a qualsevol dispositiu.