El DPTOP licita el projecte del perllongament de l’L3 fins a Sant Feliu

El secretari per a la Mobilitat, Manel Nadal, acompanyat de l’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, així com d’altres alcaldes i representants municipals dels ajuntaments de la zona, ha presentat avui el projecte constructiu del perllongament de l’L3 del metro de Zona Universitària fins al centre de Sant Feliu de Llobregat per 12,3 MEUR.

Aquesta actuació millorarà notablement les comunicacions amb transport públic entre la comarca del Baix Llobregat, Barcelona i els municipis del seu entorn, i permetrà donar resposta a la important demanda de mobilitat en aquesta zona, facilitant la intermodalitat i l’accés a centres sanitaris i d’altres punts d’especial interès. Es preveu que doni servei a prop de 57.000 viatgers diaris, i comporti una inversió de més de 1.274 MEUR.

Procés de participació
El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha aprovat els estudis informatiu i d’impacte ambiental de la construcció d’un nou tram de l’L3 de metro des de Zona Universitària fins al centre de Sant Feliu de Llobregat, una vegada resoltes les al·legacions presentades durant el procés d’informació pública.

El DPTOP fa un nou pas per a la definició de l’ampliació d’aquesta línia fins a Sant Feliu amb la licitació del seu projecte constructiu per un import de 12 MEUR. També s’ha licitat avui l’anàlisi geològic, geotècnic i hidrogeològic  per 1 MEUR.

Durant el procés d’informació pública s’han rebut 18 al·legacions que el DPTOP ha analitzat i incorporat en la mesura del possible. En aquest sentit, el projecte constructiu que ara es licita presenta com a principals modificacions respecte l’estudi informatiu la millora de l’accessibilitat al barri de Mas Lluhí, a Sant Feliu, amb la implantació d’uns sistema d’ascensors inclinats que permet accedir a la cota d’aquest barri i facilitar la connexió amb la línia de metro.

Metro per a 57.300 viatgers
El perllongament de l’L3 permetrà millorar l’oferta de transport públic en aquestes poblacions de l’entorn de Barcelona, arribant a nuclis fins ara exclosos de la xarxa de ferrocarril o metro, com ara Sant Just Desvern o Esplugues de Llobregat, i facilitant l’accessibilitat a punts d’especial interès, com ara l’hospital Sant Joan de Déu, l’hospital Sant Joan Despí-Moisés Broggi o els estudis de TV3 ubicats a Sant Joan Despí.

A més, potenciarà la intermodalitat amb altres mitjans de transport públic, atès que inclourà dos nous punts de correspondència amb el Trambaix, un punt de connexió amb Rodalies de Renfe i un altre intercanvi amb els FGC. Es preveu que el perllongament de l’L3 doni servei a prop de 57.300 viatgers més al dia, dels quals 4.400 provindrien del vehicle privat.

Aquesta actuació comportarà un cost aproximat de 1.274 MEUR i l’estudi preveu que el termini d’execució de les obres sigui de 3 anys.

8,6 quilòmetres i 9 noves estacions
L’actuació comprèn la construcció d’un nou tram de l’L3 de 8,6 quilòmetres i 9 noves estacions, de les quals dues se situaran al municipi d’Esplugues de Llobregat, una a Sant Just Desvern, quatre a Sant Joan Despí i dos més a Sant Feliu de Llobregat.

El traçat discorrerà des de l’actual estació de l’L3 en sentit oest, per sota l’avinguda Diagonal, fins a l’Hospital de Sant Joan de Déu, i a continuació creuarà per sota la carretera B-23 fins al nucli d’Esplugues de Llobregat. Des d’aquí girarà en direcció nord-oest cap al municipi de Sant Just Desvern i continuarà en direcció sud-oest, fins a l’hospital comarcal de Sant Joan Despí. Un cop aquí, el traçat girarà de nou en direcció nord-oest per connectar amb el barri de Torreblanca i el centre de Sant Feliu de Llobregat.

Del total dels 8,6 quilòmetres del perllongament d’aquesta línia, el 70% es construirà amb tuneladora de 10,4 metres de diàmetre exterior, el 15% s’executarà entre pantalles i el 15% restant, en mina, d’acord amb la morfologia del terreny. El perllongament s’executarà amb un únic túnel amb doble via. De les quatre alternatives desenvolupades, l’escollida distingeix tres trams diferenciats, d’acord amb les particularitats del terreny i el mètode constructiu escollit:

* Zona universitària- Finestrelles: correspon al tram inicial, entre l’actual estació de l’L3 i la futura estació de Finestrelles, al terme municipal d’Esplugues de Llobregat,  i donarà servei a l’Hospital de Sant Joan de Déu. Es preveu excavar pràcticament tot aquest tram d’1,4 quilòmetres de longitud en mina, d’acord amb les característiques geològiques d’aquest sector i amb l’objectiu de minimitzar les afectacions en superfície a l’avinguda Diagonal i altres vies principals.
o Finestrelles – Sant Joan de Déu: la nova estació ubicada en aquest tram serà un punt d’intercanvi, un cop es realitzi el futur perllongament de l’L6 d’FGC. Es construirà a prop de 60 metres de profunditat i tindrà una andana central de 9 metres d’amplada i dos accessos, un situat al nord-est del Passeig Sant Joan de Déu, a la vora de l’Hospital, i l’altre al sud-oest, al costat de la futura Urbanització Finestrelles.
Finestrelles- Torreblanca: correspon al tram central. S’inicia en el terme municipal d’Esplugues de Llobregat i arriba fins a Sant Feliu de Llobregat. Aquest tram de túnel de 6,1 quilòmetres es construirà amb tuneladora, des de Torreblanca fins a Finestrelles. Les estacions d’aquest tram s’executaran entre pantalles, llevat de Sant Just Centre, que es construirà en mina:
o Esplugues Centre, ubicada a la plaça de l’Ajuntament, just al centre del municipi, sota el carrer de Laureà Miró, tindrà correspondència amb el Trambaix. Es construirà entre pantalles, a una profunditat de menys de 30 metres. Disposarà d’andanes laterals de 5 metres d’amplada i dos accessos, un més a prop de la parada de Pont d’Esplugues del Trambaix i l’altre a l’extrem oposat, més proper a la plaça de Santa Magdalena.
o Sant Just Centre, se situarà a l’encreuament del carrer Major i la Rambla, a prop del tramvia. Disposarà d’andanes laterals de 5 metres d’amplada i un accés a la Rambla Sant Just, i se situarà a 30 metres de profunditat. Aquesta estació es construirà en dues fases: primer s’executarà el vestíbul i els accessos entre pantalles, i més endavant es treballarà en mina al nivell d’andanes.
o Hospital comarcal del Baix Llobregat, se situarà al límit municipal entre Sant Just Desvern i Sant Joan Despí, sota l’avinguda del Baix Llobregat i la confluència amb el carrer de Mossèn Jacint Verdaguer i permetrà facilitar l’accés dels usuaris a l’hospital comarcal. Es construirà a uns 40 metres de profunditat, entre pantalles, i disposarà d’andanes laterals de 5 metres d’amplada. L’accés se situarà al davant de l’hospital Sant Joan Despí-Moisés Broggi, proper a les instal·lacions de televisió de TV3.
o Fontsanta: s’ubicarà al barri de Les Planes de Sant Joan Despí, sota el carrer de Montilla, entre els carrers del Gran Capità i l’avinguda Mare de Déu de Montserrat, amb accés per vianants pel sud. Donarà servei a una àrea bàsicament residencial propera a la parada del Trambaix de Miquel Martí i Pol. Aquesta estació es construirà a 30 metres de profunditat entre pantalles.
o Sant Joan Despí, situada al barri centre, entre l’avinguda Barcelona i de Mossèn Jacint Verdaguer, propera al Trambaix, tindrà correspondència amb l’estació de Rodalies de Renfe. Aquesta estació es construirà a prop de 40 metres de profunditat entre pantalles.
o Torreblanca, al terme municipal de Sant Joan Despí, s’ubicarà sota l’avinguda de la Generalitat. Disposarà d’un accés, a tocar de l’avinguda de Lluís Companys. Es construirà a uns 30 metres de profunditat, amb un espai contigu destinat a cotxeres i una àrea per a tallers de reparació i manteniment dels combois.
* Torreblanca – Sant Feliu de Llobregat: es tracta de l’últim tram del perllongament, que abasta 1,1 quilòmetres de longitud. Es realitzarà amb tuneladora, llevat de les estacions, que s’executaran entre pantalles. El traçat discorrerà en paral·lel a l’actual línia de ferrocarril.
o Sant Feliu – Consell Comarcal: es localitza sota la Rambla de la Marquesa de Castellbell, entre l’avinguda de Montejurra i el carrer de Santiago Rusiñol, a 20 metres de profunditat i andanes laterals de 5 metres d’amplada. Disposarà d’un accés situat al sud, molt proper a l’estació del Trambaix del mateix nom, i un altre accés a la banda oposada, al carrer Santiago Rusiñol, al costat del Palau d’esports.
o Sant Feliu Centre: es projecta sota la Rambla de la Marquesa de Castellbell, entre el Passeig del Comte de Vilardaga i el carrer de Francesc Saez, a 35 metres de profunditat i andanes laterals de 5 metres d’amplada. Disposarà de dos accessos, un situat al Passeig de Vilarda i un altre a la Plaça de Laujar d’Adarax. Aquesta estació acollirà, a més, una nova cua de maniobres per tal de facilitar els canvis de sentit dels trens, amb 2 vies de 200 metres de longitud.  Fruit de la informació pública el DPTOP ha acordat projectar, a més, la implantació d’un sistema d’ascensors inclinats que permeti millorar l’accessibilitat al barri de Mas Lluhí en dotar d’una boca d’accés al metro a la cota alta del barri. Així. per dotar d’accessibilitat còmode al barri de Mas Lluhí es situarien uns ascensors inclinats soterrats a l’eix del Passeig del Comte de Vilardaga que permetran dotar d’una boca de metro el carrer Carles Buïgas a la cota alta del barri de Mas Lluhí.