Prova pilot de recollida selectiva de residus en nou estacions del metro
· Universitat, Passeig de Gràcia, Catalunya i Paral·lel tindran 49 recipients per separar envasos de plàstic, llaunes i brics i paper, i 38 safates per a la premsa
· La mesura, inclosa al Pla de Sostenibilitat Ambiental de TMB, s’aplica a tall experimental fins al febrer, en què s’analitzarà si s’estén a tota la xarxa
Aquesta setmana s’estan instal·lant en nou estacions de metro els recipients per començar una prova pilot de recollida selectiva de residus. La prova es fa en estacions cèntriques i d’elevada utilització: Universitat (L1 i L2), Passeig de Gràcia (L2, L3 i L4), Catalunya (L1 i L3) i Paral·lel (L2 i L3). Després de sis mesos de funcionament, s’avaluarà el resultat de la prova i s’estudiarà si s’han d’introduir millores abans d’estendre la recollida selectiva a la resta de la xarxa.
Després d’analitzar els residus que es recullen a les papereres de la xarxa de metro, s’ha optat per fer la selecció en tres grups: el paper i el cartró, els envasos de plàstic, llaunes i brics i la resta de fracions. Per les escasses quantitats detectades, s’ha descartat recollir a banda el vidre i els residus orgànics.
Models de papereres de recollida selectiva i safata de reutilització de diaris
Per això s’instal·len inicialment 49 papereres triples, o àrees d’aportació, cadascuna amb tres bosses de plàstic, de 78 litres la de paper, situada al centre, i de 57 litres les d’envasos i resta de fraccions, situades a banda i banda. En total, les papereres tenen cabuda per a gairebé 10.000 litres de brossa.
Per als diaris i les revistes, s’ha previst un recipient diferent, en forma de safata, en què es poden deixar les publicacions un cop llegides perquè les agafi una altra persona. En total es col·loquen 38 safates de reutilització de premsa, amb una capacitat global de 380 litres. La introducció de les safates es fa amb l’objectiu d’aconseguir reduir la quantitat de residus de paper generats.
Senyalització amb els colors groc, blau i negre
Paperes i safates de reutilització es distribueixen en els vestíbuls de les nou estacions seleccionades –a Catalunya i Paral·lel, a més, es col·loquen també a les andanes–, sempre sota una senyalització ben clara i visible, ja que la col·laboració dels usuaris serà essencial per al bon funcionament del sistema. Per als plafons s’han fet servir els colors habituals en els contenidors del carrer: groc per als envasos i blau per al paper. Per a la resta de fraccions s’ha optat pel color negre per diferenciar-lo del gris del rebuig del carrer, ja que en aquest cas recollirà també els pocs residus orgànics i de vidre que es puguin generar.
Les papereres seran buidades cada dia, com fins ara, pel personal de neteja de Metro, que en concentrarà el contingut en punts d’emmagatzematge, fins al moment de treure’l al carrer. Fora de les instal·lacions de TMB, serà el servei de recollida selectiva comercial de l’Ajuntament de Barcelona l’encarregat del transport a la planta de tractament.
La posada en pràctica de la recollida selectiva de residus al metro ha anat precedida d’un estudi detallat, en què hi han col·laborat l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Barcelona i l’empresa de logística i serveis ambientals SIRESA.
Pla de Sostenibilitat Ambiental de TMB
Amb l’inici de la recollida selectiva de residus al metro s’aplica una de les mesures previstes al Pla Director de Sostenibilitat Ambiental de TMB, que engloba i cohesiona les diferents actuacions per buscar la màxima eficiència energètica, reduir l’impacte en el canvi climàtic, millorar la qualitat de l’aire i contribuir al desenvolupament d’una cultura cada vegada més sostenible. Aquestes línies de treball es fonamenten en un seguit d’objectius, un dels quals és la prevenció i reducció de la generació de residus.
El pla, aprovat recentment, dóna continuïtat a una línia de treball de TMB com a empresa socialment responsable. Ja fa temps que les cotxeres i els tallers han adoptat sistemes de reutilització de l’aigua, punts verds de recollida de residus i altres mesures d’optimització de l’energia. Tots els trens de la xarxa de metro recuperen electricitat de la frenada i la flota de bus està acreditada amb la ISO 14001 de gestió ambiental eficaç.
Barcelona, 22 de juliol de 2010