Els signants del PNI constitueixen la Mesa nacional per a les infraestructures
Els membres del Govern, partits polítics i representants del món local i econòmic que l’octubre de l’any passat van signar el Pacte Nacional per a les Infraestructures (PNI) han constituït avui el seu principal organisme de control i seguiment, la Mesa nacional per a les infraestructures. La Mesa, que es reunirà semestralment, té com a principals objectius vetllar pel compliment del Pacte, formular-ne propostes d’actualització i fer el seguiment dels seus diversos indicadors.
El Pacte nacional per a les infraestructures (PNI) és l’acord entre el principals sectors econòmics, socials, polítics i institucionals de Catalunya sobre les infraestructures que es necessiten per al desenvolupament sostenible del país i el benestar dels seus ciutadans, amb l’horitzó temporal del 2020. El Pacte, que es va signar l’octubre del 2009, abasta infraestructures tant de la competència de l’Estat com de la Generalitat en els àmbits de la mobilitat, l’aigua, els residus, l’energia, les telecomunicacions i el sòl per a activitats productives.
Així, proposa un total de 130 mesures, cadascuna amb un llistat complet de projectes, distribuïts entre els sis àmbits d’intervenció, amb l’objectiu de donar servei a una població prevista de 8 milions de persones d’aquí a deu anys, al mateix temps que fixa les prioritats i els criteris d’inversió i de gestió. Per tal de fer realitat tots els projectes, el Pla preveu 100.000 MEUR d’inversió conjunta de l’Estat i la Generalitat en infraestructures de Catalunya.
La Mesa nacional per a les infraestructures
Tal i com preveu el PNI, avui s’ha cronstituit una Mesa nacional i la seva primera reunió, amb la designació dels seus membres, un en representació de cadascun dels signants del Pacte:
· El Govern de la Generalitat: Departament de Política Territorial i Obres
Públiques; Departament d’Economia i Finances; Departament de Governació i Administracions Públiques; Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural; Departament de Medi Ambient i Habitatge.
· Grups parlamentaris: PSC-CpC, ERC, ICV-EUiA.
· Administració local: Associació Catalana de Municipis i Comarques, Federació de Municipis de Catalunya, Localret, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Diputació de Lleida, Àrea Metropolitana de Barcelona, Ajuntament de Barcelona.
· Agents econòmics i socials: Consell General de Cambres de Catalunya, Pimec, RACC, CCOO, UGT, Unió de Pagesos.
Seguiment i avaluació del Pacte
La Mesa, que s’ha constituït avui, té atribuïdes les següents funcions, segons el Pacte nacional per a les infraestructures:
· Vetllar pel compliment del Pacte.
· Ajustar els objectius del PNI a les necessitats socials col·lectives.
· Preveure noves iniciatives que enriqueixin i actualitzin el contingut del PNI.
· Fer tasques de seguiment i avaluació, així com desenvolupar els corresponents indicadors:
– Evolució i perspectives de la demanda social en matèria d’infraestructures
– Balanç d’emissions d’efecte hivernacle.
– Sobre la inversió i els serveis associats a l’ampliació o construcció de noves infraestructures, i els llocs de treball que se’n puguin derivar.
– Formular i fer públic un informe anual centrat en el grau de compliment dels compromisos del PNI.
· Formular i promoure criteris per objectivar la presa de decisions en matèria d’infraestructures.
· Promoure la innovació en la construcció i la gestió d’infraestructures.
Per tal de dur a terme aquestes tasques, la Mesa nacional es reunirà com a mínim semestralment i podrà constituir els grups de treball que els seus membres considerin adients. En tot cas, es crearà una comissió específica per a fer el seguiment de les condicions del treball en el sector de la construcció.
Precisament, en la primera reunió de la Mesa ja s’ha acordat crear aquest grup de treball específic, així com fer un balanç de totes les actuacions en marxa del PNI i un estudi de les emissions d’efecte hivernacle atribuïdes a les infraestructures.
14 de maig de 2010