El conseller Nadal visita les intervencions artístiques del tram en servei de l’L9 a Santa Coloma de Gramenet

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i l’alcaldessa Núria Parlon, han visitat avui les intervencions artístiques instal·lades al ramal de l’L9 de Santa Coloma de Gramenet, a càrrec de l’artista Montserrat Soto. Les seves propostes recorden als viatgers que es troben a l’interior del suburbà, a partir de fotografies que actuen com una finestra artificial. D’aquesta manera, el Govern continua promovent la participació d’artistes en l’obra pública, per a dotar de personalitat les noves infraestructures i transmetre el llegat cultural i social més immediat.

Així, en els últims anys s’han instal·lat més de 15 propostes artístiques en nous espais, com ara estacions de Metro i FGC.

Art a les estacions de Santa Coloma de Gramenet de l’L9
En els últims anys, el Govern està promovent la participació d’artistes en la construcció d’obra pública, amb l’objectiu de dotar les noves infraestructures de personalitat, per a impregnar els nous espais amb el llegat social i cultural del seu entorn i la seva singularitat, més enllà de criteris purament estètics.

En aquest marc, a banda de millorar la mobilitat i garantir l’accessibilitat fins a diferents punts estratègics de la regió metropolitana de Barcelona, l’L9 presenta un disseny innovador que té en compte especialment els criteris arquitectònics, estètics i funcionals, així com intervencions de diferents artistes.

Precisament, avui el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, acompanyat de l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha visitat les intervencions artístiques instal·lades a les 5 estacions del tram de l’L9 en funcionament, a Santa Coloma de Gramenet.

Es tracta d’intervencions, a càrrec de l’artista Montserrat Soto, que recorden al viatger que es troba sota terra, com si es tractés d’una finestra artificial, mitjançant fotografies del l’interior del suburbà de les infraestructures en marxa.

Les imatges transmeten als passatgers un món artificial, construit sota la superfície, mitjançant espais que ofereixen una realitat paralel·la. Així, l’artista mostra amb fotografies captades durant el passat mes d’agost, les obres i excavacions que s’estan duent a terme en altres localitzacions, com ara Badalona, o el Prat de Llobregat.

Arquitectura i art a l’L9
A banda de les intervencions artístiques instal·lades a les estacions, el DPTOP ha volgut deixar una emprempta arquitectònica singular en la construcció de l’L9. Així, el Govern ha encarregat el disseny dels interiors de diferents grups d’estacions de l’L9 a determinats arquitectes, tenint en compte les ciutats i àrees que creua la línia, així com la seva funcionalitat. En aquest sentit, el color predominant en les estacions de l’L9 (ramal de l’aeroport de Barcelona i ramal de Santa Coloma de Gramenet) és el taronja, mentre que en les estacions de l’L10 (ramal de la Zona Franca i ramal de Badalona), predominaran els acabats metalitzats amb tons més neutres.

Actualment, 27 estacions de l’L9 tenen ja el projecte arquitectònic adjudicat. Per tal de fondre arquitectura i intervencions artístiques, s’escolliran artistes per cada un d’aquests grups d’estacions. En el cas de les estacions de l’L9 en funcionament, l’arquitectura interior ha anat a càrrec dels arquitectes Manel Sanchez i Dolors Piulachs.

Més de 30 artistes a l’L9
En total, es preveu que en les 52 estacions de l’L9 hi participin aproximadament més de 30 artistes. A més, està prevista la col·laboració de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, per a deixar constància i testimoni de la complexitat geològica del subsòl de Barcelona.

Les properes estacions que es posaran en servei en les quals es treballa per a assignar una intervenció artística són les de Badalona i el tram central entre Bon Pastor i La Sagrera. Actualment, s’està fent el procés de selecció per a escollir les propostes de tres autors.

Així, un d’ells intervendrà a les estacions de Gorg, La Salut i Llefià, a càrrec de l’arquitecte Alfons Soldevila; un altre, a les de Bon Pastor i Onze de Setembre, a càrrec de l’arquitecte Tomàs Morató, i un altre a la de La Sagrera (Felip II), a càrrec de Gabriel Mora/Carmina Sanvisens.

En aquest sentit, en els propers mesos es decidiran les propostes escollides d’entre els diferents artistes a qui se’ls hi ha demanat la participació, entre ells, Ignasi Aballí, Pep Agut, Ramon Parramon, Isidre Manils, Pep Duran, Xavier Manubens o Eulàlia Valldosera.

El procés de selecció es fa mitjançant la comissió tècnica d’assessorament de les intervencions artístiques a l’obra pública, que es va crear al gener del 2009. Aquesta comissió està integrada per representants de l’empresa pública GISA, del MACBA i del FAD, així com els arquitectes responsables de cadascun dels projectes arquitectònics, entre d’altres.

Es tracta d’un grup de treball específic que assessora tècnicament en la selecció de les intervencions presentades a concurs, integrat per experts amb experiència en l’art i l’arquitectura, que aporten rigor i objectivitat en aquest procés. La comissió s’encarrega d’escollir els artistes i projectes que es desenvolupen en l’obra pública, així com de fer el seguiment de l’evolució de la seva producció.

Més de 15 intervencions arreu del territori
Dins d’aquest programa que el Govern està desenvolupant per a transmetre el llegat social i cultural a l’obra pública mitjançant l’art, darrerament s’han instal·lat més de 15 intervencions artístiques arreu del territori, en noves estacions de Metro i FGC.

En aquest sentit, les últimes intervencions realitzades, a banda de les del tram de Santa Coloma de Gramenet de l’L9, han estat les instal·lades a les noves estacions del perllongament de l’L3 de Roquetes i Trinitat Nova, a càrrec dels artistes Salvador Juanpere, Enric Maurí i Antonio Ortega, així com la instal·lació de Jordi de Benito en homenatge a Pompeu Fabra a l’estació de Provença dels FGC. També al nou vestíbul de l’estació d’FGC de l’Almeda, a Cornellà de Llobregat, s’ha instal·lat una intervenció de Francesc Abad, i a l’estació de Pallejà, una altra d’Edoo Pérez.

D’altra banda, també s’està treballant en els noves estacions de la prolongació de l’L5 d’Horta a Vall d’Hebron, concretament a les estacions de Carmel, Teixonera-El Coll i Vall d’Hebron, que acolliran una intervenció a escollir entre els artistes Antoni Abad, Eulàlia Valldosera i Pere Noguera.

Pel que fa a la nova estació de Badalona Centre de la prolongació de l’L2, s’escollirà una entre les propostes dels artistes Jordi Pablo, Jordi Aligué i Albert Isern, que haurà d’incloure el testimoni de les troballes arqueològiques, amb la participació del Museu de Badalona.