Els pressupostos del DPTOP per al 2010 mantenen la inversió i impulsen el transport públic

gencatop013El conseller del DPTOP, Joaquim Nadal, ha presentat avui a la Comissió de Política Territorial del Parlament els pressupostos d’aquest Departament per al 2010 que, tot i l’actual cojuntura econòmica, mantenen la inversió i les línes de subvenció, al temps que incrementen el suport a les polítiques de transport públic. Així, el pressupost consolidat del grup PTOP és de 4.408 MEUR, del qual el 60% es destinarà al sistema de transport públic. La inversió total del grup PTOP serà de més de 3.000 MEUR, i es manté així a prop dels nivells rècord d’anys anteriors.

Els comptes presentats avui pel conseller Nadal tenen com a objectius principals mantenir el nivell d’inversió, així com les línies de subvenció existents. Així, en l’actual moment de crisi econòmica, el DPTOP compta amb un pressupost ambiciós i aposta per continuar aplicant polítiques socials i mantenir el ritme inversor més alt dels darrers anys per tal de ser motor de dinamització per a contribuir a la recuperació econòmica.

Un pressupost de 4.408 MEUR
El pressupost consolidat del grup PTOP per al 2010, incloent les empreses públiques que en depenen i els nous sistemes de finançament, és de 4.408 MEUR, tot i el context de contenció. La inversió és superior als 3.000 MEUR i es manté, així, a prop dels nivells rècord assolits els últims anys.

Sumant tota la despesa del grup PTOP, el 60% es destina a l’impuls dels serveis de transport públic, amb una partida superior als 2.406 MEUR. El segueixen la despesa en carreteres, amb 575,80 MEUR, i els capítols de política de sòl, rehabilitació de barris i logística, amb 224,63 MEUR.

D’altra banda, el pressupost del DPTOP, sense empreses, és de 1.488 MEUR, i es consoliden, així, les xifres després de 7 anys d’increments, que l’han fet créixer un 91,38% des del 2002.

La contenció de la despesa corrent i la de personal ha fet possible que els capítols d’inversió d’aquest pressupost suposin el 62% del total. El creixement més important es registra en el capítol de transferències, per les subvencions al transport públic i a la política de peatges, dotat enguany amb més de 482 MEUR, 13,82% més que l’any passat. Aquest increment es deu a les partides necessàries per a aplicar descomptes en peatges i els peatges a l’ombra, dins la política de reequilibri tarifari; a l’extensió de la integració tarifària i dels contractes programa de finançament del transport públic a tot el territori, així com a la posada en marxa de nous títols, com ara la T-12.

Foment del transport públic
Juntament amb el manteniment de la inversió és objectiu del DPTOP l’enfortiment de les polítiques socials. En aquest sentit, un dels instruments de què disposa el Departament és la creació i millora d’una xarxa eficient  d’infraestructures de transport públic i una oferta de serveis adient que permetin avançar cap a un model de mobilitat sostenible.

Per tal d’assolir-lo, es preveu una despesa total de 2.406 MEUR, que inclou tant la inversió com les transferències a entitats i a empreses de transport, que es desplega en diferents línies d’actuació:
* Més metro i ferrocarril: l’impuls al transport públic comptarà amb un pressupost de 1.121 MEUR per a invertir en obres de metro i FGC.

Entre les principals actuacions, es troba l’L9 de metro, amb 645,91 MEUR d’inversió prevista per al 2010; el perllongament de l’L5 entre Horta i Vall d’Hebron, amb 57,27 MEUR i el perllongament de l’L2 entre Pep Ventura i Badalona Centre, amb 54,33 MEUR previstos.

A banda d’aquestes despeses pressupostades, el DPTOP també executarà obres mitjançant el mètode alemany, com ara la construcció de les estacions de l’L9 (312.47 MEUR) o el perllongament dels FGC a Terrassa i Sabadell (96,62 MEUR)

* Recolzament a les noves autoritats territorials de la mobilitat: amb un pressupost total, inclosa l’autoritat metropolitana de Barcelona, de 1.102 MEUR per a fer front a l’extensió de la integració tarifària, l’impuls de noves línies, la compra de trens per a l’L9, tramvies o posada en marxa de la T-12.

* Suport al transport públic per carretera: es preveu una inversió de 3,36 MEUR en marquesines i estacions d’autobusos, així com 55,41 MEUR en subvencions per a la millora del transport de mercaderies.

Impuls a carreteres i xarxa aeroportuària
El DPTOP vol contribuir a mantenir la productivitat i la competitivitat del país dotant-lo d’una xarxa viària ben integrada i de les instal·lacions logístiques adequades per a recolzar l’activitat econòmica. Per a aquest motiu, aquests capítols sumen un pressupost de 623,92 MEUR, incloent-hi inversions i despeses.

* Carreteres: el pressupost per al 2010 és de 575,8 MEUR, dels quals un total de 159,42 MEUR correspondran a actuacions de conservació i millora. Entre les principals obres pressupostades hi ha el condicionament del recorregut entre Horta de Sant Joan i Xerta (42,81 MEUR), la Ronda Sud d’Igualada (13,51 MEUR) o el tram de Sant Jaume d’Enveja del nou pont sobre el riu Ebre (10,30 MEUR).

A banda d’aquestes actuacions incloses al pressupost, el DPTOP impulsarà actuacions amb finançament específic per valor de 418,74 MEUR. Així, pel sistema de concessió d’obra pública es millorarà i desdoblarà l’eix Centelles-Vic-Ripoll de la C-17 (104,96 MEUR) o es desdoblarà l’Eix Transversal entre Cervera i Caldes de Malavella (100 MEUR). Entre les actuacions que hi ha previst finançar pel mètode alemany hi ha el condicionament de les carreteres C-31 i C-252 entre Verges i Torroella de Fluvià (24,88 MEUR) o el desdoblament de la C-31 entre Castell-Platja d’Aro i Palamós (21,95 MEUR).

* Ports i aeroports: el programa d’aeroports té un pressupost per a l’any vinent de 22,71 MEUR. Un total de 2,06 MEUR es dedicaran a l’aeroport d’Alguaire. Pel que fa al programa de ports, comptarà amb 25,43 MEUR. Les actuacions més importants s’executaran als ports de Blanes (4 MEUR) i de Llançà (2,29 MEUR).

Recolzament a l’activitat econòmica
El pressupost per al 2010 vol fer atenció a la consolidació d’una xarxa d’infraestructures logístiques que sostinguin i impulsin l’activitat econòmica del país. Amb aquesta finalitat, es preveuen les següents partides:
* Sòl industrial: el DPTOP, a través de l’Incasòl, preveu una inversió en aquest capítol de 109,21 MEUR. Destaca especialment el paquet d’inversions previst a les Terres de l’Ebre per tal de promoure la instal·lació de noves empreses. Així, es dedicaran 5,33 MEUR a impulsar les actuacions de sòl industrial a l’Aldea, la Fatarella i Móra la Nova. D’altra banda, preveu impulsar altres sectors d’activitat econòmica, com ara a Flix o el polígon Catalunya Sud. Al marge d’aquest paquet, es preveuen actuacions com el Centre Direccional de Cerdanyola (4,8 MEUR) o el sector d’activitats econòmiques d’Olvan (3,1 MEUR).
* Logística: els comptes de 2010 preveuen invertir 33,98 MEUR a càrrec de CIMALSA en actuacions com ara el LOGIS Empordà (3,80 MEUR), la CIM el Camp (1,55 MEUR) o la plataforma ferroviària de l’Empordà (1,24 MEUR).
Polítiques de sòl residencial i millora urbana
L’objectiu del pressupost del DPTOP en aquest camp és promoure la creació de sòl per a nou habitatge i impulsar actuacions de rehabilitació urbana per tal d’aconseguir la millora de la qualitat de vida als barris i les ciutats de Catalunya. El pressupost és de 121,95 MEUR.
* Barris i nuclis antics: el DPTOP destinarà 81,45 MEUR a la millora de la qualitat residencial. Així, invertirà 19,15 MEUR en actuacions en nuclis antics i 54,50 MEUR a dotar el Fons de la Llei de barris i a la nova línia de subvencions per a millorar urbanitzacions amb dèficits. Pel que fa a aquesta darrera, els ajuts serveixen per a cofinançar la redacció de Programes d’Adequació, adreçats a regularitzar la situació urbanística de les urbanitzacions i a completar obres per a proveir-les de serveis bàsics.
* Sòl residencial i ARE: el pressupost en aquest capítol és de 40,5 MEUR, que inclou l’impuls a 23 consorcis per a desenvolupar les corresponents Àrees Residencials Estratègiques (ARE) en col·laboració amb els municipis que les acullen. Igualment, es preveuen actuacions residencials en diferents municipis, com ara al centre direccional de Cerdanyola del Vallès (2,66 MEUR) o a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (2,43 MEUR).

Polítiques d’ordenació del territori i millora del paisatge
En aquest apartat es vol impulsar una política de planificació territorial i de desenvolupament urbanístic ordenat, sostenible i que afavoreixi la cohesió social, tot preservant i millorant els paisatges com a importants actius del país.
Per tal de dur a la pràctica aquests principis, el pressupost consigna una despesa de 33,77 MEUR. Entre les actuacions que es duran a terme hi ha les subvencions per a actuacions a comarques i zones de muntanya (8,03 MEUR) o les actuacions al litoral derivades del Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner (PDUSC), valorades en 3,14 MEUR.
També s’inclouen en aquest apartat el desenvolupament dels plans territorials parcials (2,73 MEUR) o les subvencions per a la redacció de plans urbanístics (2,5 MEUR).
25 de novembre de 2009