El DPTOP implanta 135 millores del transport públic que aporten 749.300 nous viatges a la xarxa des del 2008

gencat-op2El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha fet balanç de l’estat d’implantació de les mesures recollides al Pla de Transports de Viatgers de Catalunya 2008 – 2012 per a la millora de la qualitat i l’oferta del transport públic al territori. En aquest sentit, entre gener de 2008 i setembre de 2009:
•    S’han introduït 135 actuacions de millora de serveis d’autobús, amb la creació de noves línies i el reforç d’altres existents, que suposen un increment de l’oferta de prop del 18% respecte del 2007
•    S’han generat prop de 749.300 nous desplaçaments a la xarxa de transport públic per carretera, gràcies a la creació de nous serveis i les millores implantades en serveis existents
•    S’han remodelat 26 estacionsd’autobusos i s’han millorat altres equipaments
•    S’han adaptat 15 estacions de metro i FGC i s’han incorporat 161 nous autobusos adaptatsals serveis de bus regular, assolint l’adaptació del 70% de la xarxa de Metro, el 95% d’FGC i el 75% d’autobusos interurbans
•    S’ha culminat la implantació dels metros comarcals a la línia Llobregat-Anoia d’FGCi s’han introduït nous serveis de tren d’alta velocitat entre les principals ciutats, que es convertiran en regionals d’altes prestacions
•    S’ha estès la integració tarifària del transporta l’Àrea de Lleida, l’Àrea de Girona i el Camp de Tarragona, i s’ha estès el sistema tarifari integrat de l’ATM de l’àrea de Barcelona a la totalitat de les comarques del Bages i l’Anoia.

135 actuacions en transport públic per carretera
En aquest sentit, el Govern ha posat en marxa més de 135 actuacions de millora del transport públic per carretera entre gener de 2008 i setembre de 2009, la qual cosa representa la implantació del 54% dels serveis d’autobús previstos al PTVC en menys de dos anys. Aquestes actuacions, que comprenen la introducció de nous serveis i la millora d’altres ja existents (amb prolongació de recorreguts o augment de freqüències), ha permès cobrir més de 10,1 milions de nous quilòmetres amb transport públic, la qual cosa suposa un increment d’oferta de prop del 18% respecte del 2007. Precisament, el Pla preveu arribar a incrementar un 30% l’oferta de serveis d’autobús durant la seva vigència.

Pel que fa a la seva tipologia, del total, 12 d’aquests nous serveis són exprés, perquè comuniquen amb velocitat ràpida capitals comarcals i els nuclis de més de 10.000 habitants amb les capitals de demarcació; 21 es consideren de vertebració, ja que estructuren el territori i potencien la comunicació intercomarcal pels principals eixos viaris; 53 serveis més funcionen com a serveis comarcals que milloren les comunicacions intracomarcals, mentre que altres 20 noves línies serveixen per a millorar la connexió entre el bus i el tren i facilitar la intermodalitat. Finalment,  altres 29 tenen per objecte apropar els usuaris a punts d’especial interès, com ara l’aeroport del Prat i el de Reus, l’hospital de Sant Celoni, el de Mataró, l’hospital Taulí de Sabadell o el de Terrassa i els serveis suburbans.

Distribució de les 135 actuacions segons el tipus de servei
Total

Serveis exprés    12
Serveis vertebració    21
Serveis comarcals    53
Serveis singulars    29
Serveis per a la millora de la connexió bus – tren    20
Total    135

70 actuacions el 2008 i 65 el 2009
Concretament, d’aquestes 135 actuacions, durant el 2008 es van introduir 70 actuacions de millora del transport, que inclouen la creació de noves línies d’autobús, el reforçament de les freqüències de pas i el perllongament d’altres ja existents, amb l’objectiu d’ajustar-se a les necessitats detectades en els diferents casos. De les 70, la seva distribució segons tipologia de servei és:

Tipus de servei    Total 2008
Serveis exprés    7
Serveis vertebració    11
Serveis comarcals    31
Serveis suburbans    2
Serveis singulars    15
Serveis per a la millora de la connexió bus – tren    4
Total 2008    70

Pel que fa a la distribució territorial d’aquestes 70 actuacions, és la següent:

Àmbit funcional    Total 2008
Àmbit metropolità    20
Comarques centrals    19
Comarques gironines    12
Camp de Tarragona    12
Terres de l’Ebre    1
Ponent    3
Alt Pirineu i Aran    3
Total 2008    70

D’altra banda, d’aquestes 135 actuacions, fins al setembre de 2009 s’han implantat 65 millores del transport públic per carretera, que es classifiquen de la manera següent, segons el tipus de servei i segons l’àmbit territorial:

Tipus de servei     Total 2009
Serveis exprés    5
Serveis vertebració    10
Serveis comarcals    22
Serveis suburbans    5
Serveis singulars    7
Serveis de millora de la connexió bus – tren    16
Total 2009    65

Àmbit funcional    Total 2009
Àmbit metropolità    20
Comarques centrals    3
Comarques gironines    9
Camp de Tarragona    8
Terres de l’Ebre    8
Ponent    14
Alt Pirineu i Aran    3
Total 2009    65
Més de 749.300 nous desplaçaments en autobús
En aquest sentit, les diferents actuacions implantades en el període 2008- setembre de 2009 han suposat 749.300 nous desplaçaments a la xarxa d’autobusos interurbans.

Concretament, durant el 2008, es van comptabilitzar un total de 589.919 nous viatges, gràcies als nous serveis d’autobús i les millores del PTVC introduïdes, la qual cosa suposa un increment de l’1,2 % respecte del 2007. En total, l’any passat es van comptabilitzar prop de 49,9 milions de viatgers del transport públic per carretera a tot Catalunya.

Pel que fa al 2009, fins a setembre, les actuacions implantades han suposat la realització de 159.400 nous viatges, tot tenint en compte que aquestes actuacions han estat incorporades de manera progressiva i, per tant, en molts casos les dades de passatge només fan referència a la prestació del servei durant alguns mesos.

14 MEUR en millora de serveis d’autobús
Les 135 actuacions de millora del transport públic per carretera introduïdes entre el 2008 i el 2009, han comportat una inversió de 14 MEUR, la qual cosa suposa un increment del 80% respecte els anys anteriors.

Això evidencia la voluntat del Govern d’invertir en transport públic, per tal d’estendre la xarxa i facilitar l’accessibilitat universal, tenint en compte les particularitats de l’oferta en cada àrea i garantir, així, la competitivitat i rendibilitat dels serveis.

6 plans comarcals acabats i 8 més en procés
D’altra banda, ja s’ha completat la redacció dels plans de millora de serveis de transport públic per carretera a diferents comarques del territori, tal i com estableix el PTVC, amb l’objectiu de dur a terme una anàlisi més detallada de les necessitats de mobilitat de la xarxa de transports per a millorar el nivell d’oferta i la seva eficiència.

En aquest sentit, els plans finalitzats són els de les comarques de la Garrotxa, l’Alt Empordà i la subcomarca del Baix Montseny, així com el de les Garrigues, el Pla d’Urgell i la Noguera, elaborat conjuntament amb l’ATM de Lleida.

A més, durant aquesta tardor, es presentaran també  els plans de millora de l’Osona-Ripollès, el Garraf i la Vall de Tenes, que es troben molt avançats. També s’han adjudicat ja la redacció dels plans de serveis de l’Alt Penedès, L’Urgell, la Selva i el Berguedà, que es preveuen finalitzar el primer trimestre del 2010.

26 estacions d’autobusos remodelades

D’altra banda, pel que fa a la modernització de les instal•lacions i la millora dels equipaments del transport públic per carretera, entre el 2008 i setembre de 2009 s’han dut a terme les actuacions següents:

•    S’ha completat la remodelació de les 26 estacions d’autobusos següents:
•    11 a la província de Barcelona: Súria, Barcelona Fabra i Puig, Caldes de Montbui, Granollers, Vic, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Sabadell, Terrassa, Igualada, Manresa la província de Girona: Ripoll, Santa Coloma de Farners, Figueres, Tossa de Mar
·     4 a
•    6 a la província de Tarragona: Tortosa, Móra d’Ebre, Cambrils, Valls, Vendrell, i Gandesa
•    5 a la província de Lleida: Mollerussa, les Borges Blanques, Balaguer, Tàrrega, i Solsona
•    S’ha redactat el projecte de la nova estació d’autobusos de Cadaqués, que entrarà en servei l’any que ve
•    S’estan redactant els projectes de noves estacions a Amposta, Palamós, la Bisbal d’Empordà, Berga, Mollerussa, i la Pobla de Segur, així com un estudi de viabilitat per a traslladar l’estació de Cambrils
•    S’ha posat en servei la nova estació d’autobusos d’Olot, amb 3.000 m2 i 10 andanes, per oferir serveis de qualitat a 350.000 viatgers l’any

Millores ferroviàries: metros comarcals i alta velocitat regional

Pel que fa a les actuacions de millora de l’oferta de transport públic ferroviari, cal recordar que estan en marxa importants obres d’infraestructura que permetran un increment notable dels serveis d’FGC.

D’altra banda, la millora de serveis ferroviaris operats per Renfe, ve condicionada pel traspàs de competències previst en l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, que permetrà una gestió directa de l’oferta i la configuració dels serveis.

En aquest marc, les actuacions de millora en la qualitat i quantitat de serveis des del 2008 es concreta en el següent:

FGC
•    S’ha culminat la implantació dels metros comarcals a la línia Llobregat-Anoia, que han permès arribar a freqüències de pas cada 5 minuts en hora punta en el tram Barcelona-Martorell, quan abans era de prop de 8,30 minuts, així com augmentar el nombre de serveis als ramals de Manresa i Igualada, amb trens cada 20 minuts.
•    A la línia del Vallès, estan en marxa les obres de perllongament de línia dins els nuclis de Sabadell i Terrassa, així com la redacció del projecte de la nova cua de maniobres a Pl. Catalunya. Aquestes actuacions permetran augmentar l’oferta de serveis del metro del Vallès.

Serveis ferroviaris de Renfe
•    Aprovació del Pla de Rodalia: el febrer, el consell de ministres va aprovar el Pla de Rodalia 2008-2015, que preveu un conjunt d’actuacions per a la millora de la xarxa, com ara noves estacions, remodelacions i adaptacions a persones amb mobilitat reduïda, prolongació de línies, i reestructuració de serveis
•    Reestructuració de serveis de Rodalia de Barcelona: s’estan impulsant les obres de construcció de l’intercanviador de la Torrassa i la nova estació de la Sagrera, que permetran la reestructuració dels serveis de Rodalia a Barcelona
•    Alta velocitat: s’han implantat, el maig del 2008, nous serveis Avant d’alta velocitatentre Barcelona, Lleida i Tarragona, que es configuren com el primer pas per a la creació de la xarxa regional d’altres prestacions prevista a tot Catalunya
Millora de l’adaptació a persones amb mobilitat reduïda

Quant a actuacions de millora de l’accessibilitat a la xarxa de transport públic, durant el 2008 i el 2009 s’han completat les obres següents:

Metro: el 70% de la xarxa adaptada
•    S’han adaptat 9 estacions: Navas, Mercat Nou, Penitents, Maria Cristina, Diagonal (L3), Girona, Barceloneta, Sagrada Família (L5), i Horta, arribant a 87 de 123 estacions de la xarxa adaptades, que representa més del 70%.
•    Es treballa a 17 estacions més, entre les quals hi ha Santa Coloma, Arc de Triomf, Torrassa, Zona Universitària, Palau Reial, Les Corts, Montbau, Can Vidalet i Collblanc

FGC: el 95% de la xarxa adaptada
•    S’ha completat la millora de l’accessibilitat a 6 estacions: Sant Gervasi, Pl. Molina, Sant Josep, Pàdua, Ildefons Cerdà, Manresa-Viladordis, arribant al 95% de la xarxa adaptada, amb 72 de 76 estacions accessibles
Autobusos interurbans: 75% dels vehicles adaptats

•    El DPTOP ha atorgat ajuts que sumen prop de 9 MEUR per al 2008 i 2009 per a la renovació del material mòbil adaptat a persones amb mobilitat reduïda, la qual cosa ha permès la incorporació de 161 nous autobusos adaptats a la xarxa de serveis regulars,  82 dels quals durant el 2008, i 79, durant el 2009
•    S’ha assolit el 75% d’adaptació de la xarxa d’autobusos interurbans competència de la Generalitat, amb 817 vehicles accessibles d’un total de 1082
Carrils bus i nous intercanviadors

Pel que fa als carrils bus previstos al PTVC fins al 2012:
•    S’estan executant obres del carril bus VAO de la C-58 entre Ripollet i Barcelona
•    S’està redactant el projecte constructiu d’una nova plataforma reservada per a autobusos a la C-245 entre Castelldefels i Cornellà de Llobregat
•    S’està redactant el projecte constructiu d’un carril bus d’entrada a Barcelona a l’autopista C-31 entre Montgat i Barcelona
•    S’està sometent a informació pública l’estudi per a implantar una nova plataforma reservada al bus a la GI-682 entre Blanes i Lloret de Mar
•    S’està redactant l’estudi informatiu del carril bus a la B-23, entre Molins de Rei i l’avinguda Diagonal, a càrrec del Ministeri de Foment

Pel que fa a intercanviadors, el DPTOP  ha adjudicat l’estudi per a analitzar les possibilitats d’implantar un nou aparcament a Torelló, que funcioni com a intercanviador entre el transport públic per carretera, el vehicle privat i el transport ferroviari.  A més, l’ATM ha redactat l’estudi per a la ubicació de nous aparcaments d’intercanvi modal a les xarxes ferroviàries interurbanes de Rodalies i FGC.

Extensió de la integració tarifària

D’altra banda, en matèria d’integració tarifària del transport públic arreu de Catalunya, en aquest temps, s’han dut a terme diverses actuacions amb l’objectiu que tot Catalunya es beneficiï de les avantatges del sistema tarifari integrat el 2012. En aquest sentit, la integració s’ha completat als diferents àmbits, on resideix el 87% de la població del territori:

•    Àrea de Lleida: es va iniciar el passat mes de març del 2008. Durant el període gener-setembre 2009 s’han realitzat 6.193.395 viatges en transport públic, dels quals un 8,61% s’han fet amb títols ATM. Des de l’inici de la integració tarifària fins al setembre de 2009, s’han venut un total de 13.234 targetes amb 74.509 recàrregues. A més, el passat mes de setembre es va ampliar l’àmbit de la integració tarifària també a les comarques de les Garrigues, la Noguera i el Pla d’Urgell.
•    Àrea de Girona: es va iniciar el passat mes de juny del 2008. En el període de setembre de 2008 a agost de 2009 s’ha registrat 5.981.864 viatgers, la qual cosa suposa un increment de la mobilitat en transport públic del 8,02%. En aquests moments la penetració del títols ATM es troba al voltant del 10,79%, fins al mes de setembre. Pel que fa a l’adquisició de títols de transport integrats, entre el 12 de juny de 2008 i el setembre de 2009 s’han venut un total de 5.976 targetes, amb 28.336 recàrregues.
•    Camp de Tarragona: es va iniciar el passat mes d’octubre del 2008. En el període de gener-juny 2009, s’han realitzat 9.057.922 viatges en transport públic, dels quals un 13,08% amb títols ATM. Des de l’inici de la integració tarifària fins al octubre del 2009, s’han venut un total de 65.949 targetes, amb 280.905 recàrregues.
•    Àrea de Barcelona: la integració s’ha estès a les comarques del Bages i l’Anoia, durant aquest any, i s’ha integrat els servei urbà de Martorell. Durant el 2008, també es van integrar els serveis urbans de Piera, els Hostalets de Pierola, Corbera de Llobregat, Sant Sadurní d’Anoia, Vilafranca del Penedès, Barberà del Vallès, Sitges i el Masnou.
D’altra banda, aquesta tardor es preveu presentar l’estudi de full de ruta per a la integració tarifària a tot Catalunya el 2012. Aquest estudi definirà el model d’integració tarifària per a Catalunya i els processos a seguir per a la seva correcta implantació.

4 de novembre de 2009