FGC i el Departament de Justícia renoven la col·laboració per a la resolució de conflictes

· El conveni té com a objectiu continuar treballant conjuntament en matèria de mediació i reparació extrajudicial de danys a les instal·lacions d’FGC per actes vandàlics comesos per menors.
· L’acord reafirma el compromís adquirit per Ferrocarrils quan va signar el Manifest institucional del Dia Europeu de la Mediació que tenia per lema “El compromís institucional en l’impuls de la mediació”.

El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó, i la directora general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil (DGEPCJJ), Pilar Heras, han renovat el conveni de col·laboració per a continuar treballant conjuntament en matèria de conciliació i reparació de la responsabilitat penal dins l’àmbit de la justícia juvenil.

Aquesta renovació del conveni reafirma el compromís que va adquirir Ferrocarrils a començament de 2016 quan va signar el manifest institucional del Dia Europeu de la Mediació, que enguany tenia per lema “El compromís institucional en l’impuls de la mediació”. Amb aquesta adhesió FGC feia explícita la seva voluntat de seguir treballant per promoure i difondre la mediació.

És amb coherència amb aquest compromís que ara s’ha renovat el conveni de mediació en l’àmbit de la justícia juvenil, que permet realitzar programes de conciliació i reparació adreçats als menors als quals s’imputin delictes menors, on FGC resulti perjudicada, sempre que el menor manifesti voluntat de reparar el dany causat.

Així, l’objectiu principal del conveni és la col·laboració per a la realització de programes de conciliació i reparació de danys adreçats a menors infractors no reincidents, que com a conseqüència de la comissió d’un fet delictiu hagin causat un perjudici a FGC i assumeixin el compromís de dur a terme activitats reparatòries en les seves instal·lacions. Ambdues parts tenen interès a resoldre aquests conflictes mitjançant l’aplicació de programes de conciliació i reparació en tots aquells casos que el Ministeri Fiscal ho sol·liciti a la DGEPCJJ. Així, FGC i el Departament de Justícia es comprometen a col·laborar i coordinar-se per planificar les trobades de conciliació, concretar les activitats reparatòries que tindran relació amb els danys causats i fer-ne el seguiment; així com a vetllar perquè aquestes activitats s’adeqüin a les característiques i a les capacitats dels menors, evitant les que comportin risc.

Amb la signatura d’aquest conveni es crearà una comissió de seguiment, que tindrà per objectiu vetllar pel bon desenvolupament del Programa, i que estarà formada pels professionals designats per ambdues parts. Per part d’FGC, es designarà un responsable tècnic per orientar els menors sobre el correcte ús de les eines i el material de treball, sobre les condicions de seguretat i sobre qualsevol qüestió que afavoreixi el bon compliment de l’activitat.

En aquest sentit, FGC facilitarà als menors els materials i els mitjans tècnics necessaris per tal que puguin desenvolupar correctament l’activitat reparatòria. Per la seva part, el Departament de Justícia es compromet a presentar a FGC una memòria anual sobre el funcionament i desenvolupament dels programes de mediació-reparació portats a terme en el marc del conveni.

Programes de conciliació i reparació en l’àmbit de la Justícia Juvenil
El Servei de Mediació i Assessorament Tècnic a través de l’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil és l’encarregat d’elaborar i controlar els programes de conciliació i reparació de les responsabilitats penals en l’àmbit de la justícia juvenil. Mitjançant aquest programes, es regula la responsabilitat penal dels menors, sempre considerant que les intervencions dins d’aquestes edats han de tenir com a eix d’actuació l’interès suprem del jove, però sense descuidar la tutela dels interessos legítims de la víctima o del perjudicat.

En aquest sentit, la Llei ofereix a ambdues parts, en determinats supòsits, una via extrajudicial, que té com a objectiu la conciliació i la reparació entre el menor o jove infractor i el perjudicat. Aquest procediment consta de diverses fases d’obligat compliment. Reconeixement dels fets i penediment explícit del menor, deixant constància de l’assumpció dels actes i la seva intenció de no reincidir. En aquest sentit, un compromís, per tant, d’un canvi de conducta. Finalment, la reparació dels danys, incloent un treball amb una reflexió final sobre el procés que s’ha seguit.