Josep Rull: “Catalunya és una opció seriosa, solvent, previsible, i sòlida”
20/11/2016
Els consellers Josep Rull i Jordi Baiget han iniciat avui un viatge a Panamà i Cuba per estrènyer vincles i projectar Catalunya com la porta del sud d’Europa.
El viatge, organitzat pel Port de Barcelona i l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat, ACCIÓ, s’allargarà fins al proper divendres.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, encapçalen la delegació del Port de Barcelona en aquest viatge a Panamà i Cuba, que pretén reforçar les relacions amb ambdós països i exportar l’experiència d`èxit logístic de la capital catalana. La delegació institucional del Departament compta també amb el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, i amb el director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa. L’expedició comparteix agenda amb una altra missió empresarial, liderada pel conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. Les dues iniciatives han reunit gairebé mig centenar d’empreses catalanes que tenen una agenda de més de 300 reunions amb companyies cubanes i panamenyes.
En declaracions als mitjans de comunicació, el conseller Rull ha explicat que el viatge pretén “obrir oportunitats i nous mercats per a les empreses catalanes i millorar les relacions institucionals amb Panamà i Cuba”. En aquest context, i en ple procés sobiranista, el conseller s’ha mostrat convençut del potencial del país i del seu atractiu per a la inversió internacional: “Catalunya és una opció seriosa, solvent, previsible, i sòlida”.
L’agenda del viatge ha començat avui amb una visita de les dues delegacions al Canal de Panamà, on Rull ha celebrat que un enginyer català, Sergi Ametller, hagi estat el cap d’obra Electromecànica per a l’expansió del Canal de Panamà: “Els manuals diuen que aquesta és l’obra més important en enginyeria del segle XXI, i avui hem pogut acreditar-ho”.
El conseller ha apuntat que el Canal permet que determinades mercaderies que venen del Pacífic puguin accedir al Port de Barcelona, i que “Catalunya està situada en un punt estratègic. L’objectiu d’aquesta missió és posar-ho en valor i buscar noves oportunitats”.
A preguntes dels periodistes, el conseller s’ha referit al rebuig per part del Govern espanyol del traspàs total de Rodalies: “Quan Gómez Pomar diu que no es pot traspassar Rodalies a Catalunya per un tema d’eficàcia i eficiència és un sarcasme. Que l’argument del Govern de l’Estat, que ha acreditat una incapacitat manifesta per gestionar un sistema de transport públic, sigui l’eficiència, té un cert punt de provocació. Volem afrontar el futur donant solucions a la gent, per això explorarem totes les vies. El millor per als usuaris catalans és que la Generalitat tingui totes les competències”.
Catalunya exporta coneixement
L’agenda del conseller a la capital panamenya inclou també una visita al metro de Panamà, en plena construcció. L’empresa catalana Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), principal operador de transport públic de Catalunya, ha participat en el seguiment de la construcció i posada en servei de la primera línia de la capital i treballa en el projecte d’una de nova.
A Cuba, el titular de Territori i Sostenibilitat visitarà la Zona Especial de Desarrollo Mariel ZD, una extensa àrea portuària i logística on s’està traslladant l’activitat portuària i industrial de l’antic port de l’Havana. En aquest cas, el Port de Barcelona, un exemple d’èxit en aquest model portuari, ha començat a assessorar el Govern cubà.
Rull mantindrà durant el viatge diverses reunions institucionals per enfortir els vincles amb els dos països i establir relacions bilaterals i participarà en les dues jornades amb empreses panamenyes i cubanes organitzades per la Cambra de Comerç de Panamà i la Cambra de Comerç de Cuba.