El conseller Rull participa en el lliurament dels premis de l’Smart City Expo World Congress
16/11/2016. Rull es compromet amb les ‘smart cities’ com a eina per “millorar la qualitat de vida de les persones”.
El Departament de Territori i Sostenibilitat participa al Congrés amb el projecte Tàndem i, a través d’FGC, amb la quarta edició de l’Smart Train Day.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha participat aquest dimecres en la cerimònia de clausura del lliurament dels premis de l’Smart City Expo World Congress. Es tracta d’una cita internacional que reuneix a Barcelona, entre el 15 i el 17 de novembre, a més de 600 ciutats de tot el món per abordar la relació entre el desenvolupament urbà i la implantació de les noves tecnologies. El Congrés se celebra des de l’any 2011.
En aquest marc, s’han lliurat els premis als projectes més destacats en les categories d’iniciatives impulsades a països d’Asia, Àfrica i Sud-amèrica; a iniciatives que ja s’estan desenvolupant en el marc d’una àrea urbana concreta —Project Awards—, i a ciutats amb polítiques smart establertes i dirigides als seus ciutadans. L’edició d’enguany ha estat la que ha rebut més candidatures als guardons: 250 procedents de 45 països. El conseller Rull ha estat l’encarregat de lliurar el premi de la categoria Project Awards a l’Aspern Smart City Research GmbH&Co KG, una aliança d’empreses amb la ciutat de Viena (Àustria) per un millor aprofitament de l’energia.
Durant la clausura de l’acte, Rull ha recordat que “avui ja viuen en ciutats el 50% de les persones del món” i, “si seguim com fins ara, l’any 2050 el 70% de les persones viuran en entorns urbans, fruit d’un procés de migració on les ciutats es veuen com a refugis”.
En canvi, “des de Catalunya pensem en un model basat en la cohesió territorial, on les ciutats donin opcions a tothom, com un lloc d’oportunitats per a les persones en un moment de revolució tecnològica”, ha defensat el conseller. Per tant, “és el repte i el deure dels dirigents polítics, però també de la societat civil i de les empreses, donar respostes a aquest doble repte: la ciutat cohesionada i integradora, i els importants canvis que la tecnologia ens està portant”, ha assegurat.
En aquest sentit, el conseller ha recordat la Nova Agenda Urbana recentment aprovada a la cimera Hàbitat III de Nacions Unides, que conté “una aposta perquè les ciutats siguin intel·ligents, perquè emprin tota la tecnologia del nostre temps per ser útils a les persones” i perquè “s’adaptin a totes les necessitats dels nostres ciutadans”. L’objectiu final, ha assegurat, és “una millor qualitat de vida de les persones”.
Gestió ferroviària intel·ligent
El Departament de Territori i Sostenibilitat participa en el Congrés amb diverses iniciatives. Així, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) organitza demà dijous, 17 de novembre, la IV edició de l’Smart Train Day. Aquesta jornada, creada per FGC el 2013, vol debatre i aprofundir sobre aspectes relacionats amb la gestió ferroviària intel·ligent aplicant la tecnologia i la innovació per millorar l’eficiència i la sostenibilitat del territori.
Durant el saló es presentaran els primers prototips i projectes del concurs d’aplicacions mòbils FGCHackapp promogut per FGC i apps4citizens, plataforma per a la promoció de tecnologia amb compromís social. Aquesta és una iniciativa que pretén incentivar la creativitat en la recerca de solucions innovadores a través de l’ús de l’Open Data.
La sostenibilitat, “columna vertebral”
Igualment, el Departament presenta, a l’estand de la Generalitat, el projecte Tàndem, que impulsa amb la col·laboració del Club EMAS (Associació d’Organitzacions registrades EMAS a Catalunya). És una iniciativa orientada a crear sinèrgies entre el món empresarial i les entitats del Tercer Sector Ambiental per desenvolupar projectes ambientals de caràcter innovador i amb valor social.
D’altra banda, dins del primer Congrés d’Economia Verda i Circular, que se celebra coincidint amb l’Smart City Expo World Congress, es presenta l’Estratègia d’impuls a l’economia verda i circular. La voluntat, ha explicat Rull, és “configurar tot un model basat en la sostenibilitat, que volem que sigui la columna vertebral de les nostres polítiques”. El Departament també és present al Congrés d’Smart Cities amb diverses ponències.