Territori i Sostenibilitat articularà totes les polítiques de transport públic a les Terres de l’Ebre a través de la Taula de la Mobilitat

TerritoriSostenibilitat06/10/2016. Estarà formada per representants dels ajuntaments, consells comarcals i la Generalitat i l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre en farà el suport administratiu

La majoria de les mesures de l’estudi de millora del transport públic de 2014 estan executades i el Departament ja treballa en un Pla Director de la Mobilitat que també es consensuarà amb el territori

El Departament de Territori i Sostenibilitat crearà la Taula de la Mobilitat de les Terres de l’Ebre com a òrgan de consens territorial de totes les polítiques de transport públic. La taula estarà formada per representants dels ajuntaments, consells comarcals i la Generalitat. L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) en farà el suport administratiu. La voluntat del Departament és treballar conjuntament amb els agents i administracions locals la millora de les condicions de mobilitat de les Terres de l’Ebre, tant els aspectes relacionats amb la planificació com els que tenen a veure amb la millora dels serveis de transport i, especialment, del règim tarifari.

En aquest sentit, el projecte de la T-Mobilitat permetrà assolir, durant els pròxims dos anys, l’objectiu d’un únic sistema tarifari integrat a tot Catalunya. El Govern està desplegant un nou model tecnològic i tarifari per a tot el país que s’implementarà entre els anys 2017 i 2018.

Abonaments a preu de bitllet integrat
Mentre no s’assoleix la integració tarifària única, Territori i Sostenibilitat ha creat diversos abonaments que han reduït el preu del transport públic fins a situar-lo al preu de les integracions tarifàries. A les Terres de l’Ebre, la targeta T-10/120 permet fer tots els viatges amb autobús urbà i interurbà a 1 euro el trajecte. També s’ha avançat en la millora del règim tarifari dels serveis que comuniquen les Terres de l’Ebre amb Tarragona i Barcelona, amb l’establiment d’uns abonaments de 10 viatges que han reduït el preu dels bitllets fins a un 50% respecte el títol senzill.

S’han millorat les condicions tarifàries dels serveis ferroviaris regionals amb importants reduccions sobre la tarifa del bitllet. I s’ha treballat, a més, en la millora de la intermodalitat i la integració tarifària amb els serveis urbans de Tortosa i Amposta i els serveis interurbans.

Substitució dels trens
Tots aquests avantatges tarifaris estaven inclosos en l’estudi de millora del transport públic del 2014, així com altres relacionats amb els serveis i la millora del material mòbil, com la substitució dels trens de la sèrie 470 de les línies R15 i R16 per trens de la sèrie 447 amb l’interior remodelat. La majoria de les mesures estan ja fetes o en execució, com la nova parada de bus a l’estació de tren de l’Aldea i la coordinació dels horaris entre els serveis de transport de bus i els regionals de l’R16, així com en la millora de la qualitat dels serveis ferroviaris; la constitució d’un grup de treball per estudiar la configuració de nous serveis sobre l’ample internacional; i la millora dels serveis regionals mitjançant la variant del Corredor Mediterrani.

En el marc de la Taula de la Mobilitat, el Departament ha començat a treballar aquest octubre en la redacció del Pla Director de Mobilitat (PDM) de les Terres de l’Ebre, tal i com va anunciar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, en una recent visita a aquestes comarques. El PDM servirà per planificar la mobilitat a les quatre comarques de les Terres de l’Ebre, tant des del punt de vista del transport públic de viatgers i les mercaderies, com el transport privat. El document es redactarà després d’un procés participatiu per garantir el màxim consens amb el territori.