Rull: “El Govern continuarà les obres de l’L9 a la Zona Franca a partir del 15 de febrer”

TerritoriSostenibilitatEl conseller assegura que la Generalitat “farà un esforç” i que els ritmes es determinaran amb l’Ajuntament de Barcelona.

En resposta parlamentària, Rull es compromet a posar en servei “el màxim nombre d’estacions” l’any 2017 per poder connectar els barris de la Marina i Zona Franca.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, s’ha compromès avui a continuar les obres de l’L9 del metro, concretament el ramal de Zona Franca (L10), a partir del 15 de febrer. En resposta a una pregunta oral al Parlament, Rull ha dit que la Generalitat “farà un esforç” perquè el metro arribi als barris de la Marina i Zona Franca i que els ritmes es consensuaran amb l’Ajuntament de Barcelona. Rull s’ha compromès a fer tot el possible per posar en servei el “màxim nombre d’estacions” del ramal de Zona Franca l’any 2017.

El 12 de febrer s’inaugurarà la línia L9 sud, que permetrà la connexió amb l’Aeroport de Barcelona i millorar les comunicacions al Prat i l’Hospitalet de Llobregat. El nou ramal unirà les estacions de Zona Universitària i Aeroport T1 en un temps de 32 minuts. Aquests nous 20 quilòmetres s’obriran als ciutadans tan bon punt acabi l’acte d’inauguració.

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha destacat l’esforç inversor que ha fet la Generalitat per tirar endavant una infraestructura d’aquestes característiques: “En els últims 13 anys la Generalitat ha invertit cada any a l’entorn de 300 milions per poder eixamplar aquesta xarxa ferroviària mentre que l’Estat només ha invertit 400 milions, que vol dir 50 milions l’any a Rodalies. Per tant, hi ha una diferència substancial en l’esforç que fa una i altra administració”. I en aquest cas, a més, ha recordat que “ha sigut la Generalitat de Catalunya qui ha hagut d’aconseguir aquesta connexió ferroviària amb l’aeroport”.

Posada en servei de 20 nous quilòmetres de xarxa
El nou tram d’L9 que es posarà en servei la setmana vinent té 15 estacions i connecta tres municipis: Barcelona, l’Hospitalet i el Prat de Llobregat. Oferirà una freqüència de trens cada 7 minuts per sentit, tot i que aquest interval es podrà reduir a menys de 4 entre algunes estacions quan es produeixin esdeveniments que generin un gran impacte en la mobilitat, com ara els certàmens firals o bé en dates amb previsió d’un elevat trànsit aeri a l’aeroport del Prat. Aquest tram suposa posar en servei una inversió de 2.899 milions.

Aquests nous 20 quilòmetres facilitaran l’accés en transport públic a centres educatius, zones comercials i àrees logístiques i de promoció econòmica, com ara la Ciutat de la Justícia, Mercabarna, Fira i les dues terminals de l’aeroport del Prat. També millorarà la mobilitat més local i dotarà de servei de metro zones habitades que fins ara no en tenien. A més, de les 15 estacions, 6 enllacen amb altres serveis ferroviaris. Concretament amb tres línies de metro: L3 (Zona Universitària), L5 Collblanc i L1 (Torrassa); amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (Europa/Fira) i amb Rodalies (El Prat Estació i Aeroport T2). En longitud, el nou tram és equiparable a l’L1 de Metro, la més llarga de la xarxa, i té una previsió de demanda de 23 milions de viatgers anuals.