Comença la fase final de proves al tram Zona Universitària – Aeroport T1 de l’L9

TerritoriSostenibilitat22/01/2016
A partir d’avui, es pot iniciar el que es coneix com a “marxa en blanc”, és a dir, la gestió de la circulació habitual de trens però sense passatgers
Des del novembre de 2014 s’han realitzat satisfactòriament més de 3.000 proves que permetran la circulació de trens sense conductor

El nou tram de la línia 9 entre Zona Universitària i l’aeroport de Barcelona-El Prat comença la fase final de proves. El Departament de Territori i Sostenibilitat l’ha lliurat avui a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) per tal que pugui iniciar el que s’anomena la “marxa en blanc”, és a dir, el procés d’explotació i operació d’un tram de línia sense viatgers però amb les condicions, horaris i freqüències similars als que tindrà el tram de línia en el moment en què es posi en explotació comercial.

El tram Zona Universitària – Aeroport T1 té una longitud de 20,1 km i 15 estacions. Són les següents:
· Zona Universitària: Correspondència línia 3
· Collblanc: Correspondència línia 5
· Torrassa: Correspondència línia 1
· Can Tries – Gornal
· Europa – Fira: Correspondència FGC
· Fira
· Parc Logístic
· Mercabarna
· Les Moreres
· El Prat Estació: Correspondència Rodalies
· Cèntric
· Parc Nou
· Mas Blau
· Aeroport – T2: Correspondència Rodalies
· Aeroport – T1: Correspondència futura llançadora Renfe

De les 15 estacions, 3 estan al municipi de Barcelona, 5 a l’Hospitalet de Llobregat i 7 al Prat de Llobregat, incloses les dues estacions a les terminals de l’Aeroport.

Aquest procés de marxa en blanc començarà després de més d’un any de proves, necessàries per garantir la seguretat i la fiabilitat del tram de línia, que funcionarà de forma automàtica, com la resta de trams que ja estan en servei. Durant aquesta fase s’han comprovat aspectes com: instal·lacions elèctriques i de seguretat, estacions, ventilació, energia, comunicacions o portes automàtiques.

En aquest llarg procés, que va començar el novembre de 2014, s’han realitzat satisfactòriament més de 3.000 proves que permetran la circulació de trens sense conductor.

El nou tram de l’L9
La posada en servei del nou tram de l’L9 permetrà arribar en metro a la terminal més utilitzada de l’aeroport –actualment, el servei de Rodalies arriba fins a la T-2, i unir tres municipis: Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat i El Prat de Llobregat. En el seu recorregut, facilitarà l’accés en transport públic a centres educatius, zones comercials i àrees logístiques i de promoció econòmica. Al mateix temps, millorarà la mobilitat més local i dotarà de servei de metro zones habitades que fins ara no en tenien. En longitud, el nou tram és equiparable a l’L1 de Metro, la més llarga de la xarxa, que té 20,7 quilòmetres.