El conseller Recoder visita la rehabilitació del túnel del Coll de Porta de la línia d’FGC de Lleida a Pobla de Segur
Treballs de rehabilitació del túnel
Els treballs que s’han completat ara han permès l’adequació i millora de la seguretat d’aquest túnel de 3,5 quilòmetres de longitud, el més llarg d’FGC
Les obres han posat al descobert l’existència d’un pont interior que es va construir fa vuitanta anys per superar una gran cavitat de 70 metres de longitud
L’actuació s’emmarca dins el conjunt de millores que FGC duu a terme en aquesta línia i ha comportat una inversió de 542.000 euros
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha visitat avui el túnel del Coll de Porta de la línia d’FGC de Lleida – la Pobla de Segur, coincidint amb la finalització de les obres de rehabilitació i millora de la seguretat que s’hi ha dut a terme en els darrers mesos. Aquest túnel, de 3,5 quilòmetres de longitud, és el més llarg de la xarxa d’FGC, i se situa entre els baixadors de Sant Llorenç de Montgai i Vilanova de la Sal de la línia d’FGC que uneix Lleida amb La Pobla de Segur.
L’actuació, que ha comptat amb una inversió de 542.000 euros, forma part del conjunt de mesures que, de manera continuada, FGC du a terme amb l’objectiu de garantir el manteniment necessari per al correcte funcionament d’aquesta línia.
Troballes singulars
El desenvolupament d’aquestes obres ha posat al descobert un viaducte de 70 metres de longitud construït entre els anys 1923 i 1926, que facilitava el pas del tren a través d’una gran cavitat subterrània.
En aquest sentit, l’estudi geològic elaborat abans d’iniciar les obres va descobrir documentació de mitjans dels anys 20 que apuntava l’existència d’aquesta infraestructura. Això va motivar un procés de recerca documental que va permetre trobar diversos plànols de l’època i localitzar la seva ubicació exacte.
Un nou sistema innovador de transmissió de dades
A més de la reparació i rehabilitació del revestiment de l’estructura, deteriorada en diversos trams a conseqüència de l’erosió de l’aigua i el pas del temps, les obres han inclòs la instal·lació d’un sistema de transmissió de dades innovador, de baix consum i amb autonomia de fins a cinc anys de funcionament, que permet l’enviament de dades sense fils al llarg de prop de 2 quilòmetres des de l’interior del túnel fins a una unitat central situada a l’exterior.
El nou sistema suposa una millora en agilitat, eficiència i seguretat en els processos d’inspecció de la infraestructura, disposant de moltes més dades pel seguiment constant de l’estructura i minimitzant els llargs desplaçaments per fer inspeccions in-situ.