Assumpte Urgent: Excavació d’Emergència Necessària per Recuperar l’Arxiu Ferroviari del Pla de la Vilanoveta

El Sr. Ot Plancheria, ens fa arribar aquest escrit, amb la demanda de la seva publicació i ajuda urgent

Hola, soc l’Ot Plancheria Olivera, representant el grup d’arxivers de Lleida.

Com ja sabeu, fa uns mesos es va dur a terme l’enderrocament de l’antiga estació transpirenaica del Pla de la Vilanoveta. A l’interior del seu subterrani, es trobava un arxiu històric de gran valor pertanyent a la Companyia de los “Caminos del Hierro del Norte”. Segons les topografies i coordenades, l’arxiu estava situat sota els arcs de la façana nord.

L’existència d’aquest arxiu era desconeguda fins al moment de l’enderrocament, quan vaig fer el descobriment. Segons testimonis de persones que van tenir accés a l’interior de l’antiga estació, hi havia una porta tapiada que probablement amargava el gran arxiu. Es tracta del famós arxiu perdut de los Caminos del Hierro del Norte, que ocupava una superfície de 37,83 metres quadrats. Aquesta àrea conté una gran quantitat de documents històrics, la importància dels quals és incalculable.

En el procés de l’enderrocament, vaig poder rescatar només uns pocs documents, que actualment es troben a l’Arxiu Històric de Lleida. Aquests documents els vaig recuperar de la façana est. Malauradament, només vaig poder salvar els documents superficials, ja que les màquines treballaven ràpidament i el temps era limitat. Per protegir els documents restants de la pluja, vaig improvisar una estructura de fustes i plàstics, però posteriorment les màquines van cobrir l’àrea amb terra, i l’estructura es troba ara assentada i enterrada.

Tenint en compte la posició estratègica de l’antiga estació del Pla de la Vilanoveta, no és sorprenent que abans de la guerra s’acumulessin i amaguessin milers de documents ferroviaris per preservar-los. Només van haver de tapiar la porta d’accés per protegir-los. Aquest esforç de conservació demostra el valor real dels documents que encara es troben enterrats allà.

Tot i que només vaig poder rescatar una petita part del contingut, és molt probable que hi hagi informació crucial de l’època de la línia Lleida-Saint Girons i de línies ferroviàries anteriors, amb documents encara més antics.
Aquest punt és un lloc de confluència de diverses línies ferroviàries, i, per tant, la documentació històrica enterrada és abundant.

A més, si la porta que donava accés a l’arxiu va ser tapiada durant la guerra, podria contenir informació militar i estratègica de la Guerra Civil, incloent informació sobre els afusellaments ocorreguts a Lleida.
Aquest fet incrementa encara més la necessitat de recuperar aquests documents.

Detalls de les Zones i Estat Actual dels Documents
visible de l’arxiu, on vaig dur a terme la prospecció i recollida de documents per a l’Arxiu Històric de Lleida. La zona groga és on també eren visibles documents, però no els vaig recollir per la presència de runa.

La zona (Nord-Est) estava coberta per una fina capa de pols i runa, impedint la visió dels arxius més profunds. Actualment, tot l’arxiu està enterrat a uns 30 o 40 cm de profunditat.

Condicions de Conservació dels Documents
Els documents enterrats poden estar intactes per diversos factors:
– Alcalinitat del sòl: Les runes de l’edifici estan compostes principalment per formigó triturat i calç triturada, que absorbeixen bé la humitat i neutralitzen els fongs.
– Enterrament dels documents: La baixa concentració d’oxigen a l’aire viciat impedeix la proliferació de fungica
– Protecció addicional: Abans que les màquines cobrissin l’arxiu, vaig col·locar fustes i plàstics per evitar que la pluja mullés els documents.

Per tot això, és imprescindible obtenir un permís d’excavació d’emergència per recuperar aquests documents històrics enterrats.

Necessitat d’Acció Immediata
· És crucial que ens reunim el més aviat possible per discutir aquest tema.
· Si us plau, contesteu-me amb la màxima brevetat possible per organitzar la reunió i planificar l’excavació necessària.
· A més, si coneixeu algú en l’àmbit patrimonial que ens pugui ajudar, no dubteu a comunicar-li la situació i, si és possible, passeu-me el contacte.
Gràcies per la vostra atenció i recordeu que hem d’actuar immediatament per salvar aquest important patrimoni històric. No podem permetre’ns rendir-nos.

Salutacions cordials,

[Ot Plancheria Olivera ] [628587495] [otplancheria@gmail.com]
https://es.linkedin.com/in/ot-plancheria-olivera-83995527b
[salvem_patrimoni]