Renfe, en col·laboració amb la UPC i l’Ajuntament de Vilanova, participa en el projecte de capitalitat ferroviària del municipi
Aposta per la formació en el sector ferroviari
· S’està treballant per a la integració urbana de les instal·lacions ferroviàries de Vilanova i la Geltrú, com el taller de manteniment de Renfe i el Museu del Ferrocarril
· La Universitat Politècnica de Catalunya impartirà el nou grau en Enginyeria Elèctrica i Sistemes Ferroviaris al seu Campus de Vilanova
Barcelona, 24 d’abril de 2024 (Renfe).
Renfe col·labora, amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Universitat Politècnica de Catalunya – Barcelona Tech (UPC), en el projecte de capitalitat ferroviària del municipi del Garraf, aprofitant les instal·lacions i iniciatives formatives de què disposen les tres parts.
En aquest sentit, s’està treballant en la definició d’un concurs d’idees que permeti definir una proposta que aconsegueixi la integració urbana de les instal·lacions ferroviàries del municipi, com el taller de manteniment de Renfe i el Museu del Ferrocarril de Catalunya. Així mateix, s’està estudiant la possibilitat que la UPC disposi dels espais de Renfe per a la formació dels alumnes en aquest sector.
El taller de manteniment de Renfe és una instal·lació de més de 67.500 m2 on es fa, tant manteniment de primer nivell preventiu i correctiu, així com grans reparacions. Hi treballen unes 150 persones.
Nova titulació en Enginyeria Elèctrica i Sistemes Ferroviaris
El projecte de capitalitat ferroviària de la capital del Garraf compta amb la novetat de la incorporació d’un nou grau en Enginyeria Elèctrica i Sistemes Ferroviaris, que impartirà la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) el curs 2024-2025. La nova titulació es podrà cursar a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG) de la UPC, al Campus de Vilanova.
El grau tindrà 240 crèdits ECTS (quatre cursos de durada) i proporcionarà una formació específica en el camp de l’enginyeria elèctrica, amb èmfasi en els sistemes ferroviaris, tant pel que fa al component industrial com en l’àmbit del desenvolupament de projectes i la innovació tecnològica.
El nou grau permetrà, doncs, la creació d’un perfil professional únic, que podrà donar millor resposta a les demandes del sector industrial i tecnològic, específicament les dedicades al sector de la mobilitat ferroviària.
El pla d’estudis inclou aspectes propis d’aquest sector, com ara l’organització i l’estructura, així com els diferents sistemes que en formen part: sistemes d’electrificació, sistemes de seguretat i de senyalització, sistemes de comunicacions, instal·lacions i material rodant.