Vuit operadors de transport públic acorden facilitar la mobilitat interempresarial de treballadores víctimes de violència de gènere

FGC, TUSGSAL, Dbus, Emtusa, Alsa, TRAM, Sagalés i Vectalia signen un conveni per afavorir el desplaçament geogràfic de les víctimes mitjançant un contracte laboral amb una de les altres empreses.
Es constituirà un grup de treball o comissió que valorarà les característiques específiques de cada petició.

Barcelona, 4 de març de 2024. –Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), TUSGSAL, Dbus, Emtusa, Alsa, TRAM, Sagalés i Vectalia han signat un conveni de col·laboració per facilitar la mobilitat interempresarial de treballadores víctimes de violència de gènere que formin part d’alguna d’aquestes vuit organitzacions dedicades al transport públic.

L’objectiu del conveni és oferir una alternativa laboral a les treballadores víctimes de violència de gènere, ajudant-les a allunyar-se del seu agressor mitjançant l’accés, de manera segura, a altres mesures de protecció social. D’aquesta manera, si alguna de les empreses signants ha d’atendre un cas d’una treballadora de la seva plantilla que tingui la consideració de víctima de violència de gènere podrà contactar amb la resta de les empreses que s’acullen al conveni i rebre propostes de posicions laborals en alguna d’elles.

La possibilitat d’oferir una alternativa laboral, tal com recull aquest conveni, es basa en el mandat i l’especial protecció que atorga la Llei Orgànica 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere pel que fa a les dones treballadores que es trobin en aquestes circumstàncies. La Llei Orgànica preveu expressament el dret de la treballadora víctima de violència de gènere a la mobilitat geogràfica així com el dret a l’atur si es veu en la necessitat d’extingir la relació laboral. L’any 2018, la Conferencia Sectorial de Administración Pública ja va assolir un acord en matèria de protecció de les treballadores públiques donant lloc a mobilitat i mesures especials entre les diferents administracions de l’estat.

Les vuit companyies, que operen a l’estat espanyol, es comprometen a proposar una posició laboral de característiques el més similars possible a les de la posició que la treballadora exercia a l’empresa d’origen i a procedir a la seva incorporació efectiva. La treballadora comptarà amb una reserva del lloc de treball a l’empresa d’origen. El conveni inclou la constitució d’un grup de treball o d’una comissió formada per una persona representant de cadascuna de les empreses operadores que valorarà, quan es produeixi una petició, el perfil professional de la treballadora i les posicions laborals que se li puguin oferir.

Aquest acord de col·laboració se signa fruit de la iniciativa plantejada i promoguda per representants de les empreses signants en el marc de la Comissió de Mobilitat i Gènere de l’ATUC (Asociación de Transportes Públicos Urbanos y Metropolitanos). L’acte de signatura, que ha tingut lloc a les oficines d’FGC a Sarrià, ha comptat amb la participació del president de Ferrocarrils, Toni Segarra i Barreto, del director general de TUSGSAL, Carles Fàbregas Agustí, de la directora de Millora de Serveis d’Alsa, Paula Bouzada Outeda, del director gerent de TRAM Operadora, Xavier León Benítez, del conseller delegat de Sagalés, Ramón Sagalés Orteu, i del president del Grup Vectalia, Antonio Arias Paredes.

“Per a TRAM, aquest conveni és molt rellevant perquè s’emmarca dins de les iniciatives que ja duem a terme per fer front a la violència de gènere i creiem que és una bona eina per ajudar les víctimes. A més, cal destacar la unió per aquest tema entre els diferents operadors”, ha destacat Xavier León Benítez.

A l’acte també hi han assistit el secretari general de l’ATUC, Jesús Herrero, la presidenta de la Comissió de Mobilitat i Gènere de l’ATUC, María José Ajuriaguerra Uribe, i representants de les empreses signants que formen part de la comissió.