El Govern traça el full de ruta per al traspàs integral de Rodalies

· La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, encapçala una jornada de treball que mantenen avui alts càrrecs dels departaments de Presidència, Economia i Hisenda i Territori
· La trobada dona continuïtat a la tancada de Montserrat, que va donar forma a l’estratègia que va culminar amb l’acord del traspàs
· Entre la segona i la tercera setmana d’aquest mes es constituirà la comissió política que començarà a fer efectiu el traspàs

2 de febr. 2024
La vicepresidenta Vilagrà i la consellera Capella obren la jornada de treball pel traspàs integral de Rodalies.
La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, encapçala una jornada de treball que durant tot el dia d’avui mantenen els Departaments més directament implicats per a traçar el full de ruta del traspàs de Rodalies al Palau de Pedralbes. En aquesta sessió també hi participen la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, i alts càrrecs dels departaments de Presidència, Economia i Hisenda i Territori.

La vicepresidenta del Govern ha anunciat que entre la segona i tercera setmana de febrer està prevista la comissió política entre la consellera Capella i el Ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Òscar Puente, per tal de desplegar aquest acord polític que vam subscriure i parlar de la part més operativa. Així mateix, ha reivindicat la importància d’aquest fet: “el traspàs de Rodalies no és fruit de la improvització. Portem molts mesos treballant intensament per fer-lo efectiu el més aviat possible”.

Per altra banda, la vicepresidenta ha remarcat la importància estratègica d’aquest traspàs i ha recordat que “des del Govern no ens aturem. Paral·lelament, continuem enfortint la formació professional en aquest àmbit i per això fa unes setmanes vam posar en funcionament el Centre de Formació Ferroviària de Catalunya. Un espai que formarà els futurs maquinistes i tècnics especialitzats del nostre país”.

Aquesta trobada dona continuïtat a la tancada de Montserrat, on es va donar forma a l’estratègia que va culminar amb l’acord del traspàs del desembre passat, i prepara els passos per a desenvolupar-lo en els pròxims mesos.

La consellera Capella, per la seva banda, ha explicat que a partir d’aquesta comissió política es formaran els grups de treball que desplegaran l’acord de traspàs. Aquests grups treballaran en la creació de la nova empresa que prestarà els serveis de Rodalies; la definició i gestió del traspàs d’infraestructures associades –com les vies i les estacions– i la transferència dels recursos econòmics necessaris, entre altres aspectes.

“Durant aquest any comencen a passar coses que són importants per al traspàs efectiu de Rodalies, que culminarà amb el traspàs de les diverses línies”, ha assenyalat la consellera Capella. La voluntat és que “la ciutadania ja comenci a percebre que se’l tracta diferent; per a garantir el dret a la mobilitat i a l’accessibilitat, la persona ha d’estar al centre de les decisions”, ha remarcat. “És intolerable el mal tracte rebut per la ciutadania de Catalunya durant tots aquests anys: la manca d’informació, la manca de previsió i un transport ineficaç i ineficient”, en contrast amb altres modes de transport, ha argumentat.
10 de gener de 2024