L’Espai Sabadell Rambla d’FGC posa a prova l’ús de drons per revisar infraestructures ferroviàries en un projecte europeu
· Investigadors de set països europeus, liderats per Eurecat, utilitzen les instal·lacions de l’antiga estació de Ferrocarrils per posar-hi en pràctica l’ús de vehicles aeris no tripulats
· Des de la seva reconversió en un centre de desenvolupament ferroviari, FGC aprofita les instal·lacions de l’estació de Sabadell Rambla per a la formació pràctica de personal en situacions d’emergències
L’equip d’investigadors fent proves amb drons al túnel de Ferrocarrils L’Espai Sabadell Rambla de Ferrocarrils, ubicat a l’antiga estació de Sabadell Rambla d’FGC, ha acollit avui una jornada de proves en matèria d’inspeccions ferroviàries amb drons, organitzada pel centre tecnològic Eurecat, dins del consorci Aero-Train. La posada a prova de vehicles aeris no tripulats representa un nou ús per a aquesta antiga estació, que FGC va reconvertir l’any 2017 en un centre de desenvolupament professional ferroviari, per tal d’aprofitar-ne les instal·lacions per entrenar equips en la gestió d’emergències ferroviàries.
La jornada s’ha celebrat en el marc d’una setmana de proves organitzada per Eurecat, en la qual investigadors provinents de set països europeus han desenvolupat un projecte per utilitzar drons per a treballs en altura, com són la revisió de l’estat d’instal·lacions ferroviàries. L’objectiu és reduir els riscos i costos associats als treballs en alçada i en espais confinats i, alhora, agilitzar les inspeccions i incrementar-ne la qualitat.
D’aquesta manera, els impulsors del projecte han pogut posar a la pràctica els avenços d’aquests drons fent-los sobrevolar per les andanes i les vies de l’antiga estació, així com per l’interior del túnel que hi dona accés.
El director d’FGC Operadora, Oriol Juncadella, ressalta la singularitat de l’Espai Sabadell Rambla, que permet fer pràctiques com les d’avui com si fos una estació convencional. “Amb això introduïm una visió innovadora de la formació i capacitació de les persones”, destaca Juncadella, “especialment en aquelles tasques que requereixen posar el professional en una situació el més semblant possible a la realitat. En aquest cas, un espai amb vies, andanes, trens, la senyalització, la megafonia, el túnel, etc”. Tal i com afegeix, amb la reconversió de l’antiga estació en un centre professional, “aprofitem la infraestructura existent per fer formació pràctica i evitem l’existència d’una estació en desús en ple centre de Sabadell”.
Per la seva banda, el responsable de la línia de Robòtica Aèria d’Eurecat, Julián Cayero, destaca la importància del projecte: “Cada dia són més les aplicacions resoltes pels drons, però normalment aquestes aeronaus s’utilitzen d’una forma passiva, pilotades i com a mitjà per dotar de capacitats de moviment tridimensional a càmeres i altres sensors, per la qual cosa és clau avançar cap a desenvolupaments més avançats”. Durant aquesta setmana, els investigadors també han dut a terme una part del projecte a la seu d’Eurecat de Cerdanyola del Vallès.
L’espai ha format més de 700 integrants de la plantilla de Ferrocarrils
El Centre de Desenvolupament Professional Ferroviari d’FGC es va inaugurar l’any 2017 aprofitant les instal·lacions de l’antiga estació de Sabadell Rambla, que va quedar en desús amb el perllongament de Sabadell. Des de llavors, aquest renovat espai serveix perquè tant el personal d’FGC com tots aquells cossos vinculats a la gestió de la seguretat i protecció civil puguin posar en pràctica situacions d’emergències ferroviàries.
Durant aquests anys, l’antiga estació ha acollit les pràctiques en situacions d’emergències de més de 700 treballadors i treballadores de l’àrea de Producció d’FGC Operadora, com ara maquinistes i agents d’estació, dins del pla de formació interna de l’empresa. Les instal·lacions també s’utilitzen per a la pràctica de tasques de senyalització del personal de manteniment d’FGC.
A més, també hi han fet pràctiques cossos d’emergències com els Bombers de la Generalitat, el Sistema d’Emergències Mèdiques i els Mossos d’Esquadra. En concret, l’any passat, el 2022, l’Espai Sabadell Rambla va acollir les pràctiques d’uns 300 membres dels Departaments d’Interior i de Salut. En total, al llarg del 2022, va tenir activitat formativa durant 165 dies laborables.
La posada en pràctica de drons realitzada avui per Eurecat representa un nou tipus d’activitat a aquest espai de Ferrocarrils.
El perllongament de Sabadell
L’estació de Sabadell Rambla va deixar de prestar servei l’any 2016, quan es va inaugurar la primera fase del perllongament de Sabadell, amb dues noves estacions, Can Feu–Gràcia i Sabadell Plaça Major, i un nou túnel d’1,5 km que va substituir el traçat fins a Sabadell-Rambla i va permetre un accés millor al centre de la ciutat. Posteriorment, la línia es va ampliar amb la construcció de la segona fase, inaugurada el juliol de 2017, amb 4 km de túnel i tres noves estacions: La Creu Alta, Sabadell Nord i Sabadell Parc del Nord.
6 de juliol de 2023