Capella: “Necessitem un sistema ferroviari integral i intermodal propi de Catalunya i gestionat des de Catalunya”
· La consellera de Territori visita l’estació de Volpelleres d’FGC, on la Generalitat construirà un intercanviador ferroviari que connectarà amb l’estació de Sant Cugat Coll Favà de Renfe
· El segon, previst també en les encomanes de gestió, és el que el Govern executarà per a facilitar l’intercanvi entre les estacions d’Hospital General i Rubí Can Vallhonrat
· “Volem el traspàs total del servei: Tots els trens i totes les vies i per això en aquest cas assumim la responsabilitat de connectar les xarxes existents”, ha reivindicat
La consellera Capella avui al pont de l’estació de Volpelleres, on s’encreuen les línies d’FGC i de Renfe.
Els dos nous intercanviadors ferroviaris que la Generalitat construirà al Vallès Occidental permetran millorar les comunicacions amb transport públic entre les línies S1 i S2 del Metro del Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) amb la línia R8 de Rodalies de Catalunya. La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha visitat avui l’estació de Volpelleres d’FGC, on la Generalitat executarà un nou intercanviador que connectarà amb l’estació de Sant Cugat Coll Favà de Renfe. El segon intercanviador serà el que permetrà enllaçar l’estació d’Hospital General d’FGC amb la de Rubí Can Vallhonrat de Renfe.
El protocol signat divendres passat entre la Generalitat i l’Estat preveu que el Govern, previ estudi d’Adif coordinat amb la Generalitat, redacti el projecte i executi les obres amb un cost de 20 milions d’euros que transferirà l’Estat. “El Govern desenvoluparà de manera més eficaç aquestes actuacions i complirà amb els objectius de millora de la mobilitat a l’entorn”, ha destacat Capella des de Volpelleres. En aquest cas, a més, ha recordat que es tracta d’una actuació “llargament reivindicada des del Govern, els governs locals i el teixit social del Vallès” i que generarà “grans beneficis en la mobilitat interna” de la comarca.
“A Volpelleres s’evidencia el despropòsit que haurem d’arreglar – ha denunciat la consellera de Territori -: L’Estat va situar l’estació sense tenir en compte la seva futura relació amb l’estació d’FGC, desaprofitant una gran oportunitat. Aquesta manca de planificació demostra que l’abandonament històric a Rodalies va més enllà d’un aspecte econòmic i arriba a la pròpia atenció a la resta d’infraestructures i serveis de transport públic. Una manca de planificació que ha comportat un perjudici econòmic i sobretot un perjudici a la qualitat de vida de milers de persones”.
Capella, a Volpelleres.
Capella ha reivindicat la voluntat del Govern de disposar d’un “sistema ferroviari integral i intermodal propi de Catalunya i gestionat des de Catalunya. Volem el traspàs total del servei: Tots els trens i totes les vies. Per això en aquest cas assumim la responsabilitat de connectar les xarxes existents”.
El que permetrà desencallar definitivament la construcció d’aquests dos nous intercanviadors, així com la resta d’actuacions previstes en el protocol, però, serà la signatura dels convenis i la transferència dels diners per part de l’Estat. Per això, la titular de Territori ha reclamat accelerar la signatura: “Ja hem fet arribar al Ministeri la proposta de redacció dels acords. El Govern de Catalunya ha complert. Ara cal que el Ministeri compleixi amb el seu compromís”.
Aquests dos nous intercanviadors han estat previstos ens els Plans directors d’infraestructures del 2001-2010, també en el del 2011-2020 i en el 2021-2030, així com en el Pla Territorial Metropolità i en els diferents Plans de Rodalies (2008-2015 i 2020-2030) i ara, finalment, s’executaran gràcies al protocol de les encomanes de gestió. Amb els nous intercanviadors es millorarà la mobilitat transversal i interna entre el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Baix Llobregat, ampliant la quota modal del transport públic.