TMB està instal·lant 4.500 càmeres de videovigilància per a tota la flota d’autobusos

7 de setembre del 2022
Una vegada ha finalitzat la prova pilot, són 170 els busos amb les noves càmeres i està previst que durant el 2023 s’acabi el desplegament a tota la flota de bus com a un nou element per a la seguretat dels usuaris i les usuàries, així com per analitzar els nivells d’ocupació i millorar la gestió del servei

170 autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ja porten les noves càmeres de videovigilància que permeten gravar en temps real, en un pas més de l’entitat per millorar la seguretat del passatge i en el marc de la seva lluita contra la LGTBI-fòbia i l’assetjament sexual. Els properes mesos es continuarà amb la instal·lació de càmeres fins arribar a un total de 4.500 per cobrir tota la flota de bus de TMB abans de que finalitzi l’any 2023.

Actualment, per fer la prova pilot, estan operatives les càmeres de 10 autobusos. Així, des del Centre de Control de Seguretat de Bus ja es poden visualitzar en temps real les imatges de l’interior del bus així com descarregar al moment qualsevol de les gravacions. En tots els casos i per tal de complir amb la normativa legal en aquest àmbit, les imatges enregistrades es guarden un màxim de 30 dies.

La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha afirmat que aquest nou sistema farà del bus “un espai més segur” i suposa “seguir amb la tolerància zero davant les agressions al transport públic”. A més, Bonet ha destacat la innovació tecnològica que comporta aquest sistema i que permetrà “millorar la col·laboració amb les forces de seguretat quan sigui necessari”.

Amb aquest nou sistema es vol donar un salt qualitatiu per reforçar la seguretat tant pel personal de conducció com pel passatge. Es busca dissuadir o disposar de proves per denunciar possibles delictes (agressions, assetjaments, robatoris, accidents…). Alhora, les càmeres contribuiran a l’anàlisi dels nivells d’ocupació per millorar el servei. La instal·lació d’aquest sistema suposa en xifres 4.500 càmeres de videovigilància en tota la flota. En cada vehicle poden haver-hi entre 2 i 7 càmeres depenent del tipus del bus, de manera que es puguin gravar tots els espais del vehicle.

Cal recordar que a la xarxa de metro, TMB ja compta amb 2.908 càmeres dins dels trens, amb la previsió que tots en tinguin a l’any 2025, a més de les 5.576 càmeres en instal·lacions fixes a la xarxa, fins a tenir a dia d’avui 8.484 càmeres a tot el metro (entre trens i estacions).

Tolerància zero
Des de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) seguim fomentant tot tipus d’accions contra qualsevol manifestació de violència sexista o LGTBI-fòbica. De fet, el Pla Estratègic TMB 2025 preveu diverses accions (algunes ja iniciades) en aquesta línia i per una tolerància zero amb la discriminació i l’assetjament al transport públic.

Aquesta nova iniciativa s’emmarca en les polítiques de responsabilitat social de TMB, un referent internacional en la lluita contra les agressions sexuals i la LGTBI-fòbia, com demostra el recentment atorgat premi per la Unió Internacional del Transport (UITP) a la Diversitat, inclusió i igualtat de gènere.

TMB és pionera en protocols de prevenció, detecció i intervenció contra l’LGTBI-fòbia i contra l’assetjament sexual i per raó de gènere a les xarxes de metro i autobús. Protocols que han comptat amb la col·laboració d’entitats de l’àmbit de les dones i de l’espai LGTBI, com l’Observatori contra l’Homofòbia, a més del suport d’institucions com la Diputació de Barcelona, des de l’àrea Cohesió Social, Ciutadania i Benestar.

Així mateix, es continuaran llançant campanyes de sensibilització per combatre les conductes incíviques, orientades a l’apoderament de les víctimes i a l’advertiment a les persones agressores sobre les conseqüències dels seus actes, així com per generar coresponsabilitat de tothom envers aquesta matèria.

Licitació i adjudicació
El projecte forma part del contracte de licitació amb l’empresa Grupo Mecánica del Vuelo Sistemas S.A.U. (GMV) per a la instal·lació de sistemes d’informació i videovigilància a bord del bus amb l’objectiu de renovar l’actual sistema d’informació, donar informació en línia i actualitzada en temps real i disposar d’un sistema de videovigilància embarcada al bus i integrada des del Centre de Control de Bus. Tot el projecte té un pressupost de 12 M € i compta amb fons provinents del Pla NextGenerationEU inclòs en el Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la UE per impulsar les economies i recuperar-se de les conseqüències de la pandèmia.