La maquinista de Renfe Rosalina Reyes, que es va iniciar a Rodalies de Catalunya, premi de la revista IRJ a la Ferroviària de l’Any

La revista inclou una entrevista amb la premiada en el seu número de juny
· El premi reconeix a dones que destaquin per “el seu lideratge, visió, innovació i assoliments en la indústria ferroviària mundial”
· Rosalina es va treure la llicència de conducció a l’Escola Tècnic-Professional a l’Hospitalet de Llobregat i va ser maquinista a Rodalies de Catalunya

Barcelona, 1 de juny de 2022 (Renfe)
La maquinista de Renfe Rosalina Reyes Gea ha estat distingida per la revista International Railway Journal (IRJ) com a Ferroviària de l’Any, pel seu “treball de formació de maquinistes a l’Aràbia Saudita, en el que constitueix un projecte innovador per al país i el seu sistema ferroviari”.

IRJ, una de les revistes més prestigioses del sector en el panorama internacional, ha llançat aquesta primera edició del Women in Rail Awards (denominació oficial del guardó) per a premiar anualment a 12 dones que destaquin per “el seu lideratge, visió, innovació i assoliments en la indústria ferroviària mundial”.

Segons afirma el director de la publicació, Kevin Smith, “la indústria del ferrocarril està fent molts esforços per tancar la tradicional bretxa de gènere existent. Gràcies a això, moltes companyies s’estan beneficiant de tenir una força laboral més diversa. IRJ vol, amb aquest premi, posar el focus en els assoliments individuals de moltes dones, que d’aquesta manera serveixen d’inspiració a les altres”.

De Rodalies de Catalunya a l’Alta Velocitat, passant per Mercaderies
Rosalina Reyes, llicenciada en Ciències Físiques i Màster en Òptica i Làser en la seva Cuba natal, es va matricular en 2008 en el curs de maquinista, que Renfe convocava per segona vegada en format obert, a l’Escola Tècnic-Professional de l’Hospitalet de Llobregat. De 75 alumnes, només cinc eren dones. En 2010 va ingressar en la companyia per conduir trens de Rodalies de Catalunya.

Dos anys més tard, es va traslladar a Madrid per formar part de la plantilla de Mercaderies i, posteriorment, es va incorporar a la Direcció de Viatgers, on s’ha posat als comandaments dels trens d’alta velocitat i llarga distància en els corredors Nord i Nord-est.

Durant la seva estada a l’Aràbia Saudita ha estat formadora de maquinistes per al Projecte Haramain, que opera la línia d’alta velocitat que uneix les ciutats santes de la Meca i Medina.

El repte de l’Aràbia Saudita
El número de juny del International Railway Journal, on s’anuncien les candidates premiades, inclou una entrevista amb la maquinista de Renfe, en la qual, respecte a la seva experiència com a formadora a l’Aràbia Saudita, assegura que “els estudiants van ser joves amb gran entusiasme pel seu treball. El meu major repte va ser transferir-los tota la meva experiència de la forma més adequada, sense distreure’ls durant la conducció”.

A l’entrevista, Reyes es refereix també a la contractació de 30 dones, que seran les primeres maquinistes de la història del país, s’hi van presentar 28.000 candidates: “Moltes d’elles formaven ja part de la plantilla de Renfe, com a tripulació a bord i personal comercial. Potser la meva major contribució va ser demostrar-los que també elles poden ser maquinistes d’alta velocitat a l’Aràbia Saudita, igual que qualsevol home”.