Les obres de desviament de serveis de la connexió de les línies del Vallès i Llobregat-Anoia d’FGC començaran aquest juny

· Els treballs previs per a la prolongació de la línia entre les estacions de Plaça Espanya i Gràcia comptaran amb un pressupost de 6,4 MEUR
· Es preveu licitar l’obra civil del túnel i les estacions aquesta tardor
· L’actuació millorarà la intermodalitat i la cobertura del sistema de transport públic en l’interior de Barcelona i les comunicacions de la regió metropolitana

16/05/2022
El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha adjudicat, per un import de 6,4 MEUR, el desviament dels serveis afectats en el marc de la connexió de les línies Llobregat – Anoia i del Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), a Barcelona. Es preveu que aquests treballs comencin aquest juny i tinguin una durada de 14 mesos.

Aquests treballs consisteixen en el desviament dels serveis –xarxa d’aigua, de sanejament, telefonia, cable, gas o electricitat– que es veuen afectats per l’execució de les obres previstes per a perllongar la línia des de plaça Espanya fins enllaçar amb la línia del Vallès d’FGC, a l’estació de Gràcia. Aquesta obra comportarà la construcció de 4 quilòmetres nous de túnel i de tres noves estacions, així com la remodelació de l’estació de Plaça Espanya.

Les reposicions de serveis abasten tres àmbits: a la Gran Via de les Corts Catalanes entre el carrer de Llançà i el carrer de Vilamarí, on s’ubicarà el pou d’atac de la tuneladora que perforarà el túnel; la futura estació d’Hospital Clínic; i la nova estació de Gràcia.

Més cobertura en transport públic
El perllongament de la línia Llobregat-Anoia millorarà i ampliarà la cobertura en transport públic a la Nova Esquerra de l’Eixample, en una zona densament poblada que, a més, compta amb diversos equipaments de rellevància (com l’Hospital Clínic o l’Escola Industrial). També afavorirà la connectivitat ferroviària del districte de Gràcia i incrementarà la intermodalitat, ja que les noves estacions facilitaran l’intercanvi amb l’L5, el tramvia –que ara finalitza a la Plaça Francesc Macià sense connexió ferroviària– i altres línies d’FGC.

Aquesta actuació permetrà connectar les línies Llobregat-Anoia i Barcelona-Vallès i els usuaris de la línia Llobregat-Anoia d’FGC tindran un accés més directe cap al centre de la ciutat, quan ara han de fer transbordament amb metro (L1 o L3). El projecte pretén augmentar els usuaris en transport públic i reduir l’ús del vehicle privat i, d’aquesta manera, contribuir a la descarbonització de la mobilitat.

Amb una inversió total estimada en 430 MEUR, la prolongació d’aquesta línia constarà d’un túnel que s’executarà mitjançant tuneladora. L’obra comprèn quatre estacions adaptades a persones amb la mobilitat reduïda, tres de les quals seran de nova construcció:
· Hospital Clínic, al carrer d’Urgell, entre Rosselló i Còrsega, que permetrà l’intercanvi amb l’L5 del metro
· Francesc Macià, al carrer d’Urgell entre Buenos Aires i la plaça F. Macià, que facilitarà l’intercanvi amb el Trambaix
· Gràcia, a Travessera de Gràcia, entre Balmes i Via Augusta, que connectarà amb la línia d’FGC Barcelona-Vallès
· Plaça Espanya, que comportarà la remodelació del vestíbul de l’estació d’FGC existent i de l’intercanviador amb l’L1 i l’L3 de metro.

Actualment, està en redacció el projecte constructiu corresponent a l’obra civil del túnel i de les estacions i s’ha impulsat la redacció dels projectes d’arquitectura i instal·lacions. Es preveu licitar l’obra civil aquesta tardor i que pugui començar l’estiu de 2023. En paral·lel, es redactarà el projecte i es programaran les obres d’arquitectura de les estacions i d’instal·lacions.