Ferrocarrils dona el tret de sortida a la segona edició dels Pressupostos Participatius

· El personal i les persones usuàries d’FGC tornaran a decidir en què s’inverteix una part del pressupost per millorar la gestió interna i el vservei que s’ofereix a la ciutadania
· L’import que es dedicarà al procés participatiu supera els 662.000 euros
· La majoria dels projectes que es van escollir en la primera edició ja s’han executat

En aquesta edició les persones usuàries també podran fer propostes de millora.
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha obert avui el període perquè el personal de la companyia i la ciutadania puguin participar en la segona edició dels Pressupostos Participatius. Fins al dia 30 d’abril, tant les persones que treballen a Ferrocarrils com les persones usuàries podran presentar, a través del portal de participació ciutadana de la Generalitat de Catalunya, les seves propostes per destinar una part del pressupost d’inversió de la companyia.

En aquesta segona edició, Ferrocarrils ha incrementat l’import que es destinarà a l’execució de les propostes que surtin escollides. Concretament, s’invertiran 662.899 euros, el que representa un 0,5% del pressupost anual d’inversió d’FGC, distribuïts en inversions tant en l’àmbit del ferrocarril com en el de turisme. En el procés es poden presentar projectes de dos tipus: d’àmbit intern de Ferrocarrils, amb una incidència directa en el personal, completant l’objectiu de l’Agenda Estratègica de Ferrocarrils, i propostes d’àmbit extern, per executar millores en el servei que ofereix la companyia a la ciutadania.

Tal com explica la directora d’Organització i Persones de Ferrocarrils, Juliana Vilert, “els Pressupostos Participatius són un exemple de l’activisme amb el que volem involucrar totes les persones d’FGC, en aquest cas, perquè s’impliquin, siguin protagonistes, i preguin part en la presa de decisions sobre en quins projectes hem de destinar una part de la inversió de la companyia el 2002”. És en aquesta línia de foment de la participació i del lideratge que, com a novetat d’enguany, s’ha obert la possibilitat que la ciutadania presenti propostes d’àmbit extern, a diferència de la primera edició on només va poder votar els projectes.

“L’any passat només era el personal de Ferrocarrils qui podia presentar les propostes. Enguany, involucrem també les persones usuàries en aquesta fase. Volem que també reflexionin sobre les necessitats que detecten en el servei que oferim i puguin fer propostes per millorar-lo. És un pas més en la implicació i la suma de talent de totes les persones que formen Ferrocarrils”, afegeix Vilert.

Un cop es tanqui el període de presentació de propostes seguirà la fase de validació on una comissió tècnica decidirà, d’entre les propostes rebudes, quines compleixen els requisits establerts i passen a la fase de votació que s’obrirà el mes de setembre.

Conegudes les propostes guanyadores, els tràmits per poder dur a terme la seva execució s’iniciaran el mes de novembre.

Les propostes més votades de la primera edició
En la primera edició dels Pressupostos Participatius es van sotmetre a votació 23 projectes, van votar més de 400 persones i es van escollir 13 projectes per destinar una part del pressupost, concretament una partida de 300.000 euros que s’ha destinat, entre d’altres, a millores als centres de treball de Sarrià, Rubí i Martorell, actuacions en diferents estacions de la xarxa d’FGC o a nous sistemes de comunicació de servei amb les persones usuàries.

S’ha executat la millora d’un pas per a persones amb mobilitat reduïda a l’estació de Balaguer.

Complint amb el compromís adquirit, actualment, 10 d’aquestes 13 propostes ja s’han executat. Les tres propostes que queden estaran enllestides properament. A l’enllaç podeu veure un vídeo amb imatges de les propostes executades.

01 d’abril de 2022