El president de Renfe ha visitat la maqueta dels futurs trens de gran capacitat que fabricarà Stadler

Durant aquest matí a l’Estudi Ferran Sendra
· El contracte entre ambdues empreses contempla la compra de 59 trens per un import de 998 milions d’euros
· Aquesta compra forma part del pla per a la renovació de la flota de trens per garantir la qualitat i millora dels Serveis Públics

Cornellà, 25 d’abril de 2022 (Renfe).
El president de Renfe, Isaías Táboas, acompanyat pel president de Stadler, Íñigo Parra, ha supervisat la maqueta dels trens de gran capacitat que fabricarà l’empresa Stadler Rail València.

Durant la visita, que també ha comptat amb la presència de la directora de Rodalies de Catalunya, Mayte Castillo, els assistents han pogut observar maquetes a escala 1:1 d’un cotxe senzill, un de doble pis, una cabina de conducció i un passeig pel tren mitjançant realitat virtual.

Al juliol de l’any passat, Renfe i Stadler van firmar el contracte per a la compra de 59 trens de gran capacitat, per import de 998 milions d’euros.

El contracte amb Stadler, l’adjudicació del qual va ser aprovada pel Consell d’Administració de Renfe el passat mes de març, contempla la fabricació de 24 trens de 100 metres de longitud, i 35 trens de 200 metres cadascun. Així mateix, inclou les peces de parc, el magatzem inicial de recanvis i els seus utillatges, i el manteniment durant 15 anys.

Stadler estima que el contracte amb Renfe per a la fabricació d’aquests 59 trens a la planta d’Albuixech (València) crearà uns 500 llocs de treball directes.

Els nous trens tenen una capacitat d’almenys 900 places cadascun d’ells (un 20% més que els actuals Cívia). A més, minimitzaran el temps de baixada i pujada de viatgers mitjançant un avançat disseny amb un mínim de 10 portes i vestíbuls amplis.

Així mateix, tots ells seran totalment accessibles per facilitar el viatge de persones amb mobilitat reduïda, i disposaran de connexió wifi i zones per a bicicletes i cotxets infantils.

Aquesta operació forma part del Pla de Renovació de flota posat en marxa per Renfe el 2019, amb l’objectiu de garantir la qualitat i millora dels Serveis Públics durant els pròxims anys, i que suposarà la renovació del 50% d’aquests trens.

Renfe està realitzant l’esforç inversor més gran de les darreres dècades en la compra de material rodant per contribuir a l’impuls de la recuperació econòmica, amb inversions que ronden en el seu conjunt els 4.000 milions d’euros i que generaran al voltant de 52.000 nous llocs de treball.

Rejoveniment del parc ferroviari
L’adquisició d’aquests trens permet atendre les previsibles necessitats de rejoveniment de la flota, amb l’increment de la fiabilitat i reducció de les incidències, l’augment de l’eficiència energètica, així com l’adequació a les obligacions d’implantació de l’accessibilitat i l’increment de la seguretat en el sistema ferroviari.

Vídeo de Renfe de la visita a la maqueta