Ferrocarrils rep el 1er premi Women in Rail per la lluita contra l’assetjament al transport públic que atorga el sector ferroviari europeu amb el suport de la Comissió Europea

• El guardó és un reconeixement als plans que realitza FGC per erradicar l’assetjament sexual al transport públic, tant a nivell intern d’empresa com entre les persones usuàries
• La lluita contra l’assetjament és un dels eixos del Pla d’Igualtat de Ferrocarrils i de l’Estratègia d’Activisme de Ferrocarrils

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha rebut avui el premi Women in Rail, en la categoria de millor iniciativa contra l’assetjament, que atorga per primera vegada la Community of European Railway and Infrastructure Companies amb el suport de la plataforma Women in Transport de la Comissió Europea. El guardó reconeix les accions realitzades per l’empresa contra l’assetjament en el lloc de treball i/o a les estacions o a l’interior dels trens. El premi l’han recollit avui a Brussel·les la directora d’Organització i Persones de Ferrocarrils, Juliana Vilert i el director de Planificació Estratègica i Prospectiva d’FGC, Carles Casas, juntament amb dues persones treballadores de Ferrocarrils, Eva Barbero i Samuel Guerra, que són personal de referència del protocol per a la prevenció i l’actuació contra l’assetjament sexual i per raó de gènere d’FGC.
“Abordar l’assetjament sexual en l’àmbit del transport públic i en les empreses de transport requereix d’un enfocament múltiple, transversal i integral que nosaltres hem dut a terme amb la complicitat i el lideratge de tot el personal d’FGC. No es tracta només de promoure campanyes específiques contra l’assetjament sexual sinó d’aconseguir la seva erradicació a través d’un pla integral que hem estructurat tant a nivell intern com extern”, explica la presidenta de Ferrocarrils, Marta Subirà.

FGC treballa contra l’assetjament sexual en el marc del seu Pla d’Igualtat 2018-2022 i de l’Estratègia d’Activisme, que defineix FGC com una empresa feminista i es compromet a avançar en la igualtat efectiva dins de la companyia amb l’objectiu d’esdevenir una empresa paritària l’any 2025. A nivell intern, s’han dut a terme diverses accions per promoure una cultura inclusiva i sensibilitzar el personal per combatre l’assetjament sexual i de gènere:
• Actualització del protocol per a la prevenció i l’actuació contra l’assetjament sexual i la discriminació per raó de gènere, incloses les persones de referència que han cursat formació universitària en aquest àmbit.

Comunicació i difusió d’aquest protocol entre el personal.
• Campanyes de sensibilització i conscienciació sobre l’assetjament sexual o per raó de gènere en el lloc de treball.
• Formació de més de 600 treballadors, concretament conductors i agents d’estació, en matèria d’assetjament sexual en l’àmbit laboral.
• Actualment s’està duent a terme una formació de sensibilització en igualtat per a tot el personal de les àrees de manteniment ferroviari i de material rodant: en total 331 persones (323 homes i 8 dones).

En l’àmbit de les persones usuàries, FGC ha dut a terme una auditoria de seguretat amb perspectiva de gènere per analitzar diferents aspectes de la seguretat a les estacions: entorn visible, entorn senyalitzat, entorn de vida, entorn monitoritzat, entorn equipat i entorn comunitari. Va incloure l’anàlisi de 4 estacions de diferents tipus, 62 hores d’observació i 17 entrevistes amb el personal de l’estació. Després d’aquesta auditoria, FGC ha realitzat una sèrie d’accions que han contribuït a millorar la seguretat real i percebuda dels usuaris, així com a fomentar la inclusió.
Concretament:
• Implementació d’una funció específica dins l’App d’FGC per denunciar l’assetjament sexual. Amb aquesta App, les queixes es reben en temps real i es gestionen ràpidament per protegir les persones usuàries.
• Campanyes de tolerància zero contra les situacions d’assetjament al transport públic.
• Millora de la il·luminació a totes les estacions.
• Nous mapes d’àrea que proporcionen més informació per a facilitar canvis modals segurs i l’accés a la pròpia estació.
• Canvis en els pictogrames de seients reservats per evitar estereotips de gènere.
• Millora de la visibilitat dels Punts d’Informació i Emergències de l’estació.

A més, Ferrocarrils ha format més de 600 treballadors per aprendre a identificar situacions abusives i d’assetjament i a saber actuar, en col·laboració amb la Direcció General d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior. I, cada any, llança diverses campanyes de comunicació contra l’assetjament sexual i la LGTBIfòbia.

Els premis Women in Rail reconeixen la tasca que realitzen les empreses, organitzacions i particulars en favor de la promoció de les dones al ferrocarril i estan dirigits a qualsevol equip, empresa, organització o persona del sector ferroviari que s’hagi distingit en alguna de les quatre categories premiades: millor empresa (on Ferrocarrils també ha quedat finalista), premi que ha guanyat l’alemanya Deutsche Bahn; millor iniciativa contra l’assetjament, de Ferrocarrils; millor iniciativa per a la inclusió en el lloc de treball, que ha recaigut en la francesa SNCF; i el premi Rising Star, de reconeixement a una directiva que hagi liderat accions concretes en favor de la promoció de la dona en el sector, la diversitat i la inclusió, que ha sigut per a Irish Rail.
Video de la presidenta de Ferrocarrils.
8 de març de 2022