Renfe implementa sistemes d’intel·ligència artificial als equips de videovigilància de 110 estacions de Rodalies

Projecte ‘Renfe Smart Security Station’ (RS3)
· El nou sistema permet recopilar i processar de forma anònima i automatitzada milers de dades de les estacions de rodalia i incloure’ls en un quadre de comandament únic
· Amb un pressupost de 8,7 milions d’euros, aquesta iniciativa suposa un compromís de l’operadora amb la seguretat i la transformació digital

Barcelona, 8 de febrer de 2022
Renfe ha posat en marxa la digitalització dels sistemes de seguretat de 110 estacions de Rodalies per recopilar i processar de forma anònima i automatitzada milers de dades a través del sistema CTTV de cada estació i integrar-los en un quadre de comandament únic. L’objectiu és millorar la seguretat i experiència del client, sempre des del compliment estricte de la normativa de protecció de dades.

El projecte ‘Renfe Smart Security Station’ (RS3) per a les estacions de Rodalies de Catalunya, que compta amb un pressupost de 8,7 milions d’euros i que ha estat finançat amb fons de la Unió Europea, va començar a finals de l’any passat i està previst que culmini el 2024. Durant aquest temps, se substituiran les càmeres de seguretat analògiques per càmeres IP, que permetran compartir la informació recollida a través del sistema CTTV en un sistema de videoanalítica integrat.

Així mateix, el projecte RS3 preveu la instal·lació de servidors de darrera generació i la renovació de sistemes operatius, instal·lacions i elements digitals de les estacions de Rodalies. També preveu la instal·lació de sondes de ciberseguretat per al monitoratge, control i anàlisi d’aquestes. L’objectiu final és augmentar els nivells de seguretat digital i de ciberseguretat.

El nou sistema permetrà a la seguretat de la companyia prendre millors decisions, gràcies al quadre de comandament integrat amb dades en temps real.

Gràcies a aquest sistema intel·ligent de seguretat, es podrà conèixer què està passant a les estacions de Rodalies de Catalunya en temps real. A tall d’exemple, mitjançant l’anàlisi de l’afluència, en cas que sigui necessari, es podrà adreçar més personal a les estacions que ho necessitin a cada moment. També es podran detectar, de manera automatitzada, incidents relacionats amb la seguretat, com caigudes de persones i objectes a les vies, incendis, actes vandàlics o el frau en l’accés als serveis.

Algoritmes d’intel·ligència artificial
El sistema RS3 recopila imatges de les estacions que s’integren en un sistema de videoanalítica, on es processen i analitzen amb algoritmes d’intel·ligència artificial. Posteriorment, les imatges tractades són eliminades del sistema en qüestió de mil·lisegons. Per a implementar aquestes solucions, Renfe ha contractat empreses punteres en tecnologies d’analítica i intel·ligència d’imatges, entre les quals es troba imotion Analytics, una de les start ups accelerades amb el nostre programa d’innovació TrenLab.

Aquest projecte contempla la instal·lació de dispositius per a la posada en marxa d’un circuit tancat de CTTV i d’un sistema d’analítica de vídeo intel·ligent. A més, aquests dispositius aniran acompanyats de sistemes de control d’accessos, equipaments de control elèctric o elements de comunicació per a la connexió dels diferents equips IP, entre altres instal·lacions.

Durant 2021 ja es va començar la planificació i execució d’instal·lacions en un total de 22 estacions de rodalia de Barcelona. I el 2022 està previst que aquesta millora s’implanti en 43 estacions més. Per al 2023, finalment, se’n beneficiaran 45 estacions més de tota la xarxa de Rodalies.

Renfe video3.tracking torno abierto.mp4