Ferrocarrils inicia les obres de rehabilitació i millora de l’estructura de l’estació de Gràcia

03/02/2022
· Els treballs, que duraran sis mesos, consisteixen en la millora de les estructures de formigó afectades pel pas del temps i especialment per les humitats d’aquesta estació de la línia Barcelona-Vallès
· Aquesta actuació s’emmarca en la política d’FGC de renovació i millora constant de les seves infraestructures per garantir un servei de qualitat

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha iniciat les obres de rehabilitació de l’estructura de l’estació de Gràcia, a la línia Barcelona-Vallès. Els treballs, amb un pressupost d’1.046.000 euros i un termini d’execució de sis mesos, consisteixen bàsicament en la millora de les estructures de formigó afectades pel pas del temps i especialment per l’afecció de l’aigua provinent de l’exterior. Aquesta actuació permet assegurar el correcte manteniment de l’estructura i allargar-ne la durabilitat en una estació que data dels anys 20 del segle passat.

L’estació de Gràcia està ubicada sota la Via Augusta i la plaça de Gal·la Placídia de Barcelona. Actualment té quatre vies, amb dues andanes situades entre les dues vies laterals i les dues centrals. Des de la seva construcció, s’han dut a terme diverses obres de remodelació, la darrera l’any 2013, quan s’hi van instal·lar ascensors i escales mecàniques per fer-la accessible per a persones amb mobilitat reduïda, es van ampliar les andanes i se’n va modernitzar l’aspecte interior.

L’estructura de l’estació està formada per murs, pilars i voltes de formigó armat, que presenten algunes patologies. Alguns pilars ubicats a les andanes presenten danys en el formigó. També a les voltes del sostre de l’estació hi ha pèrdua del recobriment de formigó així com afecció en les armadures. En aquest sentit, se sanejaran les superfícies, es protegirà i reforçarà l’acer estructural, es repararà el formigó amb morter d’alta resistència i s’aplicarà un revestiment de pintura per protegir el formigó i evitar la carbonatació.

Els treballs es realitzen en horari nocturn per no afectar el servei de la línia Barcelona-Vallès.

Per l’estació de Gràcia, que és l’estació de bifurcació de la branca d’Av. Tibidabo, hi circulen els trens de les línies L6, L7, S1, S2, S5, S6 i S7. Té una demanda anual aproximada de 3,6 milions d’usuaris (dades 2019 prepandèmia).

Aquests treballs s’emmarquen dins del conjunt d’actuacions que du a terme Ferrocarrils de manteniment de les seves instal·lacions per millorar el confort de les persones usuàries i garantir un servei de qualitat.