Barcelona, primera ciutat de l’Estat espanyol on el bitllet senzill de bus es paga amb targeta bancària com a alternativa a l’efectiu

31 de gener del 2022
· El sistema, apte també per a telèfons i rellotges intel·ligents, facilita l’accés dels usuaris esporàdics al transport públic, evita contactes i agilitza el servei

El pagament i validació del bitllet senzill d’autobús amb targeta bancària està disponible des d’aquest gener a totes les línies regulars de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) un cop finalitzada la instal·lació dels lectors EMV a la flota. Culmina així el projecte impulsat juntament amb l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) per proporcionar una alternativa fàcil, pràctica i segura als pagaments en efectiu a bord dels vehicles.

Barcelona es converteix així en la primera ciutat de l’Estat espanyol on va desaparèixer durant els primers mesos de la pandèmia el pagament amb diners i ara ofereix el servei de compra electrònica del bitllet senzill a tota la xarxa de bus.

El sistema admet pagaments amb targetes contactless de dèbit i de crèdit de les principals marques així com els dispositius mòbils en què puguin estar integrades, com ara telèfons i rellotges intel·ligents. En el moment de pujar a l’autobús n’hi ha prou d’acostar la targeta o el dispositiu al lector EMV (Europay Mastercard Visa) —situat al costat del lloc de conducció—, que capta les dades i gestiona la compra del bitllet senzill a través de la passarel·la de pagament. La transacció electrònica és alhora la prova que es disposa de títol vàlid en cas d’una inspecció de bitllets, ja que el terminal d’inspecció hi té accés, de manera que no és necessari el tiquet.

Sense gestions prèvies
El pagament amb targeta bancària suposa donar més facilitats per a l’accés a l’autobús a les persones que no en són usuàries habituals, hi pugen sense una targeta o abonament integrat i esperen comprar a bord el bitllet senzill (menys del 2% de les validacions). Així, qualsevol persona pot viatjar amb les seves pròpies targetes de crèdit o dèbit sense haver de fer gestions prèvies.

Amb aquest nou sistema s’evita alhora la manipulació d’efectiu i s’aconsegueix agilitzar el servei amb uns temps d’aturada més breus a les parades. TMB converteix així Barcelona en una de les primeres grans ciutats europees que avancen cap un sistema de pagament totalment digital i sense efectiu a bord.

El projecte de pagament del bitllet senzill amb targeta bancària en els autobusos de TMB és un pas més en el projecte de transformació tecnològica que l’ATM està desenvolupant amb la T-mobilitat. La solució podrà ser aplicada posteriorment en els autobusos de la resta d’operadors del sistema.

Més de 500.000 bitllets venuts
El projecte ha estat desenvolupat per TMB a partir de la crisi sanitària de la covid-19 amb la implicació de les firmes Comercia Global Payments i Inetum. El primer pas, el maig passat, va ser la posada en servei del sistema a les línies pilot V3 i 46. Des d’aleshores, i en les diferents línies d’autobús on s’ha anat implantant de manera progressiva, s’han registrat més de 500.000 compres i validacions mitjançat els terminals EMV, amb bon funcionament i una valoració molt alta des del punt de vista dels usuaris i usuàries.

Un cop generalitzat el sistema al conjunt de la flota regular (1.070 vehicles), s’inicia ara una campanya de comunicació amb missatges a les parades, als canals digitals i al circuit de videodifusió MouTV per donar a conèixer la nova manera de comprar i validar el bitllet senzill als autobusos de TMB.